Édes és finom csábítások Bálint-napra

Akár párban, akár egyedül töltjük, a Valentin-nap mellett nehéz szó nélkül elmenni. Kényeztessük az ízlelőbimbóinkat, hiszen az evés fontos örömforrásunk, amire igen nagy szükségünk van a tavasz küszöbén, de még fél lábbal a borongós napokban.

Ünnepelni egyedül is lehet

Lehet szeretni vagy utálni ezt az angolszász eredetű ünnepet, de mivel már úgymond a mi kultúránk része is valamelyest, érdemes inkább a pozitívumokat kiragadni belőle. Szervezhetünk programot a közeli vagy rég nem látott barátainkkal, családtagjainkkal, kedvesünkkel, vagy tölthetjük akár egyedül is, de nem magányosan.

Barátokkal, családdal is ünnepelhetünk, hisz a szeretet nem egyetlen emberre korlátozódikForrás: vivienviv0/Pixabay

Mert bár a pandémia eléggé megnehezíti a társra vágyók helyzetét, s az egyedülállóknak különösen küzdelmes lehet megélni a szűkebb, tágabb környezetük romantikázását, de talán egy fókuszváltással könnyebbé tehető ez a nap is. Tekinthetünk úgy is erre a napra, mint egy lehetőségre, amikor egy kicsit szabadjára engedhetjük a hedonista énünket, hiszen mindenki más is ezt teszi. Mi köze másoknak ahhoz, hogy ezt miért tesszük? Válasszuk ma (is) a kedvelt ételeinket, italainkat is, elvégre nem csak a szerelmesek, de a szeretet ünnepe is a mai. Az önszeretet pedig elengedhetetlen az egyéni boldogsághoz, jólléthez, s alapja annak, hogy másokkal is jó kapcsolatot, adott esetben párkapcsolatot létesíthessünk.

Ma saját magunkat is kényeztessük finomságokkalForrás: silviarita/Pixabay

Ha pedig szerencsések vagyunk (bár ez is mindennapos munkát jelent és nem a mázlifaktornak köszönhető) és párban ünneplünk, akkor pedig jó alkalom lehet arra, hogy meglepjük kedvesünket néhány izgalmas fogással. Vagy akár együtt készítsük el. A közös étkezések amúgy is fontos rituálék egy kapcsolat életében.

Miket válogassunk a menübe?

Bálint-nap környékén sokat olvashatunk, hallhatunk az afrodiziákumokról, amelyekkel felturbózhatjuk a libidónkat, s elősegíthetjük a szexuális együttlét örömét, sikerét is. Bár ne legyenek azért illúziónk, hiszen a legtöbb ennek tartott nyersanyag, ital, fűszer, hatóanyag, gyógynövény hatása nem teljesen alátámasztott, s többnyire csak a legenda, (nép- és száj)hagyomány, néphit az, ami miatt vágyfokozónak tartjuk a legtöbbet. Korábban beszámoltam már ezekről, s ötleteket adtam egy fennkölt Valentin-napi vacsorához. Ugyanakkor az ismétlés sosem árt, s ez egy kimeríthetetlen téma. Következzenek a további tippek, ha a konyhában szeretnénk előkészülni egy emlékezetes Valentin-naphoz.

Előétel – csak kreatívan

Ez az a pont a menüben, ahol a leginkább elengedhetjük a fantáziánkat, mivel apró falatokról beszélünk, amik vizuálisan is meghozzák az étvágyat, vagy akár már a formájukkal is.

Apró figyelmességekkel, például szív formájú falatokkal is meglephetjük a párunkatForrás: Flickr.com

Zöldségekből, gyümölcsökből a klasszikus szív szimbólumot is kivájhatjuk, de a kacérabbak a férfi és női nemi szervek formáját is választhatják inspirációnak. Persze csak óvatosan, ne lőjünk le minden poént az étkezés elején! Ha egyszerűbbre vennénk a figurát, akkor egy fűszeres túrókrémmel vagy főtt tojásból készült krémmel töltött paradicsom is megteszi.

Mennyei előétel egy kis töltött paradicsomForrás: zi3000/Shutterstock

Itt a paradicsom piros színe kerül a fókuszba, mint hangulatfokozó. És persze az íze is kiváló.

Leves – különféle állagok keveredése

A zöldségkrémlevesek jó választásnak tűnnek, ezek tetejére szórhatunk egy kevés, szárazon pirított diót, mandulát vagy kesudiót, pisztáciát, amitől még különlegesebbek lesznek, mivel a pürés állagot valami roppanóssal keverjük. A zellerkrémleves adja magát, mert bár nem tűnik nagyon fancy ételnek, de a zeller maga is az afrodiziákumok listáját erősíti.

Főétel – egyszerű, de nagyszerű

A halak, különösen a lazac jellemzően ünnepi ételnek számítanak, mivel sajnos, ritkán, s főleg csak ünnepekkor fogyasztjuk. A lazaccal ráadásul nem kell sokat bíbelődni, s ha akad benne szálka, azokat is könnyen ki lehet venni. Kevés fűszerrel is igen ízletesen elkészíthető a húsa, ráadásul rövid idő alatt. Köretnek válaszhatunk édesburgonyát, akár pürésítve vagy tepsiben sütve.

Nem mindennapi fogás, ami ráadásul gyorsan elkészíthetőForrás: Yenni Vance/Pixabay

Jól megy hozzá a citrommártás, de akár bogyós gyümölcsökből készült mártással is tálalhatjuk. A piros bogyós gyümölcsök most ugyan nem szezonálisak, de ha voltunk olyan előrelátók, s nyáron lefagyasztottunk egy adagot, akkor itt az ideje előrukkolni ezzel a csemegével. Persze boltban is megvásárolhatjuk. Alternatívakánt a sült sárgarépa és a főtt zöldborsóból készült püré is megfelel köretnek.

Desszert – csakis csokis

A csokoládé és a kakaó minden mennyiségben érkezik ezen a napon. Néha talán kicsit túl sok is a jóból. Persze nem kell mindent ma megenni. A desszertnél sem kell így sokat gondolkodnunk az ízesítésen. Mivel a túlzottan megterhelt gyomorral már nem biztos, hogy kényelmesen érezzük magunkat, így elég lehet csak egy kisebb adaggal készülni. Már eddig is igencsak kitettünk magunkért, fogjuk rövidre a végét!

Egy könnyű pohárdesszerttel megkoronázhatjuk a menütForrás: RitaE/Pixabay

Egy egyszerű vaníliapuding pohárkrémként elkészítve, gyümölcs- és/vagy kekszdarabokkal rétegezve, és csokoládéforgáccsal díszítve még azoknak sem esik nehezére, akik kevésbé járatosak a konyhában. S nem is telít el túlzottan.

Ital – csak óvatosan

Az alkohol egyszerre segíti a hangulat oldását és ellazítja az elmét, ami segít kiszakadni a mindennapi mókuskerékből, de egy ponton túl már inkább csökkenti a szexuális teljesítőképességet (ami persze előfordul, de ezen a napon még nagyobb lehet a nyomás), ezért csak módjával koccintsunk! A teljes üveget tegyük is félre, s csak egy-egy bor vagy pezsgő legyen az asztalon! 

Koccintani sok mindenre lehet egy ilyen napon: a szerelemre, a harmóniára, a szenvedélyre, egymás megbecsülésére - kinek, mit jelent ez az ünnepForrás: Jill Wellington/Pixabay -en.

Mellé mindig kínáljunk egy nagy pohár vizet is, gondolva a másnapra is! Természetesen alkohol nélkül is tökéletes lesz az összhang. Egyéni ízlés szerint egy piros gyümölcsökből készült tea vagy erdei gyümölcsökből készült, 100%-os gyümölcslé is lehet az italunk.

Ami fontos: nem baj, ha nem tökéletes valamelyik fogás, a lényeg a gesztus és az igyekezet. Utólag úgyis inkább csak egy kedves emlék lesz, ha esetleg valami bakit vétünk. Ha pedig nincs sok időnk, étterembe is mehetünk, vagy rendelhetünk is, így még a mosogatással sem kell bajlódni. 

(Címlapkép: Marilù Mengoni/Pixabay - illusztráció)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek