Öt tipp tízóraira, hogy jobb kedvvel teljenek az első sulis napok

Minden évben sokak életében jelent nagy változást a szeptember. Az újrainduló iskolával sok család élete tér vissza a mindennapi rutinba, amelynek a rendszeresebb étkezés is a része. Dietetikusunk az alábbiakban arra ad javaslatokat, hogy mi kerüljön a gyerekek iskolatáskájába tízóraiként vagy uzsonnaként, de közben az is kiderül, hogyan oldhatjuk meg ezt minél kevesebb felesleges csomagolással.

Amikor augusztus végén a lábam elé került az első gesztenye, akkor tudatosodott bennem, hogy valóban itt van az ősz – persze a korábbi hetek alatt megszokott meleg után beköszöntött hidegebb, szelesebb időjárás is elég figyelmeztető jel volt. Itt az idő tehát mindannyiunknak visszazökkenni a tanórák ritmusába, amelynek része, hogy az étkezésben is visszavezetjük a rendszert, ami esetleg a nyári lazulás alatt veszített valamicskét a feszességéből. Ami biztos, hogy a tervezés és az előre gondolkodás most is segíteni fog.

A heti tervezés miatt hálásak leszünk magunknak

Nem szükséges túl szigorú tervet készíteni, de valamennyire jó előre látni, hogy a gyerekeknek milyen lesz a heti időbeosztása, hogyan alakulnak az iskolán túli programok, mikor kell esetleg extrán pakolni a tízórait, uzsonnát. Mivel a reggelek többnyire hurrikán jelleggel forgatják fel a családi életet, ezért, amit lehet, azt érdemes már előző este előre elkészíteni vagy előkészíteni.

Ebbe vonjuk be a gyerkőcöt is, hogy minél hamarabb megtanulja, megszokja az ehhez kapcsolódó feladatokat! Ha előre tudja például, mit kap másnap az elemózsiás pakkban, akkor nem éri meglepetés, és vélhetően nagyobb kedvvel fogja elfogyasztani azt. És így talán nem landol a kukában, ami csak tovább rontana az amúgy sem kis mértékű élelmiszerpazarlásunkon.

A maradékértékesítés elvét nagyszerűen gyakorolhatjuk a tízóraik, uzsonnák készítése során, mivel például a vacsorából maradt húsból húskrém, a már nem annyira friss, de még ehető zöldségekből megfőzve, párolva ízletes szendvicskrém is készíthető, a picit fonnyadtabb gyümölcsökből pedig akár turmix, smoothie is varázsolható. 

5 lépés a változatos és ízletes tízóraihoz, uzsonnához

A kisétkezéseknek az a szerepe, hogy a főétkezések között eltelt idő alatt is elegendő energiával és tápanyaggal lássák el a szervezetet, ami szükséges a tanuláshoz, koncentrációhoz. Mint tudjuk, éhes gyomor nem tanul szívesen, így ezzel is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy gyermekünk minél sikeresebb és elégedettebb lehessen az iskolában. Persze az is fontos, hogy finomakat egyenek, elvégre ez sem mellékes szempont. 

Forrás: LuckyLife11 / Pixabay

1. Szendvics

A leggyakoribb útravaló a szendvics szokott lenni, amit számtalan módon ízesíthetünk. Érdemes kisebb, könnyebben megfogható, fogyasztható méretű szendvicseket készíteni, így kevesebb a morzsa és a maradék. Mindig legyen benne valamilyen friss, idény jellegű zöldség, vagy télen akár savanyúság is, lehetőleg külön csomagolva, hogy ne áztassa el a szendvicset!

2. Gyümölcsök

A napi 4 adag zöldség és gyümölcs közül egy adagot biztosan be tudunk csempészni az uzsonnás dobozba is előre megmosva, megszárítva, és fajtának megfelelően feldarabolva, kimagozva. Mivel nem bírják sokáig hűtés nélkül, ezért tízóraira például csomagolhatunk jól záródó palackban turmixot, smoothie-t is.

Forrás: Silviarita / Pixabay

3. Apró falatok

Adódhatnak olyan alkalmak, amikor nincs elég idő vagy lehetőség nagyobb mennyiség elfogyasztására, esetleg edzés, különóra miatt több energiára van szükség. Ilyenkor nagy segítséget nyújt egy kis doboznyi olajos mag, teljes őrlésű lisztből készült keksz, házi készítésű müzliszelet, vagy néhány szem aszalt gyümölcs.

Az sem ördögtő való, ha időnként házi készítésű sütemény is kerül a csomagba. Erre a minipalacsinták vagy a jolly jokernek számító, könnyen és gyorsan elkészíthető muffinok is megfelelők. Utóbbiakat akár sós változatban is elkészíthetjük, így néha a már unalmasnak tűnő szendvicsek helyett némi változatosságot jelentenek a szünetben. További lehetőséget rejtenek a poharas natúr joghurtok, kefirek vagy palackos ivójoghurtok, bár utóbbiakban nem kevés hozzáadott cukor rejlik, így ezeket csak ritkábban kínáljuk.

Forrás: Dream79 / Shutterstock

4. Innivaló

Semmiképpen se feledkezzünk meg a szükséges folyadékról sem! Ez lehet sima víz, gyümölcstea, limonádé vagy friss, 100%-os gyümölcslével ízesített víz. A 100%-os gyümölcslevek nemcsak folyadékforrást, de energiautánpótlást is jelentenek, ugyanakkor a teljes napi folyadékszükségletet ne csak ezekkel biztosítsuk a gyermek számára! Időnként jól jöhetnek, például sportolás előtt vagy után, de ne a víz helyett adjuk nekik.

5. Környezettudatos megoldások

A tízóraik, uzsonnák csomagolása jellemzően sok hulladékot termel, bár ezek nélkül meg nem vihetik magukkal a lurkók az otthon készített elemózsiát. Ezért meg kell próbálnunk olyan anyagokat használni, amelyek amellett, hogy jól záródnak és nem koszolják össze a tanszereket, újrahasznosíthatók. A hulladékcsökkentés terén fő szempont, hogy csak olyan terméket vegyünk meg, amire valóban szükség van, így mielőtt például új uzsonnás dobozt vásárolnánk, nézzünk körül otthon, nincs-e már amúgy is egy vagy akár több, erre a célra pont kiváló zárható dobozunk.

A visszazárható, vízhatlan bevonattal ellátott szendvicstartó tasakokat akár egy ügyes kezű nagymama is megvarrhatja, de be is ruházhatunk egy-két darabba, ezek évekig hű társai lesznek gyermekünknek. A méhviaszos kendőt, amivel az alufólia, folpack kiváltható, magunk is elkészíthetjük használt, de még jó állapotú terítő, kendő felhasználásával is, például az alábbi videóban bemutatottak alapján.

A fenti étkezési tanácsok egészséges gyerekekre vonatkoznak. A különféle táplálékallergiák, - érzékenységek, ill. egyéb betegségek esetén a javasolt alapanyagok listája a gyermek egyéni szükségleteinek megfelelően alakul. Ilyenkor kérjük dietetikus segítségét a személyre szabott étrend összeállításához!

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek