Gőzgombóc és knédli hétvégét tart ez a budai piac

A Czakó kert, amely a Tabán legöregebb épülete, a Tigris és a Czakó utca között található, ahol most szombaton, február 20-án, 8-tól 14 óráig gőzgombócok és bajor knédli illata lengi majd be a területet.

Forrás: Pixabay.com

A piacon szinte mindig szerveznek valamilyen eseményt, ahol "békeidőben" helyben készülnek és fogyaszthatók a főzelékek, egytálételek, vagy éppen a lángos és a lepény. Most azonban az elviteles gőzgombócnak jött el az ideje, amit szilvalekvárral töltenek meg, illetve vanília sodó és ízlés szerint mák is jár hozzá – írták az esemény oldalán.

A gőzgombóc alapja mindig kelt tészta, akár a délnémet konyha hagyományos tésztaféléjéről, akár az ázsiai gőzgombócról van szó. Elkészítéséhez szükség van tejre, lisztre, élesztőre, sóra, egy kevés cukorra és zsiradékra, de néha tojást is tesznek bele. Miután a tészta megkelt, akkora golyókat formáznak belőle, hogy egy edénybe jó szorosan 5-6 darab beleférjen. Utána párolják tejen és vajon (bajor recept szerint), vagy sós vízben és egy kis zsiradékon. A lényeg, hogy a gombócok teteje mindig finom puha marad, míg az aljuk egy kicsit meg is pirulhat.

Ha viszont valakinek inkább egy sós fogásra fájna a foga, akkor választhat szintén elvitelre egy pár roppanós bécsi virslit mézes mustárral és bajor knédlivel, vagyis zsemlegombóccal.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek