Megosztott konyhákként kelnek életre a spanyol raktárhelyiségek

A koronavírus-járvány miatt Spanyolországban is fellendült az ételkiszállítás, de azt nem tudta meggátolni, hogy az éttermi ágazatban dolgozók egy része ne maradjon így is munka nélkül. Éppen ezért az országban az "étteremnyitás" egy új módja kezdett elterjedni az elmúlt hónapokban.

A kép illusztrációForrás: Shutterstock.com / Volodymyr Goinyk

Legfőképpen madridi séfek, szakácsok és konyhai kisegítők fogtak össze a raktárhelyiségekben kialakított úgynevezett "sötét konyhákban" (dark kitchen). Ezek majdnem olyanok, mint egy étterem, de nincs étkezőtér, se pincérek, se főbejárat. A megrendelt ételek azonban profi körülmények között, minden higiéniás szabályt betartva készülnek, és rögtön a megrendelő ajtajához szállítják őket – olvasható az Euronews.com tudósításában.

A cikkben Juan Diego Gaitán is megszólalt, aki a madridi ételfutár cég, a Food Craft társalapítója, és szintén az egyik megosztott konyhán készíti hamburgereit és desszertjeit. Elmondása szerint, ha hagyományos éttermük lenne, akkor a fix költségeik sokkal magasabbak volnának. A korlátozások idején is fizetniük kellene a bérleti díjat és a munkabéreket, ez a megoldás viszont nagy rugalmasságot ad nekik, és azt készítenek, amire igény van: a burgertől a desszertekig, csak épp plusz költség nélkül.

A pandémia alaposan megváltoztatta az ételfogyasztási szokásokat a spanyoloknál. A helyiek jelenleg kétszer annyi élelmiszert rendelnek, mint a lezárások előtt, miközben 23 százalékkal nőtt meg azoknak a vállakozásoknak a száma, amelyeknél kizárólag online lehet rendelni.

Ugyanakkor a Madridban "felépített" közös konyhák nem mindenkinek tetszenek. Sok helyi lakos panaszkodott már a szagokra és az állandó forgalomra, amit a kiszállító autók és motorok okoznak, illetve a hagyományos éttermek tulajdonosai is jelezték már, hogy erősebb szabályozásra lenne szükség a "sötét konyhák" üzemelését illetően.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek