Miért isznak a focisták sportitalt, és mikor kellene nekünk is? Dietetikus válaszol

Ha több mint egy órán át sportolunk, vagy a nyári melegben edzünk, pláne ha egy egész napos túrán veszünk részt, a sima víz már nem elegendő. Nemcsak a folyadékot, de az izzadással elvesztett ásványi sókat is pótolni kell. A jól megválasztott sportitalok pont ezt teljesítik, sőt, megelőzik a túl hamar bekövetkező kifáradást is.

A folyadékfogyasztás fontosságáról nap mint nap sokat hallunk, olvasunk, a kánikula pedig még inkább előtérbe hozza ezt a témát. Különösen akkor válik fontossá, hogy mit, mennyit és mikor igyunk, ha sportolunk. Mert az már természetes számunkra, hogy az élsportolók kezében vagy közelében mindig ott van egy kulacs, de ehhez nem kell versenyezni, hobbisportolóként is szükségünk van egy kis extrára, amihez már nem elég a víz vagy ásványvíz. Vagyis a sportitalok akár a szabadidősportolók számára is hasznosak lehetnek, persze nem korlátlanul. Csodát sem kell tőlük várni, nem fognak helyettünk edzeni.

Mi számít sportitalnak?

A sportitalok összetevői között vizet, különféle ásványi anyagokat (például nátriumot) és gyorsan felszívódó szénhidráto(ka)t vagy azok kombinációját találjuk. A sportitalok célja, hogy a hosszan tartó, intenzív testmozgás során pótolják a folyadékot, elektrolitokat, és némi energiával is ellássák a szervezetet.

Forrás: Ivanko80 / Shutterstock

A sportital egy gyűjtőfogalom, ide soroljuk a különféle összetételű és koncentrációjú italokat is. Ehhez fontos tisztázni, mit jelent az, ha egy ital izotóniás, hipotóniás vagy hipertóniás. Az izotóniás azt jelenti, hogy az adott ital a szervezet folyadéktereinek ionkoncentráció viszonyaival megegyező koncentrációjú. Vagyis az emberi sejtekben és vérben lévő sótartalommal megegyező koncentráció található benne. Hipertóniásnak az ennél nagyobb ionkoncentrációjú oldatot nevezzük (például: üdítők, tej, tejes italok) A hipotóniás italnak az izotóniás italénál alacsonyabb az ionkoncentrációja, ilyen például a víz. Sportoláskor elsősorban az izotóniás italok kerülnek előtérbe.

Mire valók?

Csökkentik annak a folyadék-elektrolit egyensúlyhiánynak a kockázatát, mint amilyen például a hiponatrémia, a vér veszélyesen alacsony nátriumszintje. Ez az állapot a hosszú és intenzív testmozgás után következhet be, amikor magas fokú izzadás jelentkezik, és nagy mennyiségű (csap)vizet fogyaszt a sportoló, ami nem tartalmaz elegendő oldott ásványi anyagot.

A sportitalok a bennük található, hozzáadott cukrok révén emellett segítenek megelőzni a szénhidrátraktárak kimerülését, és ezzel fenntartják a teljesítményt a hosszabb igénybevétel során. Így a sportoló később fárad el, mind testileg, mind mentálisan, és tovább bírja az iramot, jobban tud fejlődni, nagyobb táv leküzdésére lesz képes. Sportolás után pedig a visszatöltéshez hatásosak.

Milyen sportitalt válasszunk?

A sportolás előtti feltöltéshez, edzés közbeni és az azt követő visszapótláshoz az izotóniás termékek javasoltak. Ezek 4-8%, vagyis 4-8 gramm/100 ml szénhidrátot (különféle cukrokat), például fruktózt, glükózt, maltodextrint, szukrózt vagy ezek kombinációját tartalmazzák. A csak fruktózt tartalmazó italok gyakran gyomorpanaszokat okoznak. A glükózt és fruktózt egyaránt tartalmazók, jobban segítik a nátrium- és folyadékfelszívódást, mint azok, amelyek csak egyiket vagy másikat tartalmazzák.

A sportolók gyakran használják izmaik építéséhez a fehérjeporokat, míg energiapótlás céljából az izotóniás sportitalokhoz nyúlnakForrás: Syda Productions / Shutterstock

A koncentráció és ozmolaritás (egy liter folyadékban feloldott részecskék száma) azért is lényeges, mert a nem jól eltalált összetétel sport közben könnyen hasmenést is eredményezhet. Emiatt célravezetőbb, hogy a kész, kontrollált összetételű sportitalt válasszuk a házilag kutyult mixek helyett, mivel utóbbiaknál nagyobb a tévedés lehetősége. A sportitalokban emellett különböző ásványi anyagokat is találunk, amik pótolják az izzadással elveszített mennyiséget, elsősorban a nátriumot és a káliumot.

A sportitalokban található nátrium fő feladata, hogy növelje a gyors folyadékpótlást, és javítja az ital ízét. A sima víz önmagában már csak azért sem alkalmas a nagyobb mértékű folyadékvesztés pótlására, mivel íztelen és így a sportoló kevésbé hajlamos belőle annyit inni, amennyire valóban szüksége van. A sportitalok viszont már szinte itatják magukat, így nem okoz problémát elegendő mennyiséget inni belőlük.

Egyes típusok külön hozzáadott aminosavakat is tartalmazhatnak az edzés alatti izomtömeg-vesztés megelőzéséhez. A kellemetlen hatások elkerülése érdekében a sportitalok szénsav- és koffeinmentesek, mivel a szénsav gyomorpanaszokat okozna a sportolás közben, a koffein pedig a vízhajtó hatása miatt nem ideális akkor, amikor kifejezetten a folyadékpótlás a cél.

Mikor igyunk ilyet?

A sportitalok szükségessége a legalább 60 percig tartó vagy akár több óra hosszúra nyúló sporttevékenység, munkavégzés során merül fel. Ez lehet egy hosszabb futás, kerékpározás, úszás, vagy egy egész napos túra. Az egy óránál rövidebb fizikai megterhelést kompenzálhatjuk vízzel, ásványvízzel, vagy ezekkel hígított gyümölcslevekkel is. A szokottnál melegebb időjárási körülmények között (kánikulában) végzett, amúgy szokásosnak tekinthető testmozgás vagy munkavégzés során fellépő nagy mértékű izzadásnál is felmerül a sportitalok fogyasztásának szükségessége.

Forrás: Suteren / Shutterstock

Az időzítéssel, adagolással kapcsolatban célszerű sportorvos, sportdietetikus vagy sport-specifikus dietetikus tanácsait is kikérni, akik az adott sportágnak és terhelésnek megfelelően a sportoló egyéni szükségleteit figyelembe véve tudnak javaslatot tenni a hidratációs terv kialakításához. Ám ehhez nem kell atlétának vagy olimpikonnak lennünk. Ahogy fontos a megfelelő edzőcipő, úgy az is lényeges, hogy ne a verseny előtt próbáljunk ki új, korábban nem fogyasztott sportitalt vagy egyéb folyadék-és szénhidrátutánpótlási tervet. Teszteljük már korábban, hogy elkerüljük a lehetséges kellemetlenségeket, és megtaláljuk a megfelelő adagolást! 

Egy helyen minden, ami foci-Eb!
Szeretne naprakész lenni, tudni mindenről, ami a mérkőzésekkel kapcsolatos? Szívesen olvasna extra érdekességeket kedvenc játékosairól, csapatairól? Akkor kattintson az Origo Foci Eb oldalára, hogy ne maradjon le semmiről.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek