Mi kerüljön a Mikulás-csomagba? A dietetikus segít eldönteni

A Mikulás különleges alkalom a kisebb, nagyobb gyerekek számára, de azért valljuk be, felnőttként is jólesik, ha nem marad üres a csizmánk, vagy más formában kapunk apróbb meglepetéseket. Lássuk, hogyan érdemes megtölteni a csomagot, ha az is szempont, hogy a finom ízek mellett minőségi és az egészségre jótékony összetevők is kerüljenek bele.

Évről évre felmerül a szülőkben a kérdés, hogy mivel is töltsék meg a gyermekeknek szánt Mikulás-csomagot. Olyasmit szeretnének belecsempészni, aminek a gyermek örül, de azért szempont az is, hogy ne kapjon „cukorsokkot" a sok édesség miatt. Elvégre nem csak egy csomag érkezése várható, hiszen a családi Mikulás mellett a bölcsőde, óvoda, iskola, a sportkör, edzőklub, a szülők munkahelye, és a közeli barátok, szomszédok csomagjaira is számíthatunk.

Forrás: Nika Art/shutterstock.com

Bár a pandémia miatt néhány Mikulás talán csak virtuális ajándékkal tud kedveskedni, azért a legtöbb gyerek számára ez az időszak mégis csak a korlátlan mennyiségű édességfogyasztásról is szól. Vagyis szólhatna, ha még időben nem egyeztetnénk a családdal, barátokkal is, hogy közösen döntsünk a csomagok tartalmáról. Elvégre nem az a cél, hogy az újév lyukas fogakat hozzon, vagy a gyerek idő előtt kinője a ruháit a kelleténél gyorsabban gyarapodó kilók miatt. Sokkal inkább az, hogy a várakozás izgalmát növelve kedveskedjünk neki az ünnep kapcsán. Persze, csak ha jó gyerek volt, de hát melyik gyerek nem volt az?

A klasszikusoktól a kreatív meglepetésekig

Ha csak lehet, valamilyen friss, szezonális és/vagy déli gyümölcs is kerüljön a csomagba. Ez lehet például alma, narancs, mandarin, banán, kivi. Mivel különleges alkalomról van szó, ezért adott esetben akár egy-egy darab egzotikus gyümölcsre is eshet a választásunk. Például a khaki szilvára, avokádóra, mangóra, gránátalmára. Bár fenntarthatósági szempontból nem ez a legjobb döntés, de a ritka alkalomra való tekintettel ez még talán megengedhető.

egzotikus gyümölcsök, színesForrás: Anna_Pustynnikova/shutterstock.com

A cukorkákat helyettesíthetjük szárított, aszalt gyümölcsökkel. Itt arra figyeljünk, hogy ezek ne kandírozottak legyenek, vagyis ne plusz cukorbevonattól legyenek édesek! Erre csörög a dió, arra meg a mogyoró! Az olajos mag (pl. dió, mogyoró, mandula) nélkül sem képzelhető el egy magára valamit is adó Mikulás-csomag. Ezeket akár héjastul is megvehetjük, így még rusztikusabb, de egyben tradicionálisabb lesz a csomag. A hámozott, tört magvak esetében pedig a natúr ízeket válasszuk, ne a sózottakat!

A klasszikus, formába öntött, gyengébb minőségű Mikulás csokikat érdemes kerülni, és helyettük a jobb fajta (ét)csokoládét választani. Utóbbi persze kicsit drágább is, de valóban értékesebb, mert a kakaóvajtól krémes, olvadós, nem a trópusi, keményített növényi zsiradéktól. A saját készítésű keksz és/vagy müzliszelet is kellemes meglepetést kínálhat, ráadásul ilyenkor pontosan tudni fogjuk, hogy miből készült, s a felesleges csomagolóanyagokat is megspóroljuk. Ez különösen a különféle táplálékallergiák, -intoleranciák esetén egy igazi aduász.

Bár a készítése a gyerekekkel együtt a legjobb mulatság, egy névre szólóan díszített, a kedvenc mesehőst mintázó kiszúróval készített mézeskalács is kerülhet a pakkba. Ez a csemege talán nem fogy el olyan hamar, mint a többi. De azért érdemes jó sokat készíteni, hogy legyen mit elmajszolni uzsonnára. Az ehető ajándékok mellett valami kis hasznos vagy tartós apróság, játék is fontos része lehet a csomagnak, így az izgalom tovább is tart. Ezek megválasztásánál szempontként szolgálhat, hogy ez valóban ne egy felesleges kacat legyen, hanem illeszkedjen a megajándékozott ízléséhez, személyiségéhez. Lehet színes filc, toll, kifestő, nagyobbaknak valamilyen dekorkozmetikum (szappan, fürdőbomba), könyv, naptár is akár.

ajándék, ajándékcsomag, ajándékdobozForrás: Netrun78/shutterstock.com

Nagyobb gyerekeknek vagy akár felnőtteknek is szórakoztató meglepetés lehet az is, ha egy kedvenc adventi süteményük - nem romlandó - hozzávalóit csomagoljuk be külön-külön (zárható, újrahasznosított) tárolókba, és mellékeljük a receptet. Így az ajándék a közös elkészítéssel együtt töltött idő lehet, amit természetesen a közös kóstolás követ.

A távolság sem lehet akadály, a Mikulás érkezhet virtuálisan is. Múzeumi belépő vagy (báb)színház, mozi, kalandpark, élményfestés, bonbon- vagy szaloncukorkészítő workshop, ez csak néhány ötlet, amihez előre is megvehetjük a jegyeket, akár online is, de ezek mellett is sokféle, az életkornak, érdeklődési körnek megfelelő élményajándékkal is meglephetjük a kisebbeket, nagyobbakat.

Ha mégis sok csokit, cukorkát kapna a gyermek a különféle Mikulás-ünnepségek során, akkor ezeket érdemes eltenni későbbre és csak fokozatosan, kis adagokban, beosztással kínálni. Beszéljük meg, hogy nem vesszük el, csak eltesszük azokra a napokra, amikor nem lesz ilyen bőséges a kínálat. A sok csoki később muffinhoz, kekszhez, palacsintához, réteshez, tortához is felhasználható. A Mikulás így nem vész el, csak átalakul.

cookie, keksz, desszert, édesség, sütiForrás: NoirChocolate/shutterstock.com

Adni jobb, mint kapni

Szép megoldás és nemes gesztus lehet az is, hogy ha a „felesleges" vagy már túl nagy mennyiségben beérkezett édességet jótékony célból felajánljuk valamelyik segélyszervezetnek, ahol a rászoruló gyermekek számára gyűjtenek ajándékokat karácsonyra. Ezzel arra is nevelhetjük a gyerekeinket, hogy adni jobb, mint kapni, különösen, ha nekünk valamiből több van, mint amennyi szükséges.

Figyeljünk a csomagolásra is!

Nem választhatjuk teljesen külön a csomagolást az abba csempészett meglepetésektől. A vékonyabb, műanyag zacskókat persze jó esetben több évig is használhatnánk, mivel évente csak egy napon van rájuk szükség. De sajnos nem garantálható, hogy épen és sértetlenül megússzák a gyors kicsomagolást. Jobban járunk ez esetben a tartósabb csomagolásokkal, ami készülhet a napnak megfelelően díszített, színezett textil, vászon csizmácska is. Ezek akár több generációt is kiszolgálhatnak, így ezzel is tettünk valamit a fenntarthatóságért.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek