A Római Birodalom umamiban gazdag ételízesítőjét hozná újra divatba a díjnyertes étterem

A koppenhágai Noma étterem az egyik legváltozatosabb a világon. Örökké változik, alakul miőségileg, viszont állandóan magas szinten teljesítő vendéglátóhely, mely az elmúlt 18 éve alatt többször költözött, világjáró pop-up kitelepüléséeket valósított meg, mindig ott van a legjobb éttermek listáján, és a pandémia alatt is kitalált egy teraszos noma stílusú hamburgerezős pop-up éttermet.

A füstölt gomba garum kezdete és végeForrás: (c)nomaprojects.com / Ditte Isager

A hely tulajdonosa és séfje, René Redzepi, illetve a csapata egyszerre szakácsok, dizájnerek és kutatók, akik nem csak egy szimpla éttermet, hanem egy kutatólabort és tudásközpontot üzemeltetnek. Ezt erősíti az a friss hír is, hogy az étterem előállt a saját garumjával, vagyis azzal a "szuperételízesítővel", melynek eredete egészen a Római Birodalomig nyúlik vissza – olvasható az eater.com cikkében. 

Hogy mit takar a garum? Több ezer évvel ezelőtt egy olyan ételízesítő szószt értettek alatta, ami apróbb méretű erjesztett halból (szardellából, makrélából) és tengeri élőlényekből, illetve gyógynövények és só keverékéből állt össze. A keveréket pedig külön erre a célra készült kádakban erjesztették. Drága portékának számított, és az erjesztési folyamat végén egy erősen sós, umamiban gazdag folyadék, illetve egy pép jött létre.

A Noma mér évek óta kísérletezik a saját garumjával, és 2018 óta már a vendégek is megkóstolhatják az egyes ételekben, de eddig még nem volt annyi idejük, hogy finomhangolják és lekerekítsék az ízeket olyanná, ami már piacra is dobható. Most azonban úgy tűnik, a pandémia alatt kiforrt, vagy inkább fermentálódott valami különlegesség, mert két előrendelhető palack is megjelent a Noma Projects oldalán. Az egyik egy füstölt gomba-, a másik pedig egy édes rizs és tojásfehérje-alapú garum. A termékek teljes mértékben természetesek és vegán, illetve vegetariánus verziókban is kaphatók a két Michelin-csillagos étterem oldalán keresztül. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek