Egy kalandornő ázsiai utazásainak szentélyébe csöppentünk - Felfedeztük a Badhannát

Budapest gasztronómiai térképe nemrég újabb izgalmas helyszínnel bővült. A Hercegprímás utcában található Badhanna egy olyan képzeletbeli és bátor "rossz kislány" élményeinek gyűjtőhelye, aki a családi elvárásokkal szembe menve nyakába vette Ázsiát, és annyi emléket, ízeket, valamint tudást gyűjtött össze, amennyit csak lehetett. Ezt pedig most belesürítette egy gasztronómiai izgalmakkal megpakolt, egyedi atmoszférájú helybe. Ez a Badhanna.

Az említett képzeletbeli, kalandos utazó ázsiai emlékei jelennek meg az enteriőrben, az ízekben, az illatokban, a zenében és a vendégfogadásban. Ez az út egyszerre izgalmas, feltöltő és minden érzékszervünkre ható. A hely célja, hogy az ide betérők fesztelenül kiszakadhassanak a mindennapi valóságból és hátrahagyhassák a szürke hétköznapokat. 

Fotók: Viszlay Márk

Ezt mi is megtapasztaltuk, sőt fokozottan is, mivel egyébként is kedveljük a régi hongkongi filmek hangulatát, láttuk személyesen Taipei legrégibb levesezőit, és Peking hatalmas éttermeit is, ahol óriási családok falatoznak együtt. A Badhanna falai között ezek a hangulatok egyé olvadnak. Az étterem egyébként még csak most nyit ki igazán, eddig még amolyan próbaköröket futottak, alakultak, fejlődtek.

Május óta a vendégtér designja is számos újdonsággal bővült. Stark Attila aukciókon jegyzett festőművész munkái mellett a csapat hongkongi, vietnámi, koreai utazásainak emlékeit hordozó tárgyak és kiegészítők is gazdagítják már a helyszín magával ragadó hangulatát.

Fotók: Viszlay Márk

Ahogy szinte mindenkinek, nekünk is a bárpult mellett található nagyalakos tapéta tetszett a legjobban, amit mai modern szintre emeltek a ráfestett minták. De mondjuk a kisebb sarkokban megbújó hongkongi reklámplakátok is nagyon filmes hangulatot ébresztenek, ahogy a különböző helyeken megjelenő narancs és piros színekkel "melegítő" neonfények is!

Ázsiai utazás minden hétfő este

A sajtóbejáráson azt a hangulatot és ízeket, italokat tapasztalhattuk meg, ami azokat a vendégeket fogadja majd, akik hétfőnként látogatnak el a Badhanna falai közé. Ekkor ugyanis ázsiai tematikával készül a bár és a konyha is. 

Beálltam batyu tésztát gyúrni és hajtogatni - Cser Ádám séf egyébként főzőtanfolyamokat is tartFotók: Viszlay Márk

Bébipolippal, narancsos kacsával, esetleg zöldfűszeres tojással töltött tésztabatyu? Hétfő esténként a Badhanna kalandvágyó séfje, Cser Ádám ezekhez hasonló fordulatokkal indítja a hetet. A hússal, tengeri herkentyűkkel vagy zöldséggel töltött tészta batyukat párolva, pirítva és sütve készíti el. A töltelék és a hajtogatási mód nemzetenként változó, így a Badhanna konyhájában kínai, japán és koreai variációk is készülnek; mindegyikből a legfinomabb, azok, amikbe Ádám is beleszeretett az utazásai és ázsiai tanulóévei alatt.

A Dragon's Nest éppen kóstolásra készül! A kész koktélt banánlevél díszítiFotók: Viszlay Márk

A hét első estéjén az étlapon található fogások vadabb ötletekkel egészülnek ki, amiről külön kis étlapot kapnak a vendégek; ezen pedig már az ázsiai gombócok és batyuk mellé ízben passzoló koktélok is kerülnek, olyanok például, mint a Roku meggyes gin tonic, vagy az Orange Negroni. De a mi kedvencünket a "Sárkány fészket" (Dragon's Nest) is lehet kérni, ha valami nagyon különleges, limitált kiadású gin alapú, gyümölcsös, kókuszos finomságra vágyunk. (Nem utolsó sorban, látványra is szép.)

Ha szerda akkor kísérletezés

A csapat gasztronómiai kísérletezés iránti lelkesedésének kiváló példája a minden szerda este megvalósuló Experimental Kitchen kezdeményezés, ami a séf és a szakácsok számára is lehetőséget ad a kísérletezésre, az alapanyagokkal és a hazai közönség ízlésével egyaránt. A cél elhagyni a megszokottat, kilépni a komfortzónából és újabb ízeket felfedezni.

Ilyen szépségek párolódnak a konyhánFotók: Viszlay Márk

A Badhanna bátorsága pedig Cser Ádám séf 13 éves konyhai tapasztalatából táplálkozik. Ádám 7 évet külföldön töltött, fine dining és street food vonalon is sok tudást halmozott fel az elmúlt években. Dolgozott a londoni Mews of Mayfairben, a Soho híres Bon Daddies ramenezőjében, együttműködött Pascal Aussignac séffel – aki a Michelin csillagos Club Gascon séf patronja –, emellett vezette a Comptoire Gascon nevű Michelin Bib Gourmanddal jutalmazott egységét is, illetve sokat tanult Adam Liaw, malajziai születésű ausztrál szakács kezei alatt is.  

Az új séf célja, hogy fogásaival minél hitelesebben adja vissza az általa megtapasztalt ízeket és hangulatokat, olyan formában, ahogyan az a hazai és a fővárosba látogató nemzetközi közönség számára is újszerű és izgalmas. Elmondása szerint ő a rusztikusabb vonalat képviseli; ez nem azt jelenti, hogy ne lenne gyönyörűen megformázva a töltött húsos batyu, ami kis babuszgőzölőkben érkezik az asztalra egy ínycsiklandozó szójaszósz-kínai bor-szezámmag-újhagyma mártogatóssal; de a fine diningra jelenleg jellemző teljesen letisztult, habokkal és esszenciákkal érkező tányér már nem a Badhanna világa. 

Neonfények az éjszakában

Érdemes még megemlíteni, hogy a Hercegprímás utcai helyszín színes múltra tekint vissza. Kultikus éjszakai klubként emlékszünk a Trafiqra, ami szinte napra pontosan 7 éve zárt be a Badhanna helyszínén. Novembertől azonban ilyen szempontból is újra életre kel a hely Blatt Imi programszervezővel és Dj-vel, a budapesti klubélet egyik jól ismert club managerével.

Fotók: Viszlay Márk

A novemberben induló bulik fő zenei gerince egyfajta vidám hangvételű, dögös, vagány, dinamikus tech funk, disco tech, jazzy & groovy underground house, a szélsőségektől tartózkodva, de a mainstremet hangsúlyosan elkerülve. Csak egyszer foglaljatok asztalt Bedhannába, vagy álljatok meg egy koktélra a bárpult mellett, és máris érezni fogjátok a hely vonzását, aztán abszolút megerősíti, hogy nem maradhatnak zene nélkül a terei.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek