Az ételfotózás művészete, avagy hogyan készítsünk ínycsiklandozó képeket

Az ételfotó lényege nem csak a reggelink és a vacsoránk megörökítése, hanem, hogy aki megnézi az adott képet, annak összefusson a nyál a szájában, megéhezzen és rögtön azon kezdjen el gondolkodni, milyen ízeket érezne, ha belekóstolna a fotón látható ételbe. Aki komolyabban szeretne foglalkozni az ételfotózással,annak nem kell profi fotósnak lennie, csak tudnia kell, mit szeretne elérni a fotóival. 

"Az ételfotózás ma már legalább annyira komoly szakmának számít, mint a divat- vagy reklámfotózás. Megtalálhatóak óriásplakátokon, étlapokon, de a Pinteresten vagy az Instagramon is egyre nagyobb teret hódítanak a gusztusosan komponált fogások" - olvasható a mindmegette.hu cikkében, amiben egy remek videót találni László Ági food stylisttal, aki számtalan magazinnak dolgozik, és több hazai megjelenésű szakácskönyv mögött is az ő esztétikai érzéke áll.

Fotó: Koncz Márton - Origo

De mielőtt belevágnátok és fellelkesülve, de még képek nélkül terveznétek magatoknak egy Instagram-oldalt, összegyűjtöttünk pár betartandó szabályt, trükköt és tippet, amivel már a folyamat elején lehet egy kis sikerélményetek.

Mert nem elég simán csak lefotózni az ételt, étvágygerjesztőbbé, kívánatosabbá kell tenni a szemlélő számára.

Ezt saját magunk is megtapasztaltuk már egy 2021-es workshopon, ahol a Funky Forest présleveivel készítettünk smoothie tálakat. Már akkor trend volt a rusztikus kompozíció; azok akik meglátták a rendezetlenségben a tökéletességet, direkt nem a vonalzóval megrajzolt Instagram fotókhoz alkalmazkodtak. Ez mára már követendő példa. Érdemes többféle szín- és ízkombinációt kipróbálni, megtapasztalni új variációkat, textúrákat egy tányéron.

1. Tervezés és spontaneitás

Ha egy étterem-látogatós blogot, vagy Instagram-oldalt szeretnénk indítani, ott az étteremben, kifőzdében kiérkező fogással kell dolgoznunk. Itt nem tudjuk megváltoztatni a kompozíciót, de azt eldönthetjük, és "megláthatjuk" melyik oldaláról, közelről vagy távolabbról mutat jobban, gusztususabban az adott étel. És azt is eldönthetjük, hogy az oldalunkhoz, fiókunkhoz, hangulatunkhoz milyen szűrö illik leginkább (vagy nem is kell szűrő), és ezt tovább vihetjük a soron következő képekre is, így egységesítve a fotókat.

De ha otthon készítjük az ételeket, vagy már megrendelésre készítünk fotókat (mert ott tartunk szakmailag), akkor mi dönthetjük el mi és hogyan kerüljön a tányérra, figyelembe véve azt, hogy milyen funkciója lesz a képnek. 

2. Fények

Az egyik legfontosabb, amit minden profi oldalon jeleznek, hogy ételfotózáshoz ne használjunk vakut. Próbáljuk meg a fotózás időpontját úgy nappalra időzíteni, amikor természetes fényél tudunk fényképezni. Mondanunk sem kell, hogy a legjobb, ha a frissen elkészült ételt fotózzuk; én a szórt fényes megoldást a lakásom északi ablakánál tudom megoldani, illetve néha egy vékony függönnyel is operálok. 

A fényekre jobban oda kell figyelni, mint gondolnánkForrás: Bruna Branco / Unsplash

A szakemberek szerint egy fehér háttér, például karton vagy tapéta segít kiemelni az étel színeit, de én szeretem a megterített asztalt, vagy a tiszta konyhapultot is használni, mint fókuszálatlan, elmosódott háttért. Ezt úgy tudjuk elérni, ha a háttér minél távolabb van az ételtől. 

3. Kiegészítők

A kiegészítőkkel játszani jó dolog, bár a Shutterstock képadatbázisban néha kicsit túlzásba viszik a zöldségek, kanalak, konyharuhák, csészék és kések használatát – nem a legjobb inspirációs forrás. Helyette inkább nézzük meg Csigó Zita Instagram-oldalát, aki a Pasztellbarokk blog írója és fotósa, vagy a magyarfinedining fiókját, ahol pedig a gyönyörűbbnél gyönyörűbb tálalótálak és tányérok játsszák a főszerepet az ételek mellett.

Ha nem kedveljük az agyonszűrőzött és fotoshoppolt képeket, akkor a jól megválasztott, egységes színű vagy textúrájú kiegészítőkkel (nem kell minden képen ugyanannak lennie, mert akkor unalmassá válik az oldal), megteremthetjük azt az egységgességet, amit korábban már említettünk.

4. Megfelelő eszközök

Ma már okostelefonnal is lehet remek képeket összehozni, de ha valamilyen konkrét céllal készítünk saját ételfotókat – receptjeinkhez, ajánlásokhoz, véleményezések mellé – akkor étdemes a mobiltelefon helyett mondjuk egy tükörreflexes fényképezőgépet használni, megfelelő objektívvel. Szintén ajánlott az állvány és a távkioldó, mert így biztos, hogy élesek lesznek a képek. 

A telefonos fotózás sem tiltottFotó: Koncz Márton - Origo

5. Ajánlott tanfolyamok

Ha úgy érzitek, szintet lépnétek és a telefonos fotózás után átnyergelnétek a fényképezőgépekre, akkor nézzetek körül a fotosworkshopok.hu oldalon, ha pedig konkrétan az ételfotózásról tanulnátok, akkor érdeklődjetek a fotoskepzo.hu oldalon, vagy az etelfotozastanfolyam.hu honlapján, ahol online képzéseket tartanak. De a lehetőségek között találni Desszertfotó tanfolyamot, és food stylist kurzust is. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek