Igazán példaértékű kávézót nyitottak Horvátországban

Mintegy három éves előkészítés után nyitott meg Horvátország első kávézója, ahol fogyatékkal élők készítik el és szolgálják fel a vendégek italait. 

A fogyatékkal élők jogaira és értékeire szeretnék felhívni a figyelmet - illusztrációForrás: Shutterstock / Készítette: Krakenimages.com

A Vinkovcében található Buba Bar nevet viselő vendéglátóhelyen jelenleg tíz Down-szindrómás alkalmazott kapott állást, akik nagy örömmel és odafigyeléssel látják el a feladataikat, hiszen sokat jelent a számukra, hogy létezik egy hely, ahol élhetnek emberi jogaikkal és teret kapnak alkalmazottként.

A hátrányos helyzetű dolgozók képzéssel és gyakorlati feladatokkal készültek fel a munkára. Évekig tanultak, hogy mostanra elsajátítsák a vendéglátás mesterségét. A munkájukért természetesen fizetést is kapnak.

A kávézóban a vendégek egyedülálló kiszolgálása mellett a fogyatékkal élők képzése is zajlik majd - ezzel is példát szeretnének mutatni arról, hogy ezek az emberek valóban alkalmasak a foglalkoztatásra és joguk van szerepet kapni a társadalomban - írja a horvát HrTurizam.

A kezdeményezés a Vinkovcében működő Bubamara Egyesülettől ered, ahol mintegy 1600 fogyatékkal élőről gondoskodnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek