Világörökségi címre pályázik az olasz konyha

A kézzel készített tészták különféle változataitól a mennyei pizzákig, fagylaltokig és kávéig az olasz konyha méltán az egyik legnépszerűbb konyha a világon. Most pedig hamarosan megkaphatja a jól megérdemelt világörökségi státuszt, tudtuk meg a Time Out magazintól.

Az olasz konyha méltán az egyik legnépszerűbb konyha a világonForrás:nerudol/Shutterstock

Az olasz kulturális és mezőgazdasági minisztérium tagjai összefogtak, hogy nemzetük konyháját 2023-ra hivatalosan is az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségek közé sorolják.

A pályázatban kiemelték a nemzetük konyhájával kapcsolatos szellemi kulturális örökségeket, társadalmi gyakorlatokat és rítusokat. Kifejtették, hogy ételeik az ország biokulturális sokszínűségét képviselik, és említést tettek a nemzeti hagyományról, amely szerint a főzés és a közös étkezés erősíti a családi kapcsolatokat.

Miután az UNESCO megvitatja az olasz kormány javaslatát, 2025 decemberéig kell döntést hoznia.

A nápolyi pizzakészítés művészete már 2017-ben megkapta a világörökségi státuszt, miután Nápoly pályázatát több mint kétmillióan támogatták. A státusz a pizzakészítés nemzedékről nemzedékre átadott egyedülálló kulturális és gasztronómiai hagyományait ismeri el, mint a világ szellemi kulturális örökségének a része. További világörökségi ételekről ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek