Megtörtént a lehetetlen, 18 év után kapta meg harmadik csillagát a világhírű étterem

A világhírű, koppenhágai Noma étterem munkásságáról és különleges, természetközeli fogásairól már több ízben is írtunk itt az oldalon. 2008-ban arról számoltunk be, hogy megkapta a 2. Michelin-csillagát, és arról is hírt adtunk, hogy miként került 2010-ben, majd 2011-ben, 2012-ben és 2014-ben a világ 50 legjobb éttermét felsorakoztató lista élére.

Forrás: AFP/Thibault Savary

Éppen ezért nehéz felfogni, hogyan nem kapta még meg a harmadik csillagát a Michelin bíráitól. Hiszen a kritériumokat évről-évre mind betartja, és a törzsvendégek szerint a háromcsillagos étterem definíciójának is megfelel, ami azt mondja ki, hogy "Kivételes konyha, amely megér egy külön utazást!"

De bármilyen kétségei is voltak a Michelinnek, 18 éves fennállás után, és két csillaggal a háta mögött, a Noma szeptember 13-án végre megkapta a harmadik Michelin-csillagát is - olvasható a FoodandWine oldalán.

A kalauz hétfőn jelentette be, hogy az online megjelent Michelin Guide Nordic Countries 2021-es kiadásában két, háromcsillagos étterem is helyet kapott. Az első, Esben Holmboe Bang séf oslói Maaemo nevű étterme, ami ugyanazzal a három csillaggal tért vissza, mint amivel 2019-ben bezárt, majd új helyre költözött. A második pedig a Noma lett. Instagram oldalukon így kommentelték a három csillagot: "Megtörtént a lehetetlen!"

A természetközeliségével hódító, és az ételekhez holisztikus gondolkodással közelítő Noma a köszönetnyilvánítás során sem hazudtolta meg önmagát. A három csillag alatt köszönetet mondtak mindenkinek, aki a segítségükre volt az elmúlt időszakban is: "Számunkra ez egy olyan eredmény, ami megerősíti azt a tényt, hogy Koppenhága az a hely, ahol egy étterem igazán ki tud teljesedni. Köszönjük vendégeinknek az elmúlt 18 évben nyújtott támogatást, együttműködő partnereinknek - a gazdáknak, a borászoknak és a kistermelőknek a kitartást. Mindenki része volt ennek a műveletnek, volt és jelenlegi kollégáink egyaránt."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek