Fiatalít, méregtelenít és napjaink legújabb életelixírje: a zellerlé

Időről időre felbukkannak olyan ételek vagy italok, amelyek köré igazi kultusz épül. Ilyenkor sokan érzik azt, hogy ha nem akarnak lemaradni egy izgalmasan pozitív hatásról vagy élményről, akkor muszáj kipróbálniuk. Így történhetett a zellerlével is, ami első számú méregtelenítő itallá válva fordította ki sarkából a közösségi médiát.

A zellerlé az elmúlt időszakban fiatalító italként, életelixírként és méregtelenítő italként lett fokozatosan egyre népszerűbb. A szárzellerből préselt lé zöld színe összeforrt a természetességgel, és bár az ízéért kevesen rajonganak igazán, a hatásai miatt még azok is képesek ezzel kelni, akik amúgy a reggeli kávé nélkül sehova sem indulnának. De vajon miért váltott ki ekkora őrületet ez a rém egyszerű ital? Mitől olyan egyedi a zeller? Tényleg ennyire ütős? Mindennek igyekeztem utánajárni.

Mit kell tudni a zellerről?

A zeller igen sokoldalú növényünk, a gumóját, szárát és levelét is megehetjük, vagy ugye megihatjuk. Az angol zeller, avagy a szárzeller halványító zeller néven is ismert, bár valójában nincs ilyen hatása. Ez a név onnan ered, hogy az egyes fajták szára a nemesítés során egészen halványzöld, szinte fehér színű lett. A zellert egyébként már az ókori görögök is kedvelték, a győzelem és az erő jelképének tartották, de potencianövelő hatása miatt is ismert volt. Még Casanova is előszeretettel fogyasztotta.

Miről szól ez a hype?

A zellerléhez az angol vagy szárzeller néven ismert zellerváltozat préselt levét kell használni (közel fél litert egy nap, ez kb. egy nagy csokornyi szárzellerből készíthető el), majd ízesítés és hígítás nélkül kell elkortyolni. A zellergumóból nem tudnánk ennyi levet facsarni, de ez csak egy a sok ok közül, ami miatt nem helyettesítheti a szárzeller préselt levét.

Forrás: Teri Virbickis / Shutterstock

A zellerlevet a rajongói úgy hirdetik, hogy a lé kortyolásával az endokrin-rendszer minden egyes belső elválasztású mirigyét (hasnyálmirigyet, hipotalamuszt, agyalapi mirigyet, tobozmirigyet, pajzsmirigyet és mellékvesét) támogatni tudjuk. Fogyasztói nemcsak a betegségek megelőzése és visszafordítása, a mindennapi közérzet javítása és emésztőrendszer karbantartása miatt, de fogyasztó hatásai miatt is javasolják és isszák előszeretettel. Számos világsztár, topmodell kezében megtaláljuk, ha beütjük a keresőbe az Instagramon a celery juice hashtaget.

A zellerlé diéta követői többnyire egy csökkentett zsír- és szénhidráttartalmú, alkoholmentes étrend mellett isszák reggelente éhgyomorra a zellerlét, vagy akár különféle egyéb, növényi alapú turmixok részeként. De azt azért tudni kell, hogy ilyenkor a fogyásért már nemcsak maga a csodaital a felelős, hanem a visszafogottabb, korlátozott étkezés is!

Honnan ered a trend?

Az, aki igazán részese szeretne lenni ennek a diétának, többnyire egy adott kötetből tájékozódik, ez pedig Anthony William természetgyógyász könyve, a Celery Juice, amely itthon Csodatévő zeller címmel jelent meg. Nem véletlenül látjuk gyakran a könyv fotóját a zellerleves posztok mellett. Bár a csodatévő hatás említése szintén egy olyan tényező, ami esetén már könnyen felvillan bennünk a szkeptikus oldalunkat felébresztő, kis piros lámpa. Már csak azért is, mivel számos állítás, amivel a zellerlé csodálatosságát próbálják megmutatni, elég messze áll a tudományos igényű tájékoztatástól. Nem is mennék most bele részletesen az összes ide kapcsolódó nézetük megvitatásába, mert elég hosszú lenne a felsorolás; jöjjenek inkább a tények.

Forrás: Katrinshine / Shutterstock

Mert a fentiekkel szemben mik a tények?

A zeller termése enyhe vérnyomáscsökkentő hatású – ezt klinikai kutatások állapították meg. Persze ettől még ne dobjuk ki a vérnyomáscsökkentő gyógyszert, legalábbis ne az orvosunk tudta nélkül, akivel előtte egyeztethetnénk a kezelésünket.

♦ Nincsenek nullkalóriás nyersanyagok, a zellerlé sem az! A zellerről régóta azt híresztelik, hogy nulla vagy negatív energiatartalmú étel. A városi legenda szerint a rágáshoz több energia kell, mint amennyi benne van. Pedig a zeller tartalmaz energiát, csak igen keveset, mellette a rost- és víztartalma jelentős, ezért laktat. De nem égetünk el több energiát a fogyasztásával, mint amennyit vele kapunk. Bárcsak így lenne!

♦ A préselés pont az értékes rostokat távolítja el. A zeller préselése azokat a hasznos élelmi rostokat távolítja el, amelyek segítenek abban, hogy hosszabb ideig telítettebbnek érezzük magunkat, és amelyek biztosítják a bélrendszer egészségét, táplálják a bélben lévő baktériumokat. Természetesen ez a rostmennyiség az étrend egyéb összetevőivel még pótolható – vagy azzal, ha a zellerlé rostjait is elfogyasztjuk. Bár a zellerlé hívői pont utóbbi ellen szólalnak fel.

♦ A zellerlé hatásos, de csodákra nem képes. A zeller- és zellerléfogyasztásnak több egészségügyi előnye is van, mivel bővelkedik számos hasznos tápanyagban (pl. antioxidánsokban, vitaminokban, ásványi anyagokban), de igen kevés bizonyíték támasztja alá a zellerléfogyasztás trendiségét erősítő állításokat. Ártani valószínűleg nem fog, ha rendszeresen iszunk zellerlevet, vagy egyéb zöldségek levét, de azért minden testi vagy lelki bajunkra ne ebben keressünk vigaszt!

♦ A méregtelenítő diétáknak nem érdemes bedőlni. A méregtelenítésért számos szervünk felel, és nem kell kínozni magunkat vagy diétázni azért, hogy jól működjenek. Együnk, igyunk mértékkel, változatosan, kerüljük a dohányzást, a túlzott alkoholfogyasztást, és mozogjunk, pihenjünk eleget! Nem egyetlen zöldség fogja megoldani minden problémánkat, különösen, ha a nap többi részében nem figyelünk az egészségünkre.

Mire kell figyelni zellerevéskor?

A zeller különböző részei eltérő mennyiségben furokumarint tartalmaznak, ami egy fényérzékenyítő anyag. Alapvetően ez nem okoz komoly problémát normál fogyasztás esetén, de a zellerrel érintkezve könnyen leéghet a bőrünk a kerti munka során. A zeller termésének fogyasztása a várandósság alatt nem javasolt, mivel illóolaja fokozza a méhizomzat összehúzódását. Biztonsági okokból szoptatás alatt sem javasolt. A zellergumó azonban mind várandósság, mind szoptatás alatt fogyasztható.

Forrás: R.R. / Shutterstock

A zeller gyakran okoz allergiát, valamint keresztallergia jelentkezhet a fekete üröm és a nyírfa pollenjeivel szemben. Allergiás reakciót azonban csak a gumó okoz, a levele nem, mivel abban nem mutatható ki az allergizáló fehérje.

Tanulság?

Ihatunk zellerlevet vagy elrágcsálhatjuk a termést – és akkor a rostokat is megesszük –, de csodát ne várjunk tőle! Ha egészségi problémánk van, forduljunk orvoshoz, az étrendünk összeállítása kapcsán pedig dietetikushoz. Legyünk mindig egy picit szkeptikusak a túl szép, hogy igaz legyen jellegű kijelentésekkel szemben, és ne a celebektől várjunk étrendi tippeket!

Ettől függetlenül valóban szemet gyönyörködtetően zöld fotókat lehet vele posztolni az Instagramra, ami azt az üzenetet hordozza, hogy nemcsak trendik vagyunk, de egészségesek is, vagyis inkább azok szeretnénk lenni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek