Ma van a főtt, sült és lyukas kelt tészta, vagyis a bagel napja! Együnk egyet az egészségére

A bagel egyike a legkedveltebb pékáruknak a nyugati világban, különösen az Egyesült Államokban, Kanadában és az Egyesült Királyságban. Népszerűségét jól mutatja, hogy egy évben több napon is ünnepelhetjük eme különleges, főtt, majd sült kelt tésztát.

A nemzeti bagel napot Amerikában január 15-én tartják. Más források ezt a napot február 9-re teszik. Ez utóbbi a nemzeti bagel és füstölt lazac nap! A tipikusan krémsajttal, hagymával és füstölt lazaccal készült bagel igen kedvelt változata ennek az édeskés tésztájú, de édes és sós feltéttel is remekül elkészíthető, középen lyukas szendvicsnek.

Briós Budapest: diós-kecskesajtos bagelForrás: Schmidt Judit / Travelo.hu

A február 9-i időpontról még annyit érdemes tudni, hogy eredetileg tényleg ez volt a nemzeti bagel nap dátuma, de mivel aznapra esik a nemzeti pizza nap is, ezért 2014-ben Thomas Breads kezdeményezésére január 15-re helyezték át az ünnepet. Így nem kell konkurálnia a két, bár formájában hasonló, de mégis eltérő ételnek a fogyasztók, vásárlók figyelméért. Természetesen, aki szeretné, az megünnepelheti mindkét napot.

Sőt, jövőre akár december 11-én is benevezhetünk egy finom bagelre, mert ekkor tartják a National Have a Bagel Day-t, vagyis az Egyél egy bagelt napot. Ebből is látszik, hogy ez a kenyéfajta, ami egy zsemle és egy lyukas amerikai fánt szerelemgyerekének látszik, sokkal többet jelent a rajongóknak, mint egy reggeli kávéhoz bedobott péksütemény.

Honnan származik a bagel?

A középen lyukas bagel egy 1800-as évekbeli lengyel-zsidó bevándorlási hullámmal jutott el Amerikába, és beépült a New York-i pékségek alapkínálatába. Sőt, az 1900-as évek elején még egy szakszervezet, az úgynevezett Bagel Bakers Local 338 is létrejött, mely sok apró bagel sütödét képviselt Alsó Manhattan-ben. A szervezet 1960-ig állt fenn, egészen addig, míg a kézzel dolgozó pékeket fel nem váltották a gépesített sütödék. 1915-ben már csak 36 sütödét számoltak össze a városban – írtuk egy korábbi cikkükben.

Miért bagelnek hívjuk?

A bagel elnevezés a jiddis „beygl" szóból származik, amely gyűrűt vagy lyukat jelent. Végül is érthető, hiszen a közepe lyukas, s ez adja az egyik különlegességét. Az első ismert írásos emlékek a bagelről a lengyelországi Krakkóban jelentek meg. Ezekben arról lehet olvasni, hogy szülést követően nem sokkal az újdonsült nőket bagellel kell megkínálni. Van is ebben igazság, hiszen a vajúdás, szülés igen komoly fizikai igénybe vételt jelent, s az édesanyákra ráfér ilyenkor egy laktató, tápláló étel, mint amilyen a bagel. Elvégre, bár aprónak tűnhet, maga a tésztája, s a tölteléke révén is, igen kiadós adag már darab is.

Milyen a jó bagel?

A bagel érdekessége, hogy a kelt tésztát, amiből készült, a kelesztést, gyúrást, formázást követően előbb kifőzik, majd csak ezt követően kerül a sütőbe, hogy aranybarnára süljön. A tésztája ettől lesz rugalmasabb, tömörebb, mintha ha csak sütve lett volna. A tetejét tetszés szerint üresen hagyhatjuk, de különféle magvakkal, például szezámmaggal is megszórhatjuk.

Budapest Bagel: Brie sajtos-áfonya mártásos változatForrás: Schmidt Judit / Travelo.hu

Kettévágva egyaránt kerülhet bele édes töltelék, például lekvár, mogyorókrém, de sósan is megannyi módon ízesíthető. A már említett krémsajt, füstölt lazac kombó mellett avokádó, sonka, pástétomok, vajkrémek, és olyan friss zöldségek, mint az uborka, a retek, a rukkola vagy éppen csírák illenek bele. Íme egy otthon is elkészíthető recept a Mindmegette oldaláról. 

A bagel járt már az űrben is!

Mekkora volt az eddigi legnagyobb bagel? 2018-ban készült el New Yorkban az a hatalmas bagel, ami valamivel több mint 96,62 kilogramot nyomott, ezzel pedig elnyerte a legnagyobb füstölt lazacos bagel szendvics címet a Guinness Rekordok Könyvében. A szendvics 30 kiló füstölt lazacot és 40 kiló krémsajtot tartalmazott.

Ez nem 70 kilós, de benne van minden amitől bagel a bagelForrás: Shutterstock.com / Lesya Dolyuk

Hogy kerül a bagel a világűrbe? 2008-ban Greg Chamitoff űrhajós tette híressé az Original Fairmount Bagel Bakery-t azzal, hogy másfél tucat bageljét magával vitte az űrsiklón, amikor az űrállomásra tartott. De a lenti kép és videó szerint a sütöde bageljei maguktól is repülnek, nem csak űrsiklóval

Készíthető-e gluténmentes bagel? Gluténmentes lisztből, illetve lisztkeverékből akár otthon is elkészíthetjük, valamint egyes, speciális táplálkozási igényeket is kielégítő pékségekben készen is megvásárolhatjuk. Arra azonban készüljünk fel, hogy a glutén hiánya miatt a hagyományos kelt tésztákra jellemző állagtól eltérő lesz a végeredmény.

Miért lyukas a bagel? Ennek állítólag több oka van, egyrészt így gyorsabban megsül, valamint könnyebben árusítható, mivel egy rúdra akasztva kisebb helyet foglalnak el és látványosak is.

A képen látható bagel éppen egy török változat, de a forma lényege ugyanaz, a könnyebb tárolásForrás: Shutterstock.com / Hasan Hulki Muradi

Miben különböznek az egyes bagelek? A montreali stílusú bagel kisebb, édesebb és sűrűbb, mint a New York-i (vagy brooklyni) stílusú bagel, és nagyobb benne a lyuk. Malátát tartalmaz, de cukrot vagy sót nem (a New York-i stílustól eltérően), mézzel édesített vízben főzik meg, mielőtt fatüzelésű kemencében megsütik.

Ennyi tudással felvértezve már nincs is más hátra, mint keresni egy jó bagelezőt, vagy rászánni az időt otthon és a fentri recept szerint megpróbálkozni a bagel elkészítésével. Akár gyönyörűre sikerül akár egy kicsit huplisra, osszátok meg velünk Facebook-kommentben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek