Erre a paradicsomra még Thunberg is felfigyelne

A New York-i Cold Spring Harbor Laboratory kutatói génszerkesztéssel hoztak létre egy olyan paradicsomnövényt, ami nem csak szűk területen (ültető kamrákban) hanem még a világűrben is termesztető, ha egyszer odáig jutnánk.

A leveleket a kutatók távolították el a növényről, hogy jobban láthatóak legyenek a gyümölcsökForrás: cshl.edu / Brian Stallard / Lippman

Az új növény és az átlagos fürtös paradicsom között az a különbség, hogy ezen a kreálmányon csokrokban fejlődnek ki a termények, így a betakarításuk is egyszerűbb. A labor közleménye szerint olyanok akár egy csokor rózsa, aminél a virágfejeket érett koktélparadicsomokkal helyettesítették. De emellett még a fejlődésük is kifejezetten gyors, nagyjából 40 nap alatt beérnek és már lehet is őket enni.

A cikk szerint az egész kísérlet célja az, hogy minél több olyan haszonnövényt hozzanak létre, amik alkalmasak a szűk és kicsi helyeken való növény termesztésre, pl. átalakított tárolókonténerekben. Lehessen őket felhőkarcolók tetőteraszain, erkélyeken is termeszteni, ahol egyébként manapság csak a nagyon elszántak gondoznak saját zöldségeket. Cél még, hogy kevesebb zöld területet kelljen haszonnövény termesztésére átalakítani, így kevesebb rovarölőt és szervetlen trágyát használnánk, amik aztán később a vizekbe szivárognak a talajvízzel.

Az effajta növények megalkotása a globális klíma problémákra is szolgáltathat egy kis kézzelfogható megoldásmorzsát. Ha ugyanis a növénytermesztés egy részének terhét le tudnánk venni más területekről, akkor akár az erdőirtás nagysága is csökkenhetne.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek