Ezeket az űrben járt borokat ma is letehetnénk az asztalra

Tizenkét üveg Petrus 2000 francai bor tért vissza januárban a Földre az űrállomásról, egy SpaceX 'Dragon' teherhajó fedélzetén. Az utazásuk része volt egy olyan tudományos kísérletnek, melyet a Space Cargo Unlimited luxemburgi startup vállalkozás vezetett annak érdekében, hogy a Földön élő növényeket ellenállóbbá tegyék a klímaváltozással és a betegségekkel szemben azáltal, hogy újfajta stressznek teszik ki őket. A tudósok célja volt még, hogy jobban megértésk a növények öregedését és az erjedést a borban.

Forrás: Shutterstock.com / Dima Zel / Canva.com

A súlytalanság állapotában levegő borok kilétéről egészen a addig nem lehetett tudni, amíg a kutatást vezető cég március 24-en hivatalatosan be nem jelentette, hogy a Petrus 2000 márkájú bort választotta "tesztalanyként".

A visszatért borok kóstolását a bordeaux-i borkutató intézetben tartották, ahol 12 borszakértő vakon tesztelte az űrben járt palackokat, együtt ugyanazon, de borpincében maradt évjáratokkal. A palackok egy speciális acélhengerbe zárva járták meg a világűrt - olvasható a Decanter.com oldalán.

A borászati folyóirat szakírója közölte, hogy a Földön maradt bor íze "fiatalabb volt, mint azé, amely megjárta a világűrt. Az, amelyik a Földön maradt, nekem egy kicsit fanyarabb, egy kicsit tanninosabb és egy kicsit fiatalabb volt. Az űrben jártnak a tanninjai lágyabbak voltak, jobban kijött egy virágos íz és legalább 2-3 évvel érettebbnek érződött" - tette hozzá.

A cikből az is kiderült, hogy szőlővesszőket is vittek a kísérletben az űrállomásra, amelyek nemcsak túlélték az utat, de gyorsabban nőttek, mint a Földön maradtak annak ellenére, hogy kevesebb fény és víz érte őket. A szakemberek szerint, ha sikerül megállapítani, hogy ez miért van, az segítheti a tudósokat életerősebb fajták létrehozásában a Földön, és megnyithatja az utat a szőlőművelés és borkészítése előtt a világűrben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek