Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyet kapott a Folly arborétum szörpje

A Folly védjegyzett Buboréka rozé, Boróka, Olaszrizling, Budai zöld, Kéknyelű, Muscat ottonel borai után idén a levendula szörpje is elnyerte a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyet, amelyet az Igazgatóság azoknak a jellegzetes termékeknek adományoz, amelyek valamelyik nemzeti park területén készülnek és előállításuk a természettel összhangban történik.

Levendulamező a Balaton mellettForrás: Folly Arborétum

A pályázatot még 2019-ben hirdették meg, amelyen kilenc jelentkező 37 terméke vett részt, de a járvány miatt csak most ősszel kerülhetett sor a bírálatra. A pályázattal az Agrárminisztérium és a tíz magyar nemzeti park igazgatósága a helyi alapanyagokból és helyi munkaerővel előállított termékek piacra jutását, a természettel harmonikus gazdálkodást és a fogyasztói kultúra emelését kívánja ösztönözni. A Tanúsítványi Bizottság a Folly kézműves, kizárólag friss alapanyagokból, tartósítószer nélkül készült levendula szörpjének is bizalmat szavazott – olvasható a szerkesztőségünkbe érkezett közleményben. 

Forrás: Folly Arborétum

A badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászathoz tartozó tíz hektáros terület kiváló környezetet biztosít a szörpök alapanyagainak termesztéséhez is. A negyedik generáció tulajdonában álló Folly szörpjei szezonálisan készülnek kisüzemi módszerrel, kis palackszámban, hőkezeléssel tartósítva, valamint semmilyen tartósítószert, színezéket vagy mesterséges adalékot nem tartalmaznak. A kert zamata, az illatos virágok aromája és a Balaton-felvidék gyümölcseinek tiszta esszenciája érvényesül a házi készítésű termékekben – fogalmaznak a közleményben.

LevendulaszörpForrás: Folly Arborétum

A szörpök fahéjas alma, fahéjas szilva, gyömbér, birsalma, citromfű-menta, levendula és fenyőrügy ízben is megtalálhatók náluk. Mivel a tavasszal főzött levendulaszörp nemcsak a bizottság tetszését nyerte el, hanem a látogatóknak is nagyon ízlett, nagy volt iránta a kereslet, ezért jelenleg nincs a Folly szörp-kínálatában – erre a következő levendula szezonig, májusig kell várni. 

A termék öt éven keresztül viselheti a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyetForrás: Folly Arborétum

A hely, amit a Balaton édenkertjeként emlegetnek

A badacsonyörsi Folly Arborétum első örökzöldjeit Dr. Folly Gyula pécsi orvos telepítette 115 évvel ezelőtt. A hely extra klimatikus adottságainak köszönhetően a messzi földről érkezett ritka növények is gyökeret vertek, ezért az arborétum gondozását a család újabb generációi vitték tovább. Az induláskor alig fél hektárnyi területből ma már öthektáros arborétum lett, ahol több mint 400 tűlevelű és 200 lombos fa- és cserjeféle virul.

Dr. Folly Réka, aki dédnagyapja elképzeléseit gondozza és bővíti egyre nagyobbra évek ótaForrás: Csikesz Mariann / Travelo

Ha kíváncsiak arra, hogyan lett 115 év alatt a családi hobbikertből európai hírű arborétum és egy domboldalnyi látványosság Badacsonyörsön, olvassák el Folly Rékával készült interjúnkat!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek