A nőnek még sincs helye a konyhában?

Lenyűgöző elhivatottság és kreativitás jellemzi a séfek életét. Látványos, de egyáltalán nem könnyű világ az övék. De vajon miért oly kevés a női séfek száma, akik bárhol képesek helyt állni? A séfek világnapjára készült interjúnkban Szegezdy Rebekát, a Food Revolution privát ételrendelő cég konyhafőnökét kérdeztük. 

Megfigyelték már, hogy a híres és sikeres séfek többnyire férfiak? Ha ebbe jobban belegondolunk, azért igencsak elcsodálkozhatunk, hiszen amúgy összességében a konyhai munkák, így a főzés, a család étellel való ellátása mégis inkább hagyományosan női feladatnak számít(ott). Az ellentmondás még nyilvánvalóbb, ha arra a kérdésre kellene felelni, hogy hány női séfet ismerünk a gasztronómiában akár itthon, akár külföldön. Fogós kérdés, ugye? Bár a nemi szerepek sokat változtak az elmúlt évtizedek, évek alatt is, de van, amikor csak a felszínen.

A nők nagy része ma is komoly konyhát visz otthonForrás: Pixel-Shot/Shutterstock

Ó, egy nő is lehet sztárséf?

A téma létjogosultságát és fontosságát mi sem bizonyítja jobban, mint a Női séfek nyomában című francia dokumentumfilm, amit 2019-ben volt szerencsém megnézni egy különleges filmvetítésen. Ahogy forogtak a filmkockák, majd mindenki döbbenten ült a teremben, hogy valóban, mennyire nagyítóval kell keresni a női séfeket világszerte, s milyen nehezen tudnak érvényesülni ebben a jellemzően férfiak uralta világban. Ennek számos oka van (nem spoilerezem el teljesen a filmet), nagyrészt az előítéletek, s az ezekből fakadó szokásjogok kapcsán is alakult így a helyzet.

Szerencsére azért nem csak a hátrányokról, hanem a sikerekről is bőven esett szó a filmben. Kiderült, hogy azért egy nő is lehet "sztárséf", bár ezt a megnevezést a nők nem is igazán szeretik, mert nem sztárolják magukat, csak teszik a dolgukat.  

Kávézó, pékség, cukrászda – csak erre vágyhat egy nő?

A fenti gondolatokat további filmélményeim befolyásolták, ugyanis az utóbbi időben szinte csak olyan gasztronómiai jellegű filmek „jöttek szembe" (Hab, Notting Hill-i cukrászda, Kávéházi szerelem), amelyekben a nők a vendéglátásnak kizárólag olyan területein mozogtak, arról ábrándoztak, ahol pékségről, cukrászdáról vagy éppen kávézóról volt szó. 

Forrás: Monkey Business Images/Shutterstock

Nem kérdés persze, hogy ezek a filmek mind remekül szórakoztatnak, kedves családi és szerelmi történeteket és jelentős női sikereket is bemutatnak, amelyekben teljesül a nő álma, és megnyithatja vagy tovább üzemeltetheti vágyai netovábbját, egy kreatív pékséget, cukrászdát vagy kávézót.

Mégis hiányérzetem volt, mert úgy éreztem, mintha egy ezek a filmek jelentősen beszűkítenék a női mozgásteret, ábrándokat, mintha egy nő komolyabb konyhai babérokra nem igazán törhetne. Igaz, fizikailag is könnyebb és család mellett is könnyebben üzemeltethető egy cukrászda, pékség, kávézó mint amilyenek mondjuk egy (exkluzív) étterem által elvárt feladatok, ahol gyakori az éjszakai műszak, s ünnepnapokon, hétvégéken is helyt kell állni.

Mi a helyzet hazánkban?

Szegezdy Rebeka fiatal, kreatív és szókimondó séf, a Food Revolution privát ételrendelő cég konyhafőnöke. A fenti gondolatok kapcsán őt faggattam a hazai női séfek, szakácsok gasztronómiában betöltött szerepéről is.

Szegezdy Rebeka, séfFotó: Csudai Sándor - Travelo

Ért-e valaha bármilyen megkülönböztetés a szakmádban azért, mert nő vagy?
Sajnos azt kell mondjam, igen. Még 2021-re sem tudott sok kolléga "leszokni" arról, hogy a nőket konyhán belül vagy kívül notóriusan legyengézze. Nem is olyan rég beszéltem erről egy cukrász barátnőmmel. Egy elismert magyar séffel dolgozott, aki a fiatalabb generáció egyik legfontosabb tagja lehet. Sajnos, elejtett egy olyan mondatot, miszerint a nők nem valók a konyhába, mert menstruálnak. Azért felháborító ez a kijelentés, mert bármilyen valamire való indok nélkül a női séfek és szakácsok képességeit reflexből egy alacsonyabb szintű kategóriába zsugorítja.

Ne azért legyünk jobbak vagy rosszabbak, mert nők vagy férfiak vagyunk! Fontosabb az alázat és az, hogy mit tudunk alkotni a konyhában.

Nőként ugyanúgy felemelem a harminc kilós burgonyás rekeszt, mint akármelyik férfi. Ahogy édesanyám mondja: "Kislányom, te az ekét is elhúzod egyesben".

Rebeka nem fél kimondani, mit gondol a női séfek helyzetérőlFotó: Csudai Sándor - Travelo
Szegezdy Rebeka 2016-ban kezdte a szakács iskolát. Már abban az évben sikerült bekerülnie Széll Tamás és Szulló Szabina csapatába a Bocuse d'Or versenyen, mint második commis. Ettől kezdve velük dolgozott a Stand25 nyitásától, a Stand étterem Michelin-csillagának megszerzéséig. 2019-ben két évre Spanyolországba költözött. Az első évben Richard Branson luxusvillájában dolgozott privát chefként, majd csatlakozott egy tengerparti étterem csapatához, mint kreatív chef.

Mit üzennél azoknak a nőknek, akik szintén séfek szeretnének lenni, mire készüljenek fel előre?
Nagyon, de nagyon nem könnyű út. De, ha azzal kelsz és azzal fekszel, hogy márpedig te főzni szeretnél és a konyhában alkotni, akkor nincs kérdés, űzni kell ezt a szakmát. Számomra nincs ahhoz fogható más élmény, mint amikor egy skiccből és jegyzetből nagyon sok próba és prototípus elkészülte után megszületik valami egészen fantasztikus a tányéron. Hogy mire kell lélekben felkészülni? Például arra, hogy általában nincs nyolc órás műszak, és a szabad hétvége is ajándék, ha van.

Alázat és a konyha szeretete nélkül senkiből nem lesz jó séfFotó: Csudai Sándor - Travelo

Ha ebbe belevágsz, egy idő után tolod magad előtt a fáradtságot és állandóan konyhaszagod lesz. Ezt tudnia kell mindenkinek. De mindezzel együtt, ha szerelmes vagy a szakmádba, ezek a dolgok teljesen eltörpülnek a szuper pillanatok mellett és egyáltalán nem tűnnek borzasztónak.

Ma, 2021-ben téma-e egyáltalán egy séf neme?
Kijelenthetem, hogy Magyarországon sok étteremben igen. Ez is sajnos azon dolgok közé sorolható, amelyekben kissé fejletlenek vagyunk. Nem a séf neme hozza a Michelin-csillagot, hanem az, amit éveken keresztül tökéletesen produkál.

Volt szerencsém az egyik legjobb magyar női séftől (Szulló Szabina - a szerk.) tanulni éveken keresztül, aki szakmai tudásával és kreativitásával a magyar férfi séfek nagy százalékát kenterbe veri. Őt elnézve nagyon nem szabadna, hogy ez téma legyen, inkább azt kellene elismerni, hogy igenis, nemtől függetlenül lehet bárki sikeres a konyhában, ha igazán elszánt és akarja azt.

Utóirat:
Szerkesztőségünk természetesen nem zárkózik el a témával kapcsolatban más vélemények közlésétől, amennyiben megkeresnek minket az info@travelo.hu email címen. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek