Ismét országszerte hódolhatunk az egri bikavér fehérboros párjának!

Tavaly indult el a tematikus Egri Csillag Hét, idén március 9. és 16. között pedig újra a figyelem középpontjába kerül az egri bikavér fehérboros párja. Az egri csillagot a tavasz borának nevezik frissessége, üde gyümölcsös aromái miatt. A házasítás folytán összetett illat- és ízvilágában gyakran érezhetőek az évszak szimbólumának számító virágos jegyek.

Tavaszi fogás Egri CsillaggalForrás: Busak Attila / Egri borvidék

Pont ezért, a telet elbúcsúztatva és az új évszakot köszöntve újra arra hívják az egri borászok a borkedvelőket, hogy akár bontsanak ki egy palackot otthon, menjenek el kóstolni egy borbárba, vagy kérjenek csillagot a programhoz csatlakozó éttermek egyikében.

Az egri csillagot, akár a többi eredetvédett egri bort, három kategóriában – classicus, superior és grand superior – készíthetik a borászatok.

Amíg a classicus borok a frissességről, a könnyedségről és a gyümölcsösségről szólnak, addig a superior tételek már magasabb beltartalommal rendelkeznek és hosszabban érlelik őket, a grand superior tételek pedig kizárólag a legmagasabb kategóriájú, dűlőszelektált borok lehetnek, ebben az esetben a házasítás összes alapbora egyetlen dűlőről származik.

A legismertebbnek kétségkívül a classicus borok számítanak; ha közülük választunk az Egri Csillag Héten, érdemes megkóstolni a friss, 2022-es évjáratot. A bor mellé tálalhatunk olyan hagyományos borkorcsolyákat mint a gomolya, a pogácsa, vagy olyan moderneket, mint a zöldségchipsek vagy a pesztós stangli. Érdemes azonban megkóstolni igazi tavaszi fogások mellé is, amilyenek a primőr zöldségek, egy könnyed hal- vagy szárnyasétel vagy épp egy friss zamatokkal teli saláta.

Forrás: ©Kőrösi Tamás

Ha pedig meg is örökíted ezt a tavaszi boros pillanatot, használd az #EgriCsillagHét hashtaget!

Az Egri Csillag Hét ideje alatt megrendezett programokról az Egri borvidék honlapján tájékozódhatunk.

Forrás: Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek