Nem fogunk éhen halni Norvégiában - dobozos lustaság is kapható

Olaszországnak ott a pizza és a pasta, ha Vietnam kulináris finomságaira gondolunk, biztos, hogy beugrik elsőre a pho leves, amit mindenki másként mond ki. De ha Norvégia ételeire gondolunk, nem biztos, hogy rögtön eszünkbe jut egy is. Mindjárt mutatjuk, ott milyen fogások kerülnek az asztalokra.

Azt persze tudjuk, hogy jó minőségű a füstölt lazacuk, amiből többet exportálnak, mint amennyit a helyiek megesznek, de akkor mit kapnak elő a hűtőből a nem viking és nem mindenhova síléccel közlekedő norvégok?

Forrás: Shutterstock.com / Andrey Armyagov

A halak és a tenger gyümölcsei óriási szerepet játszanak a norvég gasztronómiában. A világ második legnagyobb tenger gyümölcseinek exportőreként (előtte csak Kína van, mögötte pedig Vietnam - a szerk.) a norvég halászok többek között pisztrángot, tőkehalat, garnélarákot, különféle rákokat és lazacot exportálnak. De persze a lakosság körében is mindennapi a halfogyasztás.

Norvégiában a halat füstölik és grillezik; süteményt, levest, és halfasírozottat készítenek belőle. Büszkék a mindennapi fogásra, és kultúrájuknak is szerves részét képezik a halak és a tenger gyümölcsei.

Ennek ellenére, nem csak ezen élnek, a helyi és szezonális ételek éppolyan fontosak számukra. Étkezési kultúrájuk része még a marhahús és a szarvashús, illetve a természetben gyűjthető gyümölcsök, valamint a különböző sajtok, amikkel a kézműves sajtkészítők örvendeztetik meg a piacrajárókat. 

A sajtok legfurább képviselője

És ha már a sajtoknál járunk, akkor jöjjön az az érdekes finomság, aminek elkészítése tradíciónak számít Norvégiában, de az európai gasztro-köztudatba mégis csak az elmúlt években kezdett beszivárogni.

Forrás: Shutterstock.com / Olga Miltsova

Ez pedig a brunost, a norvégok kedvenc barna sajtja. Nem egy tipikus sajt, már csak a színe miatt sem. Barna színét azután kapja, hogy a kecsketartók és sajtkészítők a kecsketejes savót addig forralják, míg az egy sajtszerű anyaggá nem karamellizálódik. Egy szelet frissen sült, kovászos kenyéren olyan akár egy krémsajt, ami egyszerre édeskés, sós és lágy.

A norvég hot dog-ot sem szabad kihagyni

Norvégiában jelenleg 11 Michelin-csillagos étterem látogatható, köztük Oslo három csillagos Maaemo nevű étterme is. De ezt nem mindenki engedheti meg magának, így olyan alternatívát kell keresni, ami olcsóbb, de minőségi. Erre a piaci résre vetődött rá a Polser, vagyis a norvég hot dog.

Kicsit olyan, mint itthon a jó fajta hurka- és oldalas sütő, vagy a hekk sütöde, ahova akkor is beülünk ha a kesztyűben lefagynak az ujjaink és akkor is, ha kint olvad az aszfalt. A sok-sok Polser is így fogy, mivel kapni lehet őket a szupermarketekben, a kisboltokban, éttermekben és a minibüfékben is.

Bár sok ilyen kis büfé van országszerte, egynek az interneten is kering a jóhíre. Ez az oslói Syver Kiosken, ahol Erlend Dahlbo tulajdonos készíti a város egyik legjobbnak számító hot dog-ját. Titka, hogy a kolbászokat házi csontlevesben főzi ki, és kifli helyett egy tradicionális, burgonyával is készülő lepénykenyérbe (lefse, vagy lompe) csomagolja őket, mindenféle földi jóval felturbózva. A Facebook-vélemények szerint ellenállhatatlan a hely is és a kaja is.

A legnagyobb norvég pizza a fagyasztóból

Ha a pizzára gondolunk, valljuk be nem a norvégok jutnak az eszünkbe, pedig nekik is van egy Grandiosa változatuk, és ez az első fagyasztott pizza, amit konkrétan Norvégiában gyártottak. Mikor 1980-ban először megjelent, a Grandiosa Original pizzán paradicsomszósz, sonka, Jarlsberg sajt és paprika volt a feltét, azóta már bővítették a kínálatot, elsősorban a norvég ízlés szerint, így a marhahúsos hagymás változat is megtalálható ma már a legtöbb háztartás mélyhűtőjében. 

De ahhoz, hogy a Grandiosa biznisze felpörögjön, egészen a 90-es évekig kellett várni, majd annyira megindult, hogy 2000-ben már öt szomszédos országba exportálták. Manapság a norvégok véleménye megosztott a dobozos pizzával kapcsolatban: míg egyesek az ország nemzeti ételének tartják, mások úgy hivatkoznak rá, mint "lustaság egy dobozban".

Kaviárt tubusból? Miért ne!

Bár a tubusos kaviár nem norvég találmány, de a legtöbb norvég háztartásban biztos belekerül a kosárba egy nagy bevásárláskor. Ez egy kicsi luxus, amit néha megengedhet magának az ember. A Rorkaviar-t 1917 óta gyártják a henningsvaer-i székhelyű Kavli cégnél. A tubusos kaviárjuk 60%-ban tartalmaz tőkehal ikrát, valamint repceolajat és a cukrot.

Az édesség kalács formájában érkezik

A Kanelboller néven ismert fahéjas kalács Norvégiában bárhol megtalálható, ahol lehet kérni egy csésze kávét. A kettő szinte kéz a kézben jár. Néhány pék olyan fűszereket is hozzáad a kalácstésztához, mint a kardamom, vagy éppen csokoládé, de a klasszikus Kanelboller ízét a fahéj adja.

Forrás: Shutterstock.com / Nora Huang

És ha valaki megunná a kalácsot, választhatja a Krumkake nevű süteményt is, ami egy tejszínhabbal töltött piskótatekercs, és egyszerűsége ellenére rendkívül kedvelt édes nassolnivaló.

Címlapkép forrása: Shutterstock.com / Malin_82

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek