Megvan az év fagylaltja, Bíborka fantázianéven kereshetjük

Az 1998 óta minden évben megszervezett szakmai megmérettetés döntőjét június 5-én tartották Budapesten. És idén a békéscsabai Cafe One-t képviselő Fehér Gergő került ki győztesen a Bíborka fantázianevű, chilis, szedres, csokis alkotásával. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2021-ben neki ítélte oda az év fagylaltja címet.

Bíborka és a chilis szedrekForrás: (c)Cafe One / Facebook.com / Fehér Gergő

A második helyen Koncz Andrea végzett a gödöllői Sissi Fagylaltozóból, ahonnan egy balzsamos sült áfonyás, lágy kecskesajtos fagylalt érkezett, harmadikként pedig Márton Brigitta állhatott a dobogóra a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó édes tejfölös, Cumberland mártással készülő fagyijával.

Az év fagylaltja nyertese, Fehér Gergő elmondása szerint, a Bíborka helyi alapanyagokból készül. Az üzem Szabadkígyóson van, a chili újkígyósi, a szeder pedig adta magát, mert a csokival kiegészítve nagyon finom elegyet alkotnak.

Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére kiírt, erdő-mező ízei kategória győztese Nagy László lett a dunaföldvári Marcipán Cukrászdából rozmaringos-málnás étcsokoládéjával. A második helyen ebben a mezőnyben is Koncz Andrea végzett, itt egy Szelíd kender vad szederrel fantázianevű fagylaltot mutatott be. A kategória harmadik helyezettje  Reif Ferenc lett a polgárdi Dock Cukrászda képviseletében a Mezei kakukkfütty elnevezésű fagyival. Utóbbi a szakmai szervezetek különdíját is elnyerte, míg a közönségdíjas szintén Koncz Andrea és a balzsamos sült áfonyás, lágy kecskesajtos fagylalt lett.

Az idei versenybe 81 fagylaltot neveztek, a négy régiós elődöntőből húsz jutott be a hétfői budapesti döntőbe. Akárcsak tavaly, a pandémia miatt idén is rendhagyó módon rendezték meg a döntőt, de a szervezők remélik, hogy jövőre már fesztiváljelleggel tarthatják meg az eseményt.

A versenyfagylaltok csak természetes alap- és járulékos anyagokkal készülnek, kizárólag saját készítésű öntetekkel ízesíthetők és díszíthetők. A verseny célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsításe. Az év fagylaltja verseny valamennyi döntőse átvehette a régió kiváló fagylaltja elismerő oklevelet. Az év fagylaltját pedig már meg is kóstolhatják a békéscsabai kávézóban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek