10 gasztro-mennyország Európában, ahol biztosan nem maradunk éhen

A kulturális látnivalók, a kristálytiszta tenger és a színvonalas strandok mellett egyáltalán nem utolsó szempont, hogy milyen egy adott város gasztronómiai felhozatala. Ennek ment utána egy csomagmegőrzéssel foglalkozó cég egy tanulmányában.

A Bounce azt vizsgálta meg, hogy hány étterem jut 100 ezer főre, mennyi ezek közül a Michelin-csillagos, és hogyan aránylik a gyorséttermek száma a hagyományos vendéglőkéhez. Minél kevesebb gyorsétteremmel rendelkezik egy város, annál feljebb kerülhetett a listán. Emellet a TikTokon és az Instagramon megjelent kommenteket is elemezték, tudtuk meg a Time Out magazintól. 

Párizsban 910 étterem jut 100 ezer lakosraForrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 DFLC Prints/Shutterstock. No use without permission./Dflc Prints

A tanulmány egyértelmű nyertese pedig nem más, mint Párizs lett. A francia fővárosban 910 étterem jut 100 ezer lakosra, és erről a városról jelent meg a legtöbb éttermekkel kapcsolatos komment a TikTokon és az Instagramon.

A listán Madrid áll a következő helyen, ahol az összes vizsgált város közül a legmagasabb a Michelin-csillagos éttermek száma. Majd Barcelona következik, ami Párizshoz hasonlóan rengeteg étteremmel büszkélkedhet.

Madrid, ahol a legtöbb Michelin-csillagos éttermet találjukForrás: Gregorio Puga Bailón from A Coruña/wikipedia

A negyedik helyen szerepel Lisszabon, ahol szintén nagyon magas a 100 ezer főre jutó éttermek száma, a gyorséttermeké viszont alacsony. Gasztronómia tekintetében London a legfotogénebb, vagyis londoni ételekről született a legtöbb poszt a közösségi média oldalakon.

Lisszabonban a legalacsonyabb a gyorséttermek számaForrás: Shutterstock

Íme Európa 10 gasztro-mennyországa 2023-ban a Bounce szerint:

1. Párizs, Franciaország
2. Madrid, Spanyolország
3. Barcelona, Spanyolország
4. Lisszabon, Portugália
5. Amszterdam, Hollandia
6. London, Egyesült Királyság
7. Berlin, Németország
8. Bécs, Ausztria
9. München, Németország
10. Róma, Olaszország

Ha egy kicsit jobban meggondoljuk, egyik sem túl meglepő. Végtére is, a kontinens legnagyobb és leglátogatottabb városai valószínűleg azok, ahol a legtöbb étterem található, ezért a legvalószínűbb, hogy a legmagasabb pontszámot kapják az ilyen jellegű listákon. A teljes tanulmányt itt érheted el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek