Ismét összegyűjtötték a legjobb balatoni vendéglátóhelyeket a romkocsmától a bisztróig

Az idei Balaton-gasztrokalauzban 360 étterem, vendéglő, kocsma, romkocsma, strandbüfé, újhullámos kávézó, sörfőzde, kézműves hamburgerező és pékség kapott helyet. Az ajándékkönyvecskét, ahogy korábban, most is a Magyar Konyha magazin mellé csomagolták. Az olvasók a kiadványban 65 új helyről is olvashatnak rövid, színes ajánlókat.

A Laposa Pincészet terasza Badacsonyban - A kép csak illusztrációForrás: berni0004 / Shutterstock.com

Az egy éve kiadott kiadvánnyal ellentétben, melynél úgy tűnt, hogy a koronavírus-járvány miatt meg sem jelenhet, az idei felsorolás arról tanuskodik, hogy a járvány nemhogy megtörte a tóparti vendéglátás lendületét, hanem stílusbeli sokszínűséget, kreativitást, ötletességet és új lendületet adott a legtöbb helynek.

Elnézve az ajánlásokat, az étlapok is változatosabbak lettek. Most már nem csak a hagyományos balatoni konyha és a helyi alapanyagokra épülő, újragondolt beach food van jelen, hanem a minőségi hamburgerezők, a BBQ és grillező helyek száma is növekedni kezdett. És ami még pozitívabb jellemző, hogy egyre kevesebb olyan minőségi éttermet, strandbüfét vagy delikátboltot találni a környéken, ahol ne használnák vagy árulnák a balatoni régió termékeit.

A gasztronómiában jártasabb vendégek már jól ismerik a balatoni alapanyagokat, a keszthelyi tokhalat, a tapolcai pisztrángot, a fenyvesi angus marhát, a tekeresvölgyi sajtot, a szemesi spárgát vagy a Péklány kovászos kenyereit. A kalauzból az is kiderül, hogy hol lehet ezeket beszerezni, illetve, hogy kialakulni látszik a termelő-vendéglős-vendég regionális kapcsolata, amihez a helyi borászok támogatása, a közösségi terek és a piacok összefogása is kellett. Illetve az, hogy a balatoni vendéglátók észrevegyék, a vendéglátás nemcsak üzleti vállalkozás, hanem életérzés is - olvasható a sajtóközleményben.

A könyvecske továbbra sem csak étteremkalauz, hanem kulináris útikönyv. A teljes palettát ajánlja, vendégasztalokat, kultúrbisztrót, fűszerkerteket, sajtkészítő műhelyt, levendulást, csilifarm-látogatást, illetve a déli és az északi part legjobb borászatait. Újdonság, hogy több budapesti vendéglátóhely is leköltözött a Balatonra, akár egy-egy pop up vacsora idejére. A kiadványban az új helyet piktogram jelzi, ahogy az egész évben nyitva tartó vendéglátóhelyeket és azokat is, amelyek szállást is kínálnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek