Végre megtartják az Oktoberfestet, de a sörárak is az égig emelkednek

Bár a pandémia okozta két év szünet után idén újra megtartják a világ egyik legnagyobb népünnepélyét, a müncheni sörfesztivált, az örömbe üröm is vegyül, mert a sörárak csaknem 16 százalékkal fogják meghaladni a legutóbbi, 2019-es Oktoberfest árait - írták az MTI összefoglalójában.

Az ásványvíz átlagára 80 centtel 9,67 euróra emelkedikForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Felix Horhager

A Terézia-mezőn felállított sörsátrakban szeptember 17. és október 3. között tartják majd a népünnepélyt, és az előzetes bejelentések szerint 12,60 és 13,80 euró között (4970-5440 forint) lehet rendelni egy nagykorsó (1 liter) sört, ez 15,77 százalékos áremelkedést jelent 2019-hez képest. Három éve 10,80 és 11,80 euró között voltak az árak. 

Az italárakat nem a város szabja meg, de a fesztivál rendezőjeként figyelemmel kíséri és összeveti azokat a városi sörözőkben szokásos árakkal. A müncheni sörözőkben jelenleg literenként 6,70 és 11,20 euró közötti áron mérik a sört. A vendéglősök a magas inflációval, a megnőtt bérköltségekkel és energiaárakkal magyarázzák a sörárak emelését, de közlésük szerint érezhetően drágult a sörsátrak felállításához szükséges anyag és munkaerő is.

A sörfesztivál árai mindig is politikai kérdésnek számítottak Münchenben, és persze mindig is sokallták őket - áll a városháza közleményében. A szervezők a korábbi években hasztalanul ugyan, de mindig megpróbálták az árak befagyasztására rábírni a vendéglősöket, idén azonban ez már szóba sem került. A sörfesztiválon speciális, a szokásosnál magasabb - 6 százalék körüli - alkoholtartalmú sört kínálnak a nagy sörfőzdék.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek