Birsalmás papucs és mogyorós vekni – A legjobb kézműves pékségek Budapesttől Kővágóörsig

Az elmúlt hónapokban, amikor kiderült, hogy otthonainkba zárva kell átvészelnünk a járvány lefolyását, a 100 000 házi pék országává váltunk. Sosem fogyott annyi élesztő, mint azokban a hetekben; még a csapból is a kovászos kenyerek korábban rejtettnek tűnő receptjei folytak. Mi nem lettünk pékek, sem cukrászok ez idő alatt, helyette felfedeztük és megkóstoltuk azoknak a kézműves pékségeknek a kínálatát, melyeknél lehetett online rendelni vagy megoldható volt a helyszíni átvétel maszkban. A kenyerek helyett azonban az extra ízekre, a különleges töltelékekre kattantunk rá. Ezek közül gyűjtöttük össze a legérdekesebbeket.

Budapesten rengeteg jó pékséget találni, sőt egyre többet, ha minőségi pékárura és persze kenyérre éhezünk. Megfordult a trend, és nem a kézműves pékségeket túrják ki a felfújt, térfogatnövelőktől puffadt briósok és bukták, hanem fordítva.

Forrás: Leonardo Baldissara / Unsplash

Az olyan elődök mellett, mint a már sokat tapasztalt és bizonyított Marmorstein – mely az első fecske volt a fővárosi kézműves pékségek között 2010-ben –, vagy a Pipacs Pékség, az Artizán Budapest, a Jacques Liszt és a Brot, feltörekvőben vannak a kisebb kézműves helyek is.

Pékműhely és Szerelmeslevél, Budapest

Erre a pékségre még régebben, egy korán kezdett piacnapon találtunk rá a második kerületi Lövőház utcában, a Fény utcai piac árnyékában. A Szerelmeslevél nem feltűnő jelenség, legalábbis nem az utcára néző telepakolt pékáru pult vonzza be ide a vásárlókat. Inkább a családias, kicsit félhomályos hangulat, ami bent uralkodik. És persze a jó illatok, mivel a kenyerek és a sós-édes péksütemények, falatnyi tarte-ok és csokis mazsolás bucik mellett kávékat is kínálnak, aminek friss illata csalogatóbb, mint bármilyen dizájnelem.

Így hívogat egy szombati piacnapi reggelenForrás: Szerelmeslevél / Facebook.com

Az ötletgazda és egyben tulajdonos Vajda József a szociológus végzettségével először a biztonságtechnikai rendszerek forgalmazásánál kötött ki, majd a péksütemények felé fordult, ma pedig már két másik üzlete is van. A Pékműhelyt a Batthyány utcában és a Bartók Béla úton találjuk. De ami a lényeg, hogy mindegyikben kaphatók a pékség jellegzetes papucsai, amiket a legkülönfélébb töltelékekkel pakolnak meg. A fokhagymás-tejfölös-sonkás, a márványsajtos, az aszalt paradicsomos és a barackos-túrós, vagy a fahéjas-szilvás közül választani is alig lehet.

Három Tarka Macska kézműves pékség, Budapest

Ezt a kézműves pékséget az egyik kedvenc környékünkön, a Pozsonyi úton találtuk, nem sokkal a 2017-es nyitást követően. Azóta már elég széles törzsvásárlói köre van, és nem csak a XIII., hanem a VI. kerületben is van már egy üzlete. A visszatérő vásárlók a bizonyítékok arra, hogy itt minőségi kenyereket, péksüteményeket és szendvicseket készítenek, illetve tradicionális francia recept alapján gyúrják és hajtogatják a baguette-eket és croissant-okat.

Egy terméket nem lehet kiemelni a repertoárjukból, de azért a mogyorós-barackos és a fügés-barackos vekniük nagyon odakívánkozik az asztalra egy jófajta házi vaj mellé. A leírás szerint a vekniket adalékmentes búzalisztből és egy csipetnyi teljes kiőrlésű, kövön őrölt rozslisztből készítik, sok mogyoróval, kockára vágott barackkal és egy csepp mézzel.

Fill Good Kézműves Sütöltöde, Budapest

A Hollán Ernő utcában található Fill Good kicsi, de remek sütöde; vegetáriánus, péksüteményes street food-ot kínál. Minőségi alapanyagokkal dolgoznak, és olyan ínyencségeket igyekeznek készíteni, amilyenekkel más pékségek még nem próbálkoztak, vagy legalábbis nem ilyen formában. A Fill október 7-én lett négyéves. 2018-ban pedig Budapest tíz legjobb vegán konyhája és kézműves péksége közé sorolta a Magyar Konyha.

A cukkinis ízesítést is érdemes kipróbálniForrás: Balkanyi László - Plateshooter / Fill Good Facebook.com

Amikor rátaláltunk egy séta során, szinte az összes apró színes pogácsából és töltött batyuból vásároltunk egy kis kóstolót. A pogácsák közül a prímet a paradicsomos vitte, amiben találkozik a készítők magyar és olasz énje. Majd jött a gombás batyu és a Tavaszi tekercs, ami egy káposztás-sárgarépás, szaftos tölteléket rejtett. Ezekért azóta is visszajárunk.

Budai Pékség, Budapest

Pletrich Ákos, Juhász Gábor és Kovács Tamás tulajdonosokkal először 2011-ben találkoztam a Millenárison megrendezett Gourmet Fesztiválon. Újak voltak a kiállítók között, és olyan finomságokkal érkeztek, mint a krémsajtos-sonkás-epres croissant, aminek a harmóniájára még ma is jó visszaemlékezni. Jó volt velük ott és akkor beszélgetni, megtudni, hogy mindhárman teljesen más területről érkeztek és vágtak bele egy pékség megnyitásába.

Ez a jó hangulatú beszélgetés az, ami a Budai Pékséget, a Budai Kettőt, a Budai 3-at és a Budai Pékség és Speciality Kávézót olyan szerethetővé teszi. Idővel mind a 4 üzlet népszerű lett, de a különleges péksütemények, az izgalmas töltött leveles tészta batyuk, a bagel és croissant szendvicsek útja mégiscsak a mozaik csempével díszített, városmajori Budai Pékségből indultak. Idén ünneplik 10. évfordulójukat.

Bake My Day Pékség, Újbuda

Ahogy az eddigi pékségeket, a Bake My Day pékáruit is egy piacnapi reggel ismertük meg. A piacozás tehát nem csak arra jó, hogy beszerezzük a hétvégi zöldség- és virágcsokor szükségleteinket, hanem a reggeli kávé és tea igényünk miatt egy csapásra új helyeket is felfedezzünk. Egy-egy jó piacért pedig hajlandóak vagyunk elvándorolni is. Így jutottunk el a Bikás piacra (persze nem ez volt itt az első beszerző körutunk), és a Bake My Day finomságaival is itt találkoztunk először.

A kézműves pékség 2018 januárjában nyitotta meg kapuit a budai Böszörményi úton és a Kérő utcában, a Kelenföldi vasútállomás környékén. A megváltozott munkaképességűek által működtetett pékség az üzletben és a Bikás piacon is olyan kenyerekkel csábít, mint az almás-zabos vagy az olívabogyós kenyerek, illetve a savanyú káposztás-baconos és a kurkumás-burgonyás vekni. Azt vettük észre, hogy mindig előrukkolnak valami új ízzel, így a kenyereik felérnek egy péksüteménnyel is, csak nagyobb az adag.

Andriska Pékbisztró, Kővágóörs

Barátnőimmel Balatonhenyén tartottunk háromnapos lánybúcsút. Kellett a jó kenyér a reggelihez. Már a szervezés időszakában rátaláltunk az Andriska Pékbisztróra, ami a minőségi kenyereket, péksüteményeket kedvelő balatoniak és fővárosiak körében már egy ismert és elismert helyszín.

A Friss Cipó sütöde közel 50 évig sütötte a híres kővágóörsi kiflit és a falusi kenyereket mielőtt végleg bezárt, aztán a hely 15 évig üresen álltForrás: Andriska Pékbisztró / Facebook.com

Sokan térnek be ide egy komplett reggelire, de van, aki csak a szendvicsek (a padlizsánkrémes zsemle verhetetlen), a pisztáciakrémmel töltött croissant és a mákos-sárgarépás-egész mogyorós vekniért áll sorba. Mi mindháromra lecsaptunk, de a szaftos, ropogós vekniért bármikor visszarobognánk Budapestről Kővágóörsig.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek