Ma van a tojás világnapja, és ezt mind érdemes tudni róla

A tojás világnapja alkalmából dietetikusunk, Schmidt Judit cikkéből idézünk, aki kivesézte a tojással kapcsolatos tényeket és a tévhiteket. Illetve egyéb érdekességeket is megtudott erről a baromfiktól kapot ajándékról. Íme a legfontosabbak!

Kevés dolog tudja jobban elénk tárni mennyire változékony, gyorsan (vagy éppen lassan) fejlődő, és néha szinte követhetetlen a táplálkozástudomány, mint a tojás és a körülötte kialakult mizéria. Sokan próbálják negatív színben feltüntetni, mondván, hogy meglehetősen bizarr, hogy az emberek egy része megeszi egy másik állat megtermékenyített petesejtjét, mert lényegében a tojás az.

Vitatott étel, pedig fontos táplálékforrásForrás: Couleur/Pixabay

Ugyanakkor a tojás alapvető táplálékunk már szinte az idők kezdete óta. Ráadásul, igen tápláló alapanyagról van szó. Benne van minden olyan tápanyag, amire a belőle kifejlődő egyednek a növekedéshez, a „világra jövetelhez" szüksége lesz majd (ez azért leírva tényleg bizarr egy kicsit - a szerk.)

Koleszterinbomba lenne? Sokan ódzkodnak a tojástól, félve, hogy a kedvenc rántottájuk, omlettjük, tükörtojásuk miatt a koleszterinszintjük az egekbe szökik. Nem kell aggódnunk, a napi egy tojás még nincs (vagy nincs jelentős) hatással a koleszterinszint emelkedésére. Ám ügyelni kell a mérsékelt fogyasztására, vagyis csak a túlzásokat kell kerülni; egy 8-10 tojásból készülő és egy ültőhelyben elfogyasztott rántotta már azért annak számít.

"Forrás: Ralph/Pixabay"
7 érdekesség a tojásról, na meg a tyúkról
1. Az omlett készítés Guinness-rekordját Howard Helmer tartja, aki 30 perc alatt 427 omlettet készített el.
2. Az Egyesült Államok nagy részében a fehér tojás az előnyben részesített szín, New Englandben viszont a barna. Nálunk, Magyarországon ez kevésbé mérvadó.
3. Ha szeretnétek megtudni, hogy a tojás még nyers vagy főtt, forgassátok meg! A kemény tojás könnyen forog, a nyers pedig a benne lévő mozgó folyadékok miatt "inog".
4. A Zillion-Dollar Frittata a világ legdrágább omlettje: ezt az 1000 dolláros ételt a NYC-i Le Parker Meridien szállodában található Norma's-ban szolgálják fel. Hat tojásból, egy egész homárból és 10 uncia sevruga kaviárból készül.
5. Az idősebb tyúkok hajlamosak nagyobb tojásokat tojni, de a dupla sárgájú tojásokat fiatalabb tyúkok termelik, akiknek a tojástermelési ciklusa még nincs szinkronban.
6. Milyen gyakran tojik egy tyúk? Az ovulációtól a tojásrakásig eltelt teljes idő körülbelül 25 óra. Ezután körülbelül 30 perccel később a tyúk elkezd egy másikat "készíteni".
7. Minél több sárga és narancssárga pigmentált szemet eszik a csirke, annál sárgább lesz a sárgája.

Egy közepes méretű tojásban ugyanis közel a kétharmadát találjuk a naponta maximálisan ajánlott koleszterinmennyiségnek.

Ponteciális szalmonellaforrás?

Nos, a dobozos tojások többségét a csomagolás előtt fertőtlenítik (például ózonnal, aminek semmilyen mellékhatása nem lesz a tojás beltartalmára). De a piacon vett, tanyasi, vagy házi tojás esetében, és néha a boltban vásároltnál is figyelni kell arra, hogy mielőtt a hűtőbe tesszük a tojást, a látható szennyeződéseket távolítsuk el róluk.

Megmosni nem kell, mert ekkor sérül a tojás saját természetes külső védőrétege, ráadásul hamarabb meg is romolhat.

De amikor felhasználjuk, az alapos mosást, tisztítást már nem spórolhatjuk le. Mossunk kezet alaposan a nyers tojással való foglalkozást követően is!

Forrás: ivabalk/Pixabay
Ilyen egyszerűen ellenőrizhetjük, friss-e
Ez egy végtelenül egyszerű teszt. Öntsünk vizet egy mélyebb edénybe vagy tálba, úsztassuk meg benne a tojást, és, ha lebeg, akkor búcsúzzunk el tőle! Akkor jó, ha lesüllyed. Ha középen úszik, de nem jön fel, még használható, időben vagyunk.

Nyersen is fogyaszthatjuk?

Tiramisu, tatár beefsteak vagy házi majonéz esetén nehéz elhagyni a nyers tojás használatát, hiszen akkor az étel állaga és íze sem lesz az igazi. Ilyen esetben a gondosan kiválasztott, garantáltan friss, tisztított és fertőtlenített tojást javasolt használni, és minél gyorsabbnak lenni mind az elkészítéssel, mind a fogyasztással. Ha pedig nem egyből kerül felhasználásra mondjuk a majonéz, akkor hűtve tárolva csökkenthetjük a rizikófaktort.

A tiramisu egyik összetevőjeForrás: Victoria Aleksandrova / Unsplash

Tipp: a biztonság kedvéért a nyers tojással vagy tojáshabbal készült ételeket, süteményeket (máglyarakás, madártej...) vagy otthon együnk csak, ahol kontrollálhatjuk a higiéniát is, vagy olyan helyen, ahol az étel jól „pörög" és emiatt nem tárolják sokáig az elkészítést követően.

Forrás: travelo.hupaeats.org

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek