Tetőfokára hág az izgalom: A Bocuse d'Or európai döntője már a startvonalnál áll

Már csak egy nap, és március 23-án elkezdődik a világ egyik legismertebb szakácsversenyének európai döntője. A felkészülés utolsó pillanatairól Dalnoki Bencével, a magyar csapat versenyzőjével is beszélgettünk, de a Sirha Budapest programjaiból is felvillantunk párat.

Idén március 22-től 24-ig rendezik meg a Hungexpón Közép-Kelet Európa legrangosabb élelmiszer- és vendéglátóipari szakkiállítását, a Sirha Budapestet. A kiállítás keretein belül pedig az év egyik legjobban várt gasztroeseményét, a Bocuse d'Or európai döntőjét is élőben láthatja végre a közönség. 

Széll Tamás tála 2017-bőlForrás: NurPhoto/Robert Szaniszlo/AFP

A kontinentális döntő több szempontból is fontos esemény, egyrészről azért, mert a járvány miatti üres lelátókat végre újra megtölthetik a szurkolók, akik bizony olyan hangulatot képesek varázsolni a helyszínre, mintha egy több ezres sporteseményen lennénk, másrészről pedig azért, mert a nemzetközi verseny történetében először rendezik meg az európai döntőt második alkalommal is ugyanabban a városban.

Már a Bocuse d'Or sajtótájékoztatóján is érezhető volt, hogy mekkora megtiszteltetést jelent minden, a gasztro szektorban tevékenykedő séf, szakács, szervező, felszolgáló és újságíró számára, hogy 2016 után, idén ismét Budapesten kerül sor a rangos szakácsversenyre.

A két március 23-i és 24-i versenynapon kívül azonban a Sirha is olyan szakmai programokat kínál a látogatóknak, amelyek nemcsak a gasztronómiai szektorban dolgozók, hanem a laikusok számára is fontos ismereteket közvetítenek – olvasható a rendezvény közleményében.

Mindent percre pontosan begyakorolnakForrás: Magyaror Bocuse d’Or Akadémia

Már a mai, kezdő napon is beülhetünk olyan előadásokra, melyeken többek között érdekességekről mesél a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI), a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), az IIDC Austria GmbH, a Halal-szabványok tanúsító szervezete, a Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA), valamint a Felelős Gasztrohős is. 

A kiállításon kerül sor a díjnyertes magyar fagylaltok kóstolójára, és a 2022-es Magyarország Tortájának élő zsűrizése is itt történik.

Sőt a Bocuse d'Or mellett más versenyeken is izgulhatunk majd a versenyzőkért. Például az ötödik alkalommal megrendezett Sirha Budapest Desszert Versenyen, vagy a Közétkeztetési Szakácsversenyen, illetve a Sirha Coffee Challenge-n, ami a baristák versenye, és idén a növényi italokra helyezi a hangsúlyt.

A felkészülés utolsó pillanatai

2016-ban ott voltunk az első európai döntőn, amit Budapesten rendeztek meg, és még mindig emlékszünk arra a csendes, precíz, átgondolt munkára, ami a konyhabox-okban folyt, és amit a szurkolók hangos és örömteli bíztatása tett örök élménnyé. És persze arra a hatalmas örömre, amikor Széll Tamás, – akkor versenyző, idén a magyar csapat coach-a –, a magasba emelte az elsőnek járó szobrot, és lassítva hullani kezdett az arany konfetti eső.

A tét idén is az „Európa-bajnoki" cím és a lyoni döntőbe jutás. Ezért szurkolhatunk majd a Dalnoki Bence által vezetett magyar csapatnak, ahol Nyikos Patrik lesz a commis (segéd), Széll Tamás a coach, Szulló Szabina pedig az elnök. A magyar csapat a szokott módon a Hungexpo területén található Bocuse d'Or versenykonyhában készült a megmérettetésre, átlagosan heti hat napot. A felkészülés során előkészítő, illetve timing jellegű gyakorlások váltották egymást, míg a versenyételek elérték végleges formájukat – írták a közelményben.

A csapatoknak két ételt kell készíteniük 5 óra 35 perc alatt. A hústál kötelező eleme az őzgerinc és -comb, valamint a kacsamáj, a tejföl és a túró, a tányértéma kötelező fő alapanyaga pedig a burgonya.

A versenynapokat tekintve a 17 csapat két részre osztva készíti majd el a hústálat és a tavaszi tányért. Az orosz és az ukrán csapat visszalépésével 23-án 8 csapat versenyez, 24-én pedig 9 csapat méri össze a tudását.

A magyar csapat a második versenynapon, azaz csütörtökön versenyez majd, aznap a harmadik rajtolóként. A rajt reggel 9-kor lesz, az első versenyétel 14, a második 14 óra 35 perckor kerül a zsűri elé. Az eredményhirdetésre a második versenynapon 18 órakor kerül sor.

A szurkolók megnyugodhatnak, a magyar csapat tudja, hogy mindenki nekik drukkolForrás: VINCE / Jekken Péter
A felkészülés utolsó pillanatairól Dalnoki Bencével beszélgettünk


A fenti kisfilmben láthattuk, hogy a vadászat, a vadhúsok ismerete komoly része az életednek. Sikerült ezt a tudást valahogy hasznosítanod az idei hústálak kialakításakor?

♦ Sokat segített, hogy nem most először láttam és dolgoztam őzhússal, ami a Bocuse d'Or idei hústáljának a kötelező alapanyaga. De mivel a konyhában is szívesen használjuk, mert jó magyar alapanyag, ezért a főzési technikái sem voltak ismeretlenek számomra.


Miután megtudtátok a tálak és tányérok témáit, miként kell elképzelni a megjelenésük kialakítását?

♦ Úgy ülünk neki, mint bármilyen más projektnek. Összedugjuk a fejünket, ötletelünk, a legérdekesebbeket lejegyezzük, és megrajzoljuk a tál és a tányér megjelenését is – mit hova szeretnénk majd rakni. És amelyik változat mindenkinek tetszik, amellett döntünk, annak az elkészítését kezdjük el begyakorolni. Az előző kérdéshez visszatérve, a mostani tál esetében sok inspirációt adott az erdő, a vadvirágok ... de hogy milyen lett a végeredmény, azt hagyjuk meg a versenynapra.


A többi csapat elképzeléseire van valamilyen rálátásotok?

♦ Mindenki jól titkolja, hogy mivel készül majd a versenyre, de egyébként is úgy voltam vele a felkészülési idő alatt, hogy csak magunkra koncentráljunk, ne tekintgessünk jobbra-balra. De a verseny előtt pár nappal azért már el lehet csípni egy-két információ morzsát, amik leginkább a nézők és a szurkolók örömére jelennek meg.


Aki ott volt a 2016-os magyar döntőn az tudja, hogy egy ilyen versenyen is legalább akkora a hangzavar és a szurkolás, mint egy sporteseményen. Ezt, hogy tudjátok kezelni fejben?

♦ Nincs más lehetőség, teljesen ki kell zárni a verseny ideje alatt. De a magyar döntőn is úgy éreztem, hogy jól teljesítek ekkora nyomás mellett is. Ami megfordul ilyenkor az ember fejében, hogy mi lesz ha a csendes konyháról, ahol legyakoroltunk mindent, kilépünk a hangzavarba a boxok közé. De mivel tényleg mindent, az utolsó mozdulatig begyakoroltunk már, és az óra elindulása után már csak azt csináljuk, amit a coach mond, ezért úgy érzem 24-én sem lesz semmi gond.

A Bocuse d'Or valóban a legizgalmasabb, leglátványosabb gasztronómiai erőpróbák egyike, így azok a gasztrorajongók sem maradhatnak ki belőle, akik nem tudnak ott lenni a helyszínen. Rájuk gondolt a vince.hu gasztronómiai portál, így a kiemelt eseményt kétnapos élő közvetítés segítségével viszi el az érdeklődők otthonába. Az élő közvetítés ezen a linken lesz követhető: vince.hu/bocuse-d-or-budapest-kozvetites

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek