Profi tolvajok lophatták el a méltán híres holland sajtokat

Egy holland tejgazdaság tulajdonosa egy hete szörnyű felfedezést tett a háza mellett álló sajtérlelőbe lépve. Éppen a teheneket ment volna reggel megfejni, mikor észre vette, hogy nyitva van az érlelő ajtaja. A tolvajok 60 darab, egyenként 10 kilomgrammos guriga sajtokat vittek el a családi vállalkozás polcairól. 

A kép illusztrációForrás: Shutterstock.com / Dzmitrock

A Fijnaart városában található gazdaság tulajdonosai szerint a tolvajok valószínűleg már napok óta figyelték őket, mivel a kapukat mindig zárják. Kivétel akkor, amikor rendszeres szállítást várnak. Egy ilyen napon vitték el az összes fiatal sajtot a polcokról. Csak az érettebbeket hagyták ott az érlelőben, mert azok már túl magasan voltak. A 60 darab sajt 21 000 eurójába kerül a gazdaságnak. Ez azt jelenti, hogy a mostani árfolymok szerint magyar forintban számolva kb  7,7 millió forinttal rövidítették meg a tulajokat, arról nem is beszélve mennyi munka volt az elkészítésükben - olvasható a Foodandwine.com cikkében.

A helyi tejgazdaságok szövetségének vezetője és a rendőrség szerint a tolvajok nem amatőrök voltak, jó előre kitervelték az egészet, és tudták mit akarnak elvinni. De hogy mit kezdenek a sajtokkal ezután, azt nem lehet tudni, mert egészben Hollandia határain belül nem adhatják el őket.

A keménysajtok héjába ugyanis egyedi azonosítószámot nyomnak, amit nem lehet eltűntetni anélkül, hogy a sajtot megsértenék. Pár éve pont ennek az azonosítónak köszönhetően sikerült visszaszerezni egy értékes lopott sajtot, amit egy online árverésen akartak eladni.

Az eset kivizsgálása még folyik, de a szövetség most már lépéseket tesz annak érdekében, hogy még jobban felhívja a gazdaságok figyelmét ezekre az előre eltervezett rablásokra. Illetve segít biztonságosabbá tenni a farmok környezetét. "Hiszen a pénzbeli érték elvesztése is probléma, de a sajtokba ölt, és immár elveszett munkaórák száma még fájdalmasabb" – mondta a vezető.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek