Ilyen méretes darab a világ legnyagyobb sajtszeletelője

A világ jelenleg legnagyobb sajtszeletelő párosát Észak-Svédországban, Umea és Skelleftea városai között találjuk félúton. A két szeletelő egymásnak dőlve köszönti az utazókat Anaset külvárosában. A vidék egyébként úgy is ismert, mint a Sajtok Királysága, mivel itt készítik az ország egyik legismertebb sajtját, a Västerbotten sajtot. Így nem véletlen, hogy itt állítottak emléket ennek a konyhai eszköznek - olvasható az Atlas Obscura cikkében.

A sajtszeletelőt egyébként Thor Bjorklund norvég ács találta fel még 1925-ben, és a dizájnja azóta se változott szinte semmit. Az eszközt Norvégiában és Svédországban szinte szentként tisztelik, egy háztartásból sem hiányozhat. Más országok kommentelői szerint azonban ez az az eszköz, "ami mindenkinek ott lapul a fiókjában, de senki sem használja."

Bárhogy is legyen, az biztos, hogy ennek a svéd óriás szeletelőnek csodájára járnak az emberek. Egy átlagos sajtszeletelő hossza körülbelül 20 centiméter, de ez a kettő hét méter magasra nőtt és 820 kilogrammot nyom. Jól illene ahhoz a Parmigiano Reggiano "emlékműhöz", ami Olaszországban, Emilia-Romagna régióban, Reggio Emilia városában található, és tartozik hozzá még egy hatalmas sajtkés és egy reszelő is.

Címlapkép forrása: Pixabay.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek