Tavaszi ízeket és recepteket hoztunk, egy kis csavarral!

Az elmúlt pár hétben több gasztro eseményen is jártunk, és előttünk van a Gourmet Fesztivál is, így ihletből nem volt hiány, mikor új receptek kipróbálására adtuk a fejünket. Alább négy olyan receptet hoztunk nektek, amik ételmentők is lehetnek, de közben egy pazar vacsora főszereplőiként is megállják a helyüket. 

Először is az eperrel fogalkoznánk, mert most van a szezonja, és bizony sokkal több felhasználási módja van, mint gondolnánk. Nem csak desszerteket, de salátákat és koktélokat is készíthetünk belőle. Ha feldobnánk vele a szokványos salátát, akkor jó ha tudjuk, hogy az édes gyümölcsnek nagyon jó párja a balzsamecet, és a fűszeres salátaöntetek is jól illenek hozzá.

Forrás: Pixabay.com

"A piros gyümölcs színét tekintve is remekül passzol a tányéron zöldellő bébispenóthoz, rukkolához, római vagy madársalátához, továbbá fehér és a zsenge zöld spárgához is. Fokozhatod az élvezetet, ha a zöldsalátát megszórod magvakkal" - olvasható a vidékíze.hu oldalon.

Szintén ebben a cikkben olvasható egy frissítő rebarbarás epre turmix receptje, amihez 10 dkg feldarabolt rebarbarára van szükség, amit puhára főzünk 1/2 dl vízben 3 dkg cukorral együtt. Ha megpuhult és leszűrtük, turmixoljuk össze 40 dkg eperrel, 4 ek joghurttal, 2 dl tejjel, valamint 1/2 rúd vanília kikapart belsejével, majd jól hűtsük be. Ebből a mennyiségből 4 pohár shake-et tudunk készíteni.

A ropogtatnivaló és a pesztós tésztasaláta esete

A bundázott mogyorók és napraforgómagok nem csupán nassolnivalók: némi kreativitással ételeket dobhatunk fel velük. A kísérletezéstől nem szabad megijedni, hiszen ezek a roppanós rágcsálnivalók számos ízzel és textúrával harmonizálhatnak, és feldobhatják akár a családi vacsorát, akár a barátokkal való sörözést.

Forrás: unsplash.com
Hogyan kerül a bunda a magvakra?

"Mogyi Kft. Original termékcsaládjának esetében rétegenként épül fel a búzaliszt alapú bunda. Egy kilenc részre osztott térben a mogyorókat folyamatosan új réteggel vonja be a gép, miközben forgatja és vízzel permetezi őket. A folyamat végén a bundázott mogyoró forró olajba kerül, majd a pörkölés után történik az ízesítés. A Bit termékcsaládnál egy térben történik a bunda kialakítása. A napraforgómagvak bevonásakor víz és izocukor keveréke segíti a bunda tapadását, amelyet liszttel felváltva adagol a gép a magok forgatása mellett. Ennek végeztével egy egalizáló hengerben tovább forgatjuk a magvakat a szabadon álló liszt- és tésztadarabok egységesen tapadása és a kerek forma kialakítása érdekében. Végül forró levegővel pirítjuk a magvakat, majd lehűtjük és minimális olajpermet hozzáadásával ízesítjük" - magyarázta a folyamatot Franczva Tamás, a Mogyi Kft. termelési és termeltetési vezetője.

Mi most egy házi pesztós tésztasalátát dobtunk fel bundázott mogyoróval, semmi ördöngásség nincs benne, és jó alternatíva, ha tésztára vágyunk, de nem a forró változatra. 

Hozzávalók 2 személyre

- 50 g dióbél
- 50 g napraforgóolaj
- 25 g olívaolaj
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 25 g friss bazsalikom levél
- 10 g friss bébispenót levél
- 1-2 g finom só
- 2-3 g kristálycukor
- 100 g Pipe Rigate, vagy más száraz tészta
- 10 szem mini koktélparadicsom félbevágva
- Fetasajt, vagy mini mozzarella golyók, ha van éppen a hűtőben                                                              - 45 g Mogyi hagymás-tejfölöd bundázott mogyoró

Az enyén sózott főzővizet feltesszük melegedni. Ha felforrt, beleszórjuk a tésztát, és az utasítás szerint készre főzzük (általában 8 perc alatt).

A dióbelet alaposan átválogatjuk (ne maradjon köztük héjdarab), majd egy kis tepsire szórva előmelegített 180 °C-os sütőben 5-6 perc alatt enyhén megpirítjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni. A megmosott bazsalikom szebb leveleit eltesszük a tálaláshoz, a többit lecsípjük a száráról és egy aprítógépbe tesszük. Rászórjuk a megmosott, lecsöpögtetett spenótleveleket, hozzáadjuk a megpucolt fokhagymát, sózzuk, cukrozzuk, majd felöntjük a kétféle olajjal.

Végül beleszórjuk a dióbelet is, és magas fokozaton addig mixeljük, amíg egy homogén, harsány zöld színű pestót kapunk. Megkóstoljuk, ha szükségesnek találjuk, még ízesíthetünk rajta sóval és cukorral.  Ahogy megpuhult a tortellini tészta, leszűrjük, és lehűtjük egy kis hideg vízzel. Hozzáadjuk a kész házi pesztót, és annyi vizet, hogy enyhén híg állagú mártást kapjunk a pesztóból. Beletesszük a félbevágott koktélparadicsomokat, a bundázott mogyorót, majd átkeverjük. A tésztasaláta tetejére morzsolhatunk fetasajtot, vagy adhatunk még hozzá pár golyó mini mozzarella sajtot, illetve friss bazsalikom levelet.

Spárga, mustár, újkrumpli

A spárga tavasszal és nyár elején az egyik kedvenc zöldségünk. Hogy miként kell előkészíteni és melyik spárga mire használható, arról már írtunk itt az oldalon. Most az egyik kedvenc spárgával készült fogásunkat hoztuk el, ami a véletlennek és a szezonális piaci kínálatnak köszönhetően került a tányérunkra.

Hozzávalók 2 személyre

- fél kiló apró szemű újburgonya, parázsburgonya is jó lehet

- 30-40 dkg zöldspárga

- 3 evőkanál mustár

- 1 teáskenál cukor

- olívaolaj

- friss citromlé

- 3 keménytojás

Az apró szemű krumplit kicsit dörzsöljük meg, mossuk meg és főzzük puhára, de semmiképpen se főzzük szét4 Közben a spárgát készítsük elő, locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, enyhén sózzuk, borsozzuk és tegyük vagy airfry-be, vagy a sütőbe 180 Celsius-fokra 10 percre, amíg a csúcsa finom ropogósra nem sül. 

A mustárt keverjük krémesre az olívaolajjal a citromlével és a cukorral, ízlés szerint sózhatjuk, borsozhatjuk is. Hogy egy kicsit higabb legyen, adhatunk hozzá egy kis vizet. A mustáros mártást öntsük a langyos burgonyára és forgassuk össze. Rendezzük tálra a krumplit, helyezzük a tetejére a grillezett spárgát és a negyedbe vágott keménytojásokat. Végül az egészet meglocsolhatjuk egy kis extra szűz olívaolajjal.

(A nyitókép illusztráció - forrása: Jakub Kapusnak / unsplash.com)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek