Ebben az étteremben vajban fürdetik a vendégeket!

A Colorado állambeli Lyons egy bájos amerikai kisváros, aminek a lakói odavannak a finom vajakért.
Bár a Bella La Cream nevű étterem, melynek étlapja teljes egészében a különféle házi vajakra épül, nem kifejezetten azért nyitott meg, mert a helyiek hangot adtak vajas vágyaiknak, mégis nagy sikere lett a városban. Az éttermet szükségből és szenvedélyből nyitotta a Strecker család, mivel a tagoknál súlyos allergiás panaszok alakultak ki a bolti tejtől.

Jó vaj és jófajta kenyér, ennyi az egész - illusztrációForrás: silviarita / Pixabay

Tehenekkel a farmon és egy kis tőkével a zsebében a család belemerült az élelmiszer-adalékanyagok és modern technológiák kutatásába, majd nem sokkal később elkezdték feldolgozni a teheneik friss tejét, ami tele van hasznos probiotikummal és baktériummal, vagyis nem „halott, mint a mesterséges készítmények".

A tulajdonos naponta több mint 20 különféle ízű friss kézműves vajat készít. Francia stílusú éttermükben minden fő étkezésnél a vaj az egyik legfontosabb összetevő. A klasszikus francia hagymaleves is népszerű, de a legtöbben inkább a szendvicsek közül rendelnek, amelynél a házi sütésű kenyér, illetve az édes vagy sós vajak párosán van a hangsúly – olvasható Travelandleisure.com oldalán.

Ha egyszer lehetőségük van és ellátogatnak a Bella La Crema étterembe, akkor az általában ízelítőként felszolgált vajat és kenyeret, itt akár főételként is kérhetik. A tálak pedig fantázianevekkel ellátva érkeznek, amiket egy helyi lakos által festett „freskóról" olvashatunk le a vajbár faláról. A Francia vidék elnevezésű tálon például rozmaringgal, fokhagymával, kakukkfűvel és a provence-i gyógynövényekkel ízesített vaj található friss baguettel és kerti zöldségekkel. Az Óda Nerudához pedig paprikával, fokhagymával, hagymával és lime-mal készül.

Menükártya helyett...Forrás: bellalacrema.com / FB

Akik szeretik az édes vajakat, azoknak is lehet legalább négy-öt választásuk: például a Holidays Bourbon, ami ötvözi a narancslé, a melasz, a juharszirup, a szegfűszeg, a fahéj és a vanília zamatát, az egyik legkedveltebb.

Lyons egyébként egy 2500 lakosú kisváros a Rocky Mountain Nemzeti Park közelében. Sokan viszont csak azért járnak erre, hogy bevásároljanak az étterem portékáiból, és egyenek egy valódi vajjal készült szendvicset.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek