Ez a kúp formájú sajt mostantól védett földrajzi jelölést tudhat magáénak

Újabb horvát sajt kapta meg a védett földrajzi jelölést. A BjelovSarski kvargl elnevezésű finomság a 25. a horvát listán, amely ilyen európai elismeréssel ékeskedhet.

Így néz ki a horvát sajtkülönlegességForrás: Wikipédia

A Bjelovarski kvargl sajtot friss tehéntejből készítik és a lecsöpögtetés után sóval valamint paprikával ízesítik. A tejtermék alakja is különleges: hegyes kúpokká formázzák őket, majd megszárítják és füstölik. A  sajtot kizárólag hagyományos eljárással, kézzel készítik el. 

A késztermék enyhén savanykás és kissé erős ízét füstös illat és a paprika markáns aromája kíséri. 

A sajt földrajzi jelzése iránti kérelmet még 2017-ben nyújtották be, de csak néhány nappal ezelőtt érkezett a megerősítése, hogy a Bjelovarski kvargl sajt megkapta Európa védelmét.

Belovár város számára nagy jelentőséggel bír az elismerés, hiszen ezzel méginkább fellendülhet a helyi kézműves sajtkészítő műhelyek munkája és várhatóan több turista is érkezik majd hozzájuk, hogy megkóstolják a helyi specialitást.

A történelmi források szerint még az 1765 és 1787 közötti évekre nyúlik vissza a szóbanforgó sajt készítése. Azóta őrzik a termék hagyományos receptjét a helyiek - írja a horvát HrTurizam.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek