Ez lett a 2022-es év étele Japánban

Mikor bemutatták Japánban a 2022-es év ételét, a tárolódobozból hideg füst áramlott ki, amint felemelték a tetejét. A doboz alatt pedig nem egy gyönyörű, friss makréla vagy egy hibátlanul elkészített deszert lapult, hanem különféle fagyasztott húsok és pizzák – még mindig a légmentesen záródó tasakjukban – adta hírül a CNN.

A japán éttermek keresőmotorját üzemeltető Gurunavi Kutatóintézet a "fagyasztott ínyenc" terméket választotta 2022 győztes ételének, mivel úgy érezték, hogy jelenleg ez tükrözi legjobban a japán társadalom étkezési hozzáállását. A díj célja, hogy felhívja a figyelmet a fejlődő japán élelmiszer-trendekre.

A korábbi nyertesek a "növényi alapú élelmiszerek" és a "kínai konyha" voltak. Az idei győztes azonban rávilágít arra, hogy a Covid-19 világjárvány milyen nagy hatással volt a japán emberekre és étkezési szokásaikra. Az intézet szerint a járvány miatt több étterem fagyasztotta le ételeit, főleg elvitelre. A gyorsfagyasztási módszerek ugyanis lehetővé tették a szakácsok számára, hogy megőrizzék az étel sértetlenségét. Sőt néhányan még a fagyasztott sushit is kipróbálták (hogy mekkora sikerrel, arról nem szól a cikk - a szerk.)

Külön élelmiszerbolt is nyílt Japánban, ahol csak fagyasztott ételeket árulnakForrás: Shutterstock/Ty Lim

A japán belügyminisztérium adatai szerint a családonkénti fagyasztott élelmiszerekre költött átlagos pénzösszeg az elmúlt 2 évben 20%-kal nőtt. Az Aeon, az ország egyik legnagyobb élelmiszerbolt-lánca augusztusban nyitotta meg Frozen nevű élelmiszerboltját, ahol több mint 1500 fagyasztott ételt árulnak 420 négyzetméteren. Japánban nagyon sok ember él egyedül, és egyre több családanya megy vissza dolgozni, így tényleg van kereslet a megbízható, biztonságos és viszonylag gyorsan elkészíthető fagasztott ételekre. Az összetevők összeállítása, elkészítése és főzése időt és erőfeszítést igényel. A fagyasztott élelmiszerek segítenek megoldani ezt a problémát - írták a cikkben!

A borítókép forrása: Shutterstock/Ahanov Michael

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek