Ezen az árverésen bárki megkaparinthatja a világ egyik legöregebb sajtját

Aki egy kicsit is odafigyel arra, hogy milyen minőségű alapanyagok kerülnek az asztalára, az tudja, hogy parmezán és parmezán között micsoda különbségek tudnak lenni. Nekik nem kell elmagyarázni, hogy a Parmigiano Reggiano, vagyis az igazi „parmezán", mely oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel (OEM vagy olaszul DOP) rendelkezik, nem az a vákuumzacskózott reszelék, amit a szupermarketben leemelünk a polcról, hogy megszórjuk vele a paradicsomos tésztát.

A guriga, ami megmozgatja a gasztrovilágotForrás: ©Linda Vukaj / Parmigiano Reggiano / Facebook.com

Ennek a különleges olasz kemény sajtnak legalább 12 hónapig érlelődnie kell, hogy kialakuljanak benne azok az ízek, amelyeket az ínyencek és a séfek elvárnak egy Parmigiano Reggiano gurigától. De minél tovább érlelődik, 24 vagy akár 36 hónapig, annál jellegzetesebb, a szakemberek szerint gyümölcsösebb és diósabb ízek alakulnak ki benne. A textúrája pedig omlósabb lesz, ezek a tulajdonságai pedig a sajtok királyává avatják.

De mi a helyzet egy 21 éves Parmigiano Reggiano gurigával? Milyen lehet annak az íze? Az olasz DOP (Denominazione d'Origine Protetta) irányító testülete, a Parmigiano Reggiano Consortium szerint "váratlan és páratlan aromákat és ízeket" találhatnak benne az ínyencek. Érezhetik az intenzív pirított illatot, amit lassan felvált a szarvasgomba, az aljnövényzet fás és földes illata, valamint a füstös jegyek. Textúráját tekintve pedig egy száraz, morzsalékos állagra kell számítani, ami nagyon könnyen oldódik és olvad - olvasható a Foodandwine.com oldalon.

Ezt, a már most elképesztőnek titulált sajtgurigát árverezik el a World Cheese Awards keretében, amit a spanyolországi Oviedóban megrendezett Nemzetközi Sajtfesztiválon tartanak november 3. és 6. között.

Az érdeklődők a világ bármely pontjáról licitálhatnak online a világ egyik legöregebb Parmigiano Reggiano sajtgurigájára, a végső bevétel pedig jótékonysági célra megy majd. Az online jótékonysági aukció ideje alatt tehetünk ajánlatokat és egyszerű adományokat is eljuttathatunk a Consortium által jóváhagyott két alapítvány javára.

Az első egyesület az Aiutiamo il mondo di Padre Marco Canovi (Segítsünk a világnak Marco Canovi atya által), melynek célja az ugandai életminőség javítása. A második pedig a Mama Sofia szervezet, amely nőket és családokat támogat a nehézségekkel küzdő Kongóban. A liciteket és adományokat a fesztivál végéig, november 6-ig lehet beküldeni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek