Ez lett az év fagyija Bécsben

Ausztria fővárosában, Bécsben – és egész Ausztriában – már elkezdődött a fagylaltszezon. Nemcsak a városlakók imádnak fagyizni, de a fagylaltkészítőknek is vannak már hagyományaik, így minden évben tartanak fagyihetet, ahol megválasztják az év fagylaltját is – olvasható a Bécs Város Külképviseleti Irodájának sajtóközleményében.

A banán-csoki lett a 2022-es év fagyija BécsbenForrás: Sajtóanyag/Eurocomm Pr/Bécs Város Külképviseleti Irodája

Banánfagyi csokidarabokkal, banánfagyi csokoládéöntettel, fagyi csokibanán-darabokkal – aki idén Bécsbe látogat, ilyen és ehhez hasonló kreációkat találhat a pultokban, ugyanis Ausztriában a csoki-banán lett az év hideg nyalatja.

Az osztrák fagylaltkészítők tíz éve azzal nyitják meg a szezont, hogy bejelentik, melyik fagylaltot választották az év ízének. Tavaly például a Mozart lett az év fagyija (nugát, marcipán és pisztácia), előtte a mák, 2019-ben pedig a virágos kreációk – levendula, rózsa, bodza – álltak a középpontban. 

Az osztrák fagyizókban még mindig nagy kedvenc a meggy, az eper, a csoki és a sztracsatellaForrás: AFP/GEORG HOCHMUTH / APA / picturedesk.com/Georg Hochmuth

A fagylaltkészítők a hagyományoknak megfelelően megválasztották 2022 európai fagylaltját is. A címet idén a „Dolce Sinfonia" nyerte el. Az édes szimfónia csokoládé és mogyoró varázslatos kombinációja, a kreációt március 24-én, a kézműves fagylalt napján ünneplik.

A Fagyihetet – ami idén a csoki-banánról szól majd – május 1. és 8. között tartják az osztrák fagyizók, a Gyerek Fagyihét pedig június 27-én, a nyári szünet első napján kezdődik. Ilyenkor azok a fagyifajták kerülnek a középpontba, amik a gyerekek kedvencei: a tarkabarka egyszarvú, a vanília, a hupikék törpfagyi vagy a Frizzzi.

Ausztriában a becslések szerint évente fejenként nyolc liter fagylaltot fogyasztanak (kb 64 gombóc fagyi), a legnépszerűbb ízek továbbra is az eper, a vanília, a csokoládé, a mogyoró, a mangó, a pisztácia, a sztracsatella, a citrom és az amaréna meggy.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek