A bagel világnapja alkalmából Budapesten is különleges szendvicseket kínálnak

A bageleknek hosszú és részletesen dokumentált története van, amely az 1600-as évek lengyelországi zsidó családjaihoz vezet vissza. De ami még érdekesebb, hogy ez a megfőzött, majd megsütött kelt tészta, az elmúlt bő 400 évben szinte semmit nem változott. Természetesen a szendvicsbe valók a közízlésnek megfelelően alakultak, de a mogyoróvaj és a lekvár párosának megjelenése ellenére mégis a sajtkrémes-lazacos változat hódította meg a világot.

Az egyik legkedveltebb változat, a sajtkrémes füstölt lazacos bagel - bolondíthatjuk uborkával, avokádóval és kapribogyóval is, de a lilahagyma is jól áll nekiForrás: Shutterstock.com / Elena Trukhina

A középen lyukas bagel egy 1800-as évekbeli lengyel-zsidó bevándorlási hullámmal jutott el Amerikába, és beépült a New York-i pékségek alapkínálatába. Sőt, az 1900-as évek elején még egy szakszervezet, az úgynevezett Bagel Bakers Local 338 is létrejött, mely a sok apró bagel sütödét képviselte Alsó Manhattan-ben. A szervezet 1960-ig állt fenn, egészen addig, míg a kézzel dolgozó pékeket fel nem váltották a gépesített sütödék. 1915-ben már csak 36 sütödét számoltak össze a városban – olvasható a Nationaltoday.com cikkében.

Míg a bagel New Yorkban szinte azonnal hatalmas népszerűségre tett szert, az ország többi részébe csak a 20. század közepe után jutott el, amikor az említett tömeggyártás sokkal hatékonyabbá tette az elkészítését. Azóta a bagel szinte szimbolikus étele az Amerikai Egyesült Államoknak, de még így is, mindenféle magokkal megszórva, krémekkel megkenve olyan maradt, és úgy kell elkészíteni a tésztáját, mint az 1600-as években.

A nemzetközi bagel nap is erre a tradícióra és egyben az új ízekre próbálja felhívni a figyelmet. Amerikában január 15-én ünneplik (otthon sütnek bagelt, bagelt vesznek ebédre, ajándékba adnak egy finom bagel szendvicset), a nemzetközi időpontja viszont február 9-én van. 

Ha megkóstolnának pár finom bagelt, akkor rendelhetnek többek között az INEZ Bagel Shop kínálatából, ahol helyben készült "New York style" bagelek készülnek, vagy a New York Bageltől, ahol a színes, édes és nutellás változatokat is megtalálják, vagy éppen a Milk Cafe Budán, ahol a lazacos bagel a sajtkrémmel és uborkával együtt kitesz egy ebédet. A Budapest Bagel pedig titkos meglepetésekkel, ízvariációkkal készül február 9-re, és a Facebook-oldalukon teszik majd közzé holnap reggel, hogy milyen új ízekre számíthatunk a pultban a bagel nap örömére.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek