Ettek már balatoni kecskefagyit? Ha nem, van még rá lehetőségük

A kékkúti Kecskefarm a Balatontól nem messze, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban, a Káli-medence gyönyörű vidéként található, közel a kékkúti ásványvíz forráshoz. Autóval egy pár száz méteres mellékúton lehet eljutni a farm fogadórészéhez; itt már láthatók is a kecskék, amint a körbekerített füves, vadvirágos réten legelésznek. 

A kép csak illusztrációForrás: congerdesign / Pixabay.com

A 12 hektáros területen megannyi vad fűszernövény, vadvirág és fűféle nő például kakukkfű, cickafark, vad majoranna, pitypang, pásztortáska, csipke, kökény, tejoltó galaj, katáng, fehér mályva, mogyorós lednek, héjakút mácsonya. A kecskék pedig ezek közül kedvükre válogathatnak reggeltől estig - olvasható a farm oldalán. Ez a változatosság tejükön és az abból készült sajtok ízében is megmutatkozik.

A kecskefarm tulajdonosai elsősorban sajtokat és fűszeres sajtgolyókat készítenek a tejből, melyeket rendszerint a vasárnapi Káptalantóti piacon értékesítenek, de az édesség kedvelő ínyencek a kecskefagyiuk miatt figyeltek fel rájuk - írták a LikeBalaton cikkében.

A balatoni kecskefagyi ma már kuriózumnak számít, pedig egy rossz tapasztalat szülte. 

Gondor Tibor ötletgazda elmondása szerint, egyszer valahol nagyon rossz fagyit ettek, és hazatérve átgondolták, hogy a kecsketejből hogyan lehetne finomabbat készíteni. A nevet, vagyis a beszédes kecskefagyit pedig az érdeklődők ragasztották rá az édességre. 

A farmon tejből és tejszínből készülnek a fagyik, melyekhez a térségben termő gyümölcsöket használják fel ízesítőként, de egzotikus gyümölcsök is vannak a repertoárban. A kész terméket cukorral ízesítik, de a lehető legkevesebbet tesznek hozzá.

A fagylaltokat kis műanyag tégelyben árulják, és mindegyikben két különböző ízű gombóc van. A leggyakoribbak közé tartozik a maracuja-csoki, a levendula-csoki és a levendula-eper párosítás, de sokszor készül feketeribizli-vanília, kávé-pirosribizli, kókusz-málna és tokaji aszú-málna pár is.

A cikkben olvasható még, hogy egy kecske naponta akár 3-4 liter tejet is tud adni, de inkább a 1,5-2 liter a jellemző. A kecskefagyi tábla pedig abban az időszakban van kint a kapun, amikor a kecskék tejelnek, vagyis amikor világra jönnek a kecskegidák. Ez nagyjából március közepétől szeptember végéig, október elejéig tart.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek