Lucullus, csokoládé- és málna paradicsom – melyiket, mihez használjuk?

A paradicsom elsősorban a nyár zöldsége vagy gyümölcse – ki minek tekinti –, de persze még ősszel is ehetünk föld illatú és napérlelte példányokat. A paradicsomnak azonban jóval több titka van, mint gondolnánk. Össze is gyűjtöttünk párat.

A paradicsom hosszú utat járt be, mire a magyar háziasszonyok egyik kedvenc befőzési alapanyaga, illetve az olaszok paradicsomszószainak legfőbb összetevője lett. A kúszónövény eredetileg Dél- és Közép-Amerikából származik, amely a feljegyzések szerint a 16-17. század során terjedt el Európában, majd portugál és olasz kitérőket téve jutott el a világ további részeire is.

Forrás: mongione / Shutterstock

Érdekes már az elnevezésének alakulása is. A tomate név, ami a legtöbb latin és germán nyelvben ma is használatos, az azték xitomatl kifejezésből alakult át. A magyar paradicsom név pedig a paradicsomalma kifejezésből rövidült, míg az almához hasonlító elnevezését az olasz pomodoro vagyis aranyalma kifejezés őrzi.

Dísznövény, zöldség vagy gyümölcs?

A paradicsomot eredetileg nem is étkezési szándékkal, hanem dísznövényként termesztették. A szerepe hosszú idők alatt alakult át. Hazánkban elsőként Budapesten és környékén kezdtek jelentősebb területeken paradicsomot termeszteni, mégpedig a 19. század utolsó évtizedeiben. A kertek, gazdaságok szerepét már átvette a nagyüzemi termesztés, ami elsősorban Mogyoród, Fót, Dunakeszi, Kecskemét és Hatvan vonzáskörzetében kapott helyet. Manapság ezek tekinthetők elsődleges paradicsomtermesztő vidékeknek itthon.

Érdekessége még ennek a sokféle felhasználásra alkalmas növénynek, hogy bár a legtöbben zöldségnek tartják – és főként sós ételekben használják alapanyagként –, valójában egy gyümölcsről van szó. Termesztését és felhasználását nézve inkább zöldség, a termésének fejlődése szempontjából pedig inkább gyümölcs. De az élvezeti értékén ez nem változtat semmit.

Ha nem a nagymama kertjéből szedjük a finom érett paradicsomokat, hanem piacon vesszük, akkor érdemes tudni, hogy a terméseket még kissé éretlen állapotban szüretelik, és az utóérés hozza meg a megfelelő és kívánt állagot. Elég kényes növényről beszélünk, a legjobban a 18 és 23 Celsius fok közötti hőmérsékletet szereti. Így még az is megtörténhet, hogy egy szép és kellemes indiánnyár ideje alatt is beérhetnek az utolsó paradicsomok a kertben.

A szivárvány szinte minden színében megtaláljuk

Színét tekintve egy kosár paradicsom olyan lehet, akár egy nagy csokor színes virág, hiszen héja és húsa a citromsárgától egészen a sötétbordóig terjed. Sőt, a boltok polcain találkozhatunk feketésbarnás és fakó rózsaszín, hatalmas paradicsomokkal. Emellett a formája is különböző lehet: a leggyakoribb a gömb alakú, aztán van lapított, megnyúlt, sőt még szögletes is; méret szerint pedig cherry, koktél, közepes és nagyméretű típust különböztetnek meg.

Forrás: Shutterstock.com

A mi kedvencünk, ha forma szerint kell választani, egyértelműen a lucullus paradicsom, másik nevén a San Marzano. Ez a piros termésű, hengeres és megnyúlt alakú paradicsom egy nagyon jó ízű, kevésbé lédús termés, ami jól hámozható és könnyen szeletelhető. A legjobb, ha salátát készítünk belőle, de szószok alapanyagaként is bevált már.

De különleges és kedvelt paradicsom még a Monterosa vagy málna paradicsom is, amelynek halvány rózsaszín héja első ránézésre éretlennek tűnik, de ez ne tévesszen meg senkit. A nagyméretű, érdekes kinézetű paradicsom húsa édes, kevés benne a mag, és akár önmagában is kitesz egy uzsonnát. Aztán ott van a fekete vagy csokoládé paradicsom, amelynek héja és húsa bordóslilás, ízre pedig egyszerre fűszeres és édes. Jellemző sztárja a hidegtálaknak, de egy szelet vajas kenyéren is remek feltét. Még sózni sem kell.

Óriásparadicsomok és paradicsomlabirintus

A világ számos részén, sok zöldség- és gyümölcstermesztő kísérletezik a világ legnagyobb példányainak termesztésével. Ilyen például a brit Peter Glazebrook is, aki a Newarkban lévő földjén és üvegházában termeszti óriási méretű zöldségeit. Az évek során több világrekordot is megdöntött. Ő termesztette többek között a világ legnagyobb hagymáját, leghosszabb fehérrépáját és legnagyobb káposztáját is. A brit kertész szerint a jó fajtaválasztás a siker titka. Bár a rekordok könyvébe nem került be, az egyik általa nevelt, közel másfél kilogrammos paradicsomot jelenleg a világ legnagyobbjaként tartják számon.

Nem fogyasztásra, inkább turistalátványosságnak szánták azt az óriásparadicsomot, amely a kanadai Leamington városának határában található. A 4,25 méter magas és 6 méter széles paradicsom formájú építményt 1961-ben építették. Ha nyitva van, akkor információs pultként szolgál – olvasható a bigthings.ca oldalon.

Az osztrák Kufsteinerland vidékén, Ebbs városában több éve nyaranta egy paradicsomlabirintus várja az érdeklődőket. A Hödnerhof Élménykertészet (Erlebnisgärtnerei Hödnerhof) a nyári szünet ideje alatt, júliusban nyitja meg labirintusát, amiben nyugodtan eltévedhetnek a látogatók, megcsodálhatják a sokféle paradicsomot és séta közben meg is kóstolhatják az érett terméseket. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek