Olyan volt a hangulat, mint egy óriási sporteseményen! Kint voltunk a Bocuse d'Or-on!

A Bocuse d'Or szakácsverseny területén – miután a csapatok 9 órakor megkezdték a munkát a konyháikban – egy órán keresztül olyan volt a hangulat, mint amikor vihar előtti csend telepszik a tájra. Mindenki a másodpercre pontosan begyakorolt lépéseire ügyelt. Még fotózni is csak csendben mertünk.

Aztán 10 órától kezdve, mikor megérkezhettek az első szurkolók, felrobban a Hungexpo elkülönített területe. Zászlók tengere és hangorkán terítette be a lelátókat. Amint a magyar csapat versenyzője, Dalnoki Bence (Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje) egy korábbi beszélgetésünk során elmondta, ezt a hangzavart, az alatt az 5 óra 35 perc alatt, míg főznek, teljesen ki kell zárniuk. Segédjével Nyikos Patrikkal csak arra figyelnek ilyenkor, amit a coach, Széll Tamás tanácsol nekik: "Forr a víz, jó lesz már a hőfok, légkeverésre állítsd a sütőt, ezt a vizet már kiöntheted, jöhetnek a karalábé szeletek". De ennek ellenére tudják, hogy a lelátókról mindenki nekik szurkol, ő értük izgul.

Remek szurkolók foglaltak helyet a lelátón, és csak egy kicsit fáradtak el 18 órára!Forrás: Travelo.hu

Az elkötelezett, profi munka és a szervezett szurkolás pedig meghozta a gyümölcsét, ugyanis a magyar csapat a második helyen végzett az európai döntőben, megelőzve a norvégokat és a svédeket, illetve Svájcot is, akik eddig mindig a nagy esélyesnek számítottak.

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke egy a Vince.hu-nak adott interjújában – közvetlenül a verseny után – elmondta, hogy a második hely kihírdetésekor az jutott először az eszébe, hogy mennyi embernek kell köszönetet mondani azért, hogy 2011-ben egyáltalán megfogalmazódott az a gondolat, hogy a magyar gasztronómia örökségét össze lehetne kapcsolni a Michelin-csillagokkal és a Bocuse d'Or versenyek lehetőségeivel. A 2016-os győzelem egy hatalmas lökést adott a magyar fine dining gasztronómiának, nem véletlen, hogy mi lettünk az első ország, ahol másodszorra is megrendeztek egy európai döntőt. Ez az idei második helyezés pedig egy megerősítésnek számít, miszerint nem járunk rossz úton a magyar gasztronómia felzárkóztatása terén. Bence részéről pedig azt jelenti, hogy jó az utánpótlás kitanítása, hiszen Szulló Szabina és Széll Tamás még az én szárnyaim alatt tanult, Bence pedig már tőlük kapta az instrukciókat, ahogy Patrik a commis is. Most pedig mindketten nagyon jól teljesítettek.

A következő nagy lépés pedig az, hogy egyszer a dobogó első fokára állhassunk Lyonban. Ez most a következő legnagyobb álom.

– mondta Hamvas Zoltán és Dalnoki Bence is a díjkiosztó után.

Zsűri vélemények és tiltott alapanyagok

A veseny tiszteletbeli zsűrielnöke 2022-ben Anna Roš volt, a két Michelin-csillagos Hisa Franko nevű étterem séfje és tulajdonosa. Egy korábbi beszélgetés szerint a séfet nem nyűgözték le az első nap versenyzőinek a fogásai. Véleménye az volt, hogy a krumplihoz, mint kötelező elemhez szinte mindenki ugyanúgy nyúlt hozzá, és sokan a fiatal séfek közül az insta divathullámot, nem pedig a saját kreativitásukat vették alapul.

A második napon, amin már mi is ott voltunk, viszont látszott, hogy élvezi az ételeket – a tavaszi tányért, és a hústál fogásait – látványra és ízre is. Anna Roš mellett Regis Marcon és a tavalyi világdöntő győztese, Davy Tissot séf elemezték a fogásokat a stúdióban.

Mikor eléjük került a magyar vegetáriánus fogás, először a tavaszias kinézetét, majd friss ízét dícsérték meg. Hangos tapsvihar fogadta a kijelentést, miszerint eredetinek tartották az hamis kaviár és a szarvasgombának látszó nem szarvasgombát, melyeket Bencéék "tiltott alapanyagként" csempésztek rá a tányérra.

A magyar hústál 16:20-kor készült el, majd megsétáltatták a zsűri előtt. Amint a stúdióban Jókuti András, a program kommentátora is elmondta, a tálnak úgy kell elkészülnie, hogy a bemutatás és a hivatalos fotók elkészítése után is melegen tálalható legyen. A késésért, vagy ha kihűl az étel, mire a zsűri elé érkezik, azért bűntetőpont jár.

Szerencsére a magyar tál esetében minden rendben ment, és az "Őz Budapest" fantázianevű kompozíció az első falatnál lenyűgözte a tavalyi lyoni világdöntő győztest. A pontozásokat nézve a végső összesítés után 1960 pontot kaptunk, 732-t a "Magyar Tavasz" tányérra, 750-et az "Őz Budapest" hústálra és 478-at a konyhára (büntetőpontok 0).

Töltött őz és füstölt tejföl

Az idei szakácsverseny két kötelező eleme volt a túró és a tejföl. Mondanunk sem kell, hogy sok országban nem készül a tejfölhöz hasonló alapanyag (a double cream is inkább zsíros tejszín), és a túró sem annyira ismert a magyar szemcsés, szárazabb formában. A finnek azonban egy kreatív ötlettel álltak elő, és füstölték a tejfölt.

Tálalásra készülve - A pódiumon fent jobbra a magyar csapat konyhájaForrás: Travelo.hu

A törökök pedig török fűszerekkel ízesítették a túrót, az őz combját pedig megtöltötték, így a végeredmény úgy nézett ki, mint egy kis kuglóf. Természetesen a tányérról a rózsa sem hiányozhatott, így a tradíció is helyet kapott a fogásban. De sajnos a törökök ennek ellenére valamin nagyon elcsúsztak a nap végére, mert a pontok szerint -34 büntetőponttal a lista utolsó helyére kerültek.

A 2023 januárjában megrendezett világdöntőn, ahol 24 csapat versenyez majd: a Bocuse d'Or Europe, a Bocuse d'Or Americas, a Bocuse d'Or Africa és a Bocuse d'Or Asia-Pacific döntősei, ilyen csúszásokat már nem engedhetnek meg maguknak a csapatok, mert ott dől majd el ki lesz a világ legjobbja.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek