Ezeken a helyeken élvezzék ki az utolsó nyári napsugarakat!

Nem titkolom, nekem az ősz a kedvenc évszakom. Nem az elmúlást, inkább az átalakulást látom benne, és azokat a gyönyörű fényeket, melyekkel még tavaszi napsugarak sem tudják felvenni a versenyt. Ha elcsípjük a jó pillanatot, például egy esti, tetőteraszos mozizás alkalmával, vagy a pannonhalmi apátság árnyékában egy pikniken, esetleg a Balaton partján egy strandszülinap alkalmával, akkor egy balzsamos, aranyfényű programmal gazdagodhatunk. Hogy ez így legyen, és mindenkinek sikerüljön megtapasztalni ezeket a napsugaras pillanatokat, összegyűjtöttünk olvasóinknak pár érdekes programot. 

Piacozzunk Tihanyban az ősz végig!

A Tihanyi Piac Placc több mint egy piac, ezt idén mi is megtapasztaltuk. Egyszerre közösségi és művészeti találkozóhely, gasztronómiai gyűjtőpont, ahol a sajtoktól kezdve a cukormentes szilvalekvárig mindent kapni, még régiségeket, antik portékákat is. A placcon szombatonként és vasárnaponként reggel 9-től 14 óráig pezseg az élet.

A pultokon helyi és környékbeli árusok kínálják a portékáikat az almás lepénytől kezdve a zöldségpástétomokon át a házi kenyérig, de találunk itt designer ékszereket, táskákat és paraszti dekorációs kiegészítőket – az antik ágytálakról, kávédarálókról, kulcsokról és kristálycsillárokról nem is beszélve. Szeptember 4-én és 5-én egy Ősz Nyitó Hétvégére is várnak minket a placcon, ahol mind együtt köszönthetjük a legszebb évszakot a Balaton mellett.

De ha erre a hétvégére már nem érnének le, akkor sem kell aggódni, mert nekünk legutóbb az egyik árus mosolyogva elárulta, hogy a piac addig tart nyitva – jócskán belenyúlva az őszbe – amíg a rév környékén el nem zárják a vizet a mosdókban. A placc egyébként a Tihanyi-rév mellett található, parkolni a mellette levő fizetős parkolóban lehet, vagy egy kicsit távolabb az út mellett. 

Forrás: Kálló Péter / Travelo
Pihentesse szemeit gyönyörű balatoni drónfotókon!

A Balaton a most következő hetekben már inkább a békés, kisimult arcát fordítja felénk. A Káli-medencét, a Badacsony környékét és a Tihanyi-félszigetet misztikus nyugalom járja át, a hajnalokra már ködfátyol ereszkedik, de a naplementék talán most a legszebbek. Ebben a nagyképes cikkünkben a szokásosnál izgalmasabb perspektívából mutatjuk meg olvasóinknak a térség nevezetességeit, amelyeket őszbe hajló színekben szőtt, háromdimenziós takaróként borít be a természet.

Ünnepeljünk strandszülinapot Örvényesen!

Tihanyt elhagyva Aszófőn keresztül érkezünk el Örvényesre a 71-es út mentén, mely vízimalma mellett árnyékban gazdag szabadstrandjáról híres, illetve arról a kerékpáros pihenőként is működő gasztrohelyről, mely a falu végében található, és kék-fehér színűre festett raklapbútoraival hívogatja a szomjas utazókat. Nyitott itt már balatoni kirendeltséget a Másik Bolt, jelenleg pedig a Random Bagel Bar üzemel a területén.

Forrás: Örvényes Beach / Facebook.com

Ahogy mi legutóbb augusztus közepén átautóztunk a településen, és kerestük a Balaton-partot, érezhető volt, hogy Örvényes a csendesebb lazulás híveinek a paradicsoma. Szabadstrandja viszont, ami az elmúlt két évben felújítás miatt zárva volt, ma már modern és izgalmas, mégis családias és egy kicsit időtlen hangulatú.

A kapun belépve egy új fogadóépület, napozó- és úszóstégek, egy nagy és árnyékos játszótér, valamint egy sportpálya és egy tágas strandbisztró fogadott bennünket. De ami igazán jó volt, az az, hogy a stégen üldögélve csak a miénk volt a látvány, ahogy az egész Balaton minden kéksége a horizonton éppen összeolvad a kavargó felhőkkel.

Forrás: Örvényes Beach / Facebook.com

Ezt az idilli, és a mai napig ingyenesen látogatható, 100 éve megnyitott strandot ünnepelhetjük szeptember 4-én, az Örvényes Beach Születésnapi Bulin. A 16 órakor kezdődő őszköszöntőnek is beillő vigasságon lesz közös bográcsozás, születésnapi tortázás, jó idő esetén tengó- és röpibajnokság, 21 órától pedig DJ Pinyó áll majd a lemezjátszók mögött.

Forrás: Olasz Csaba/Wikipedia
Nem fog sóvárogni a nyár után, ha végigsétál Székesfehérvár belvárosán egy szeptemberi estén!
A természet olyan erővel tört be a székesfehérvári Városház térre Máté Bence „Árnyak, fények, játékok" című kiállításával, hogy senki nem akar majd máshol lenni. Lényeg, hogy este menjen, és akkor az élmény hibátlan lesz! Ráadásul a „Nyiss Fehérvárra!" kedvezménykártya továbbra is jár a szálláshelyeken, így érdemes legalább egy éjszakára maradni. Máté Bence lélegzetelállító kiállítása idén csak Fehérváron látható szeptember 26-ig! (x)

Art Piknikezzünk Pannonhalmán!

A nyári nap utolsó sugarait a pannonhalmi ART Pikniken is begyűjthetjük, melyet idén szeptember 11-én és 12-én rendeznek meg három helyszínen, a Paisa udvarban, vagyis a Majorban, a Fő téren és a Ligetben, ahol Vegyél hazait! piaccal, művészeti kiállításokkal és workshopokkal várnak mindenkit a szervezők.

Forrás: ART Piknik / Facebook.com

Ahogy az előző két alkalommal, a győri Radó-szigeten megrendezett fesztiválon, ezen is kart karba öltve jelennek meg a különböző művészeti ágak és a gasztronómiai élvezetek. Egy színes, laza és ínycsiklandozó eseményre számíthatunk a Pannonhalmi Főapátság árnyékában. Az olyan kitelepülő éttermek és vendéglátók, mint például a Platán TATA, a GUSTO13 Bistro & Delicate, a Jankovich Kúria, a Rosinante, a Káli Gourmet, az Anyukám Mondta Encsről, a RedY Villány, a Mrs. Doubtfire Project, vagy a Pannonhalmi Főapátság pincészete és sörfőzdéje, a szombati napon 12 és 21 óra között, vasárnap pedig 12 és 18 óra között várja majd a látogatókat.

Az esemény Facebook-oldalán keresztül rengeteg érdekes workshopra lehet még jelentkezni, így nem csak kóstolgathatunk, de kézműveskedhetünk is ezen a két kellemes őszi délutánon. 

Kertmozizzunk egy utolsót Óbudán!

Az óbudai Esernyős Kertmozi egy finn, arab és angol nyelven, magyar felirattal vetített finn filmmel búcsúztatja a nyarat szeptember 9-én 20 órától. A remény másik oldala című 2017-es alkotás egy szír fiú, egy étterem-tulajdonossá vált házaló ügynök, egy pincérnő, egy szakács és egy kutya szűkszavú, de annál szorosabb barátságának alakulását kíséri végig. A belépődíj 1000 forint, a diák és nyugdíjas jegyár pedig 800 forint. Ha rossz lenne az idő aznap, akkor a filmet a Szindbád rendezvénytérben vetítik le – olvasható az oldalon.

Érjen bennünket az őszi naplemente egy háztetőn!

Szintén a mozizás áll ennek a programnak a középpontjában, de itt már elkapható lesz a rooftop bar érzés is, ami azért valljuk be, nem egy rossz őszi párosítás. Puha takarók, meleg pulcsik, vérpezsdítő koktélok és öt teljesen különböző film a Budapest Rooftop Cinema programjában, a hangulatos Mammut Tetőn.

Forrás: Budapest Rooftop Cinema / Facebook.com

Szeptember 1-én a Felkészülés meghatározhatatlan ideig tartó együttlétre című filmet nézhetjük meg, szeptember 2-án a Volt egyszer egy ... Hollywoodot vetítik, szeptember 4-én ökofilmklub lesz, szeptmber 5-én premier előtti vetítésen nézhetjük meg A Legjobb dolgokon bőgni kell című új magyar filmet, szeptember 6-án pedig a Macskafogóval zárul a tetőteraszos mozi idény.

Címlapfotó: jimmyimi / Pixabay

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek