A thai konyha legjava első kézből, a vendégszeretet országából

Thaiföldön az étkezés a közösségi programok szerves részét képezi. Az asztalra kiérkező ételeket közösen fogyasztja az asztaltársaság - mely sok esetben egy család négy generációját is magába foglalja. Sőt, ha úgy jön ki a lépés, még a magukban üldőgélő külföldieket is meginvitálják a közösségbe. Hogy milyen ezt átélni, és az ételeket végigkóstolni, arról Tóth Fruzsina, a Life.hu felelős szerkesztője mesélt, mi pedig adunk belőle egy kis ízelítőt.

A thai emberek barátságos és nyitott természetének köszönhetően egy pillanatig sem kell magunkat feszélyezve érezni, ha betévedünk egy helyi étterembe, mert a személyzet olyan gondossággal törődik minden vendégével, mintha közeli hozzátartozója volna.

Krabi egyik legkedveltebb étterme, a The Grotto by Rayavadee - a kép csak illusztrációForrás: Syda Productions/shutterstock.com

Egy pohár víz kitöltésével sem kellett foglalkoznom a kint tartózkodásom alatt, mert mindig ott termett valaki, hogy gondoskodjon a szomjúságom oltásáról, illetve arról, hogy olyan fogásokat ehessek, amelyekre igazán vágyom.

Tisztelettel és alázattal minden élőlénnyel szemben

Thaiföldön figyelemmel kísérik az élelmiszer útját az első pillanattól az utolsóig. A helyiek maguk ültetik, gondozzák, majd aratják le a különféle növényeket, és a feldolgozás folyamatát is ők végzik. (Kivétel például a kókuszdió, mert az természetes úton terem, és a begyűjtést majmokkal végeztetik).

Európai szemmel nagyon tanulságos és szokatlan, hogy az ottaniak életében teljesen magától értetődő minden élőlény tisztelete - legyen az egy banánfa, egy kutya vagy éppenséggel egy ember. Ez meglátszik azon, ahogy az emberekkel és az állatokkal is bánnak, illetve, ahogy az alapanyagokat kezelik, mert szinte minden összetevőnek van haszna, lehetőség szerint semmit sem dobnak ki.

Kókusztej készítés Santi Wongsawattal a Phensiri étteremben Ko Samui szigeténForrás: Tóth Fruzsina

A kókuszdiót például levesek, főételek és desszertek készítéséhez is használják, a kókuszolaj pedig nemcsak a gasztronómiában, hanem a szépségiparban is visszaköszön. Tökéletes a bőr- és hajápolásra: a thai nők előszeretettel alkalmazzák, ami meg is látszik csillogó hajukon és ránctalan bőrükön. De nemcsak a kókuszdió húsát használják fel, hanem a héját is, amelyből például edényeket és lámpabúrákat készítenek.

Vérnyomáscsökkentő élelmiszerek

Európában kevésbé divatos, Ázsiában viszont évezredekre visszanyúló hagyománya van a hal fermentálásának (erjesztésének). Thaiföldön is előszeretettel készítenek ilyen eljárással halszószt, amit konyhasó helyett használnak, és nemcsak tengeri fogások fűszerezéséhez: a halszósznak ugyanis nincs halíze. Az ilyen módon történő fűszerezés egészségügyi szempontból sokkal barátságosabb, és valóban nem zavaró még azoknak sem, akik nem szeretik a halat.

Tradicionális thai fogásokForrás: Tóth Fruzsina

További vérnyomáscsökkentő élelmiszerük a citromfű, ami természetes formájában egy újhagymára hasonlít, és ugyanúgy megtalálható koktélokban, mint a házi curry-ben, vagy a kozmetikai termékekben is.

Ha kíváncsiak vagytok még több érdekességre a kókuszdió felhasználásával kapcsolatban, illetve a tradicionális Khanom Chin Nam ya nevű thai leves elkészítésének minden csínját-bínját megtanulnátok, akkor kattintsatok át a Life.hu oldalára, ahol a teljes cikket megtaláljátok

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek