Vérpezsdítő filmek és sorozatok, melyekben az éttermi konyháé a főszerep

A gasztronómiával, ételek szeretetével foglalkozó filmek és sorozatok tárháza gazdagabb, mint gondolnánk. És egyre több olyan történet születik, ami azt is megmutatja, hogy imádott ételeink miként készülnek el a konyhák titkos, a vendégek általá legtöbbször nem látható zárt világában. Persze vannak rózsásabbra festett sztorik is, de egy-kettő megmutatja nekünk a majdnem valóságos helyzeteket is.

Összeállításunk apropóját az adta, hogy nemrég felfedeztük a 2022-es év egyik legajánlottabb sorozatát, ami egy chicagoi étterem konyháján játszódik. A "The Bear" bizony nem csak a fenséges oldalát mutatja be a konyhai munkának, hanem az árnyoldalait is, a küzdelmet a fennmaradásért, az éttermi dolgozók ütközéseit; azt, hogy egy konyhai vezetőnek, miképpen kell a sarkára állnia, hogy el tudja navigálni az összes rászakadt problémát.

Az FX égisze alatt megjelent sorozat első évadában megismerhettük Carmen 'Carmy' Berzatto (Jeremy Allen White) szorongással és stresszel teli mindennapjait, miután átvette a The Original Beef of Chicagolandot, egy adósságba fulladt szendvicsboltot. A "The Bear" című show olyan jól teljesített, hogy még ki sem hűlt teljesen az első évad, máris berendelték belőle a másodikat. Kíváncsinak várjuk mi is. Az első levett minket a lábunkról.

Sushiálmok (2011) és a Ramen-isten (2013)

Nem sorozatról, hanem filmről sőt egyszerrr két dokumentumfilmről van most szó. A Sushiálmok (Jiro Dreams of Sushi) operatőri munkája gyönyörű, és a lehető legéletszerűbben mutatja be egy ember abszolút odaadó elkötelezettségét az ételek iránt. Ono Jiro, a híres sushi séf a film forgatásakor 85 éves volt (ma 96 éves) és még mindig a tökéletes sushi készítésének szenteli napjait.

A film óriási figyelmet fordít arra, hogy Ono miként készíti hihetetlen sushijait, amik az évek során 3 Michelin-csillagot hoztak neki. Bár 2020-ban visszavonták tőle a csillagokat, mert nem lehet bejutni az aprócska éttermébe, Ono és fia továbbra is mesterien végzik a munkájukat, és most meg is nézhetjük, hogyan.

Lehet, hogy túlzás és klisé, de ha van ennivalóan jó film, akkor ez sírnivalóan jó. Azoknak legalábbis, akiket mélyen megérintenek az ilyen szívből jövő dokumentumfilmek, ajánljuk a százas zsebkendőt a Ramen-isten című film mellé.

The God of Ramen (2013)Forrás: ©2013 Fuji Television Network

Ikebukuroban, Tokió központjának közelében volt egy "Taishoken" nevű ramen étterem. Minden nap hosszú sorok vártak arra, hogy bejussanak, és négy óra alatt 200 embernek szolgáltak fel itt rament. A törzsvendéget rabul ejtette a Taishoken íze, és még más ramen éttermek tulajdonosai is eljöttek tanulni az étkezdébe.

Ez a dokumentumfilm Yamagishi Kazuo, a Taishoken alapítójának életét mutatja be, aki óriási hatással volt a japán rameniparra. Yamagishi szenvedélye a ramen készítése iránt 40 éven át töretlenül tartott. Készséggel fogadott sok tanoncot, és nagylelkűen tanította őket a technikáira, miközben a vásárlóit is megörvendeztette. Yamagishi szenvedélyének forrása korán elhunyt felesége volt, és a film az iránta érzett szerelméről, valamint a finom ramen iránti szeretetéről szól - ahogy a Japán Filmfesztivál oldalán írták.

Az élet ízei (2014)

A színek, az ízek, az illatok majdnem, hogy leugranak a képernyőről ebben a filmben, aminek hibátlanul sikerül elbeszélnie egy történetet arról, hogy két, teljesen különböző kultúrát hogyan lehet összehozni az étel közös szeretetén keresztül.

Az élet íze (2014)Forrás: (c) Amblin Entertainment

A csodálatos, és a filmben nyújtott alakításáért Golden Globe-díjra jelölt Helen Mirren alakítja Madame Mallory-t, aki egy híres éttermet vezet egy kis francia faluban; és majdnem felrobban a méregtől, amikor egy hangos, oda nem illő indiai család költözik az éttermével szembeni házba, és indiai éttermet nyit. A további történetet nem áruljuk el, de az biztos, hogy a filmet nézve nemcsak a fűszeres indiai ételek illata érezhető, hanem az egyszerű omlett is olyan, mintha harapható lenne.

Chef (2014)

Ha olyan filmet keresünk, ami könnyed, de a főzés imádatáról szól, akkor Jon Favreau, színés és rendező Chef című road movie-ja tökéletes választás.

A történet szerint egy híres szakács, aki csalódott az éttermi iparágban és hiányolja a konyhai szabadságot, útnak indul fiával egy food truck-ban, és kubai szendvicseket, illetve egyéb regionális finomságokat készít. A film laza stílusa és hangzása hagyja, hogy az ételek ragyogjanak, miközben egyre izgalmasabb karakterek és színészek bukkannak elő. A film egyértelműen a rendező és főszereplő, Favreau szerelmi vallomása a főzés és a kubai konyha iránt.

Uncorked (2020)

A Netflixen is találunk eredeti alkotást melynek középpontjában egy családi vállalkozás működtetése állt. Az Uncorked (2020) Courtney B. Vance főszereplésével egy barbecue étterem életébe enged betekintést, pontosabban a konyhába és a családi viszonyokba. Oda, ahol az egész család dolgozik, beleértve a tulajdonos fiát, Elijah-t (Mamoudou Athie) is, aki viszont nem osztozik a grillezés szenvedélyén az apjával.

A fiúnak ugyanis más adottsága van; és reméli, ha követi az álmait egyszer mester sommelier lehet belőle. Az Uncorked még mindig elérhető a Netflixen.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek