Répa-dog, vegán bundáskenyér és céklás bagel is bekerült az év strandételei közé

A Balatoni Kör által idén hetedik alkalommal meghirdetett Év Strandétele versenyt a balatonfenyvesi Konyhám répa-dog nevű étele nyerte az előkóstolók nyomán döntőbe jutott hét étel közül, az Év Felfedezettje pedig a világosi Tarow bisztró lett vegán bundáskenyerével, aminél még a tojást is kiváltották egy másik érdekes alapanyaggal.

Az idei versenyen a vegetáriánus és vegán ételek vitték a prímet, ami a verseny ötletgazdája szerint jól mutatja, hogy mi az idei trend a strandgasztronómiában. Ezek a benevezett fogások már rég túl léptek a rántott gomba és grillezett sajt variációkon, és a minden eddiginél erősebb mezőny azt jelezte, hogy sok helyen már évről évre egyre tudatosabban készülnek az Év Strandétele versenyre.

Kóstolás a Tarow bisztró teraszánForrás: Heim Alexandra / Balatoni Kör

De a szervezők szerint ez jó is így, hiszen a verseny elindításának fő célja az volt, hogy a Balaton körüli bisztrók tulajdonosai és szakemberei felismerjék annak szükségét, hogy a korábban egészségtelen, nehezen emészthető strandkínálatot igenis érdemes megújítani, egészségesebbé tenni. És a verseny bár megmaradt, de a kreatívabb balatoni strandkonyhák már ne csak a díjért és a címért igyekezzenek friss és helyi, illetve a régióban termett minőségi alapanyagokkal főzni, hanem mert a vendégek is értékelik és meghálálják.

Az idei zsűrizéshez Bíró Lajos sztárséf is csatlakozott, és a zömmel gasztronómiai szakújságírókból álló zsűritagokkal együtt kóstolta végig a nevezett strandételeket.

Répa-dog és a világosi bundáskenyér másként

Ma már szinte bármit ki lehet rántani, de egyáltalán nem mindegy, milyen formában és milyen alapanyagokból. A zsűri éppen ezért választotta az ötletesen és egészségesen elkészülő rántott Répa-dog fogást az Év Strandételének. A balatonfenyvesi A Konyhám rusztikus morzsában kisütött répája különlegesen finom, könnyen elkészíthető és abszolút egészséges strandétel, ami igazi nyári sláger lehetne a strandok kínálatában - írták a verseny sajtóközleményében.

Répa-dog BalatonfenyvesrőlForrás: Heim Alexandra / Balatoni Kör

Mivel nem bébirépákat rántottak ki, hanem nagyobb méretűeket és a panko-hoz hasonló rusztikus hazai morzsa nem szívja magába az olajat, ezért a hangsúly ízben is inkább a zöldségre kerül, mint a panírozásra. A tálalást és az ízeket sült bacon, egy majonézes-tejfölös pesto krém, marinált gyömbér és szárított hagyma színesíti. A Konyhámban 1690 forint az ára.

Az Év Felfedezettje díjat a balatonvilágosi Tarow bisztró érdemelte ki. A hely nemrég nyílt a Club Aliga vízparti részén, és már a helyszín is elvarázsolja a vendégeket. Balra a végtelenbe vesző Balaton, jobbra vitorláskikötő. Elég nehéz ennél pazarabb tóparti panorámát találni.

A Tarow bisztró bundáskenyereForrás: Heim Alexandra / Balatoni Kör

A bisztró azonban nem csak a látványra épít. A zsűri szerint a séf kifejezetten arra gyúr, hogy évről-évre izgalmasabbá tegye a vegetáriánus kínálatát. Vegán bundáskenyerükben például a tojást is felváltották, és a feketesóval ízesített bundát csicseriborsó lisztből és mandulatejből keverik kurkumával. Feltétnek pedig avokádó, paradicsomos salsa, savanyított lilahagyma és friss zöldfűszerek kerülnek a tetejére. A fogás a Tarow bisztróban 2350 forint.

A döntőbe jutott fogások is egy finom sort alkotnak

A balatonalmádi Terasz strandbisztró Balatoni Bokrétája, akár vegán változatban is tálalható, mivel a palacsintáját tojás nélkül és hajdinaliszttel készítik a konyhán. Ezt mint egy nagy tölcsért feltekerik és megtöltik egy paradicsomos, tokhalas, helyi sajtos salátával és dresszinggel.

A Balatoni BokrétaForrás: Heim Alexandra / Balatoni Kör

A korábban már szintén díjat nyert zamárdi Tiki Beach bisztró idén is finom, és újító ötlettel állt elő a versenyre. Édesburgonyából készítettek lángost, amit szarvasraguval és egy kis krémes tejföllel tálaltak. A tavaly holtversenyben első díjat nyerő alsóörsi Fogas bisztró idén harcsaroláddal és tokhalas túrógombóc feltéttel megspékelt gyömbéres tökfőzelékkel nevezett. Jó példa ez arra, hogy ma már akár a legmagasabb bisztró nívót is meg lehet találni egy-egy balatoni strandon – írták a közleményben.

Az édesburgonyás lángos és a szarvaspörkölt találkozása ZamárdibanForrás: Heim Alexandra / Balatoni Kör

Kifejezetten ígéretes strandétel ötlet a mexikói elote grillezett kukorica balatoniasítása, amivel ketten is neveztek, de végül a tihanyi Kedvenc Kávé és Delikát « Balote » nevű étele jutott a döntőbe. A sült kukorica csövet többféle sajtból és házi majonézből készített mártogatóba forgatják zöldfűszerekkel, ami tartalmasabb és izgalmasabb is mint a mindenhol megtalálható sima főtt kukorica. Az örvényesi Random Bagel egzotikusabb kombinációkat is felvonultató kínálatából Mekk Mester fantázianevű grillezett kecskesajtos-céklás bagellel jutott a döntőbe.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek