Itt a spárgaszezon! A lilát vagy a zöldet válasszuk?

A hétvégén piac nap volt a Komjádi Béla utca melletti parkolóban. Nem tudtunk ellenállni, a Fény utcaihoz képest kisebb, de annál sokszínűbb termelői áruknak, így körbenéztünk minek is van most szezonja.

A spárga a tavaszi szezon királya. XIV. Lajos király uralkodása óta ez a “királyok zöldsége, a zöldségek királya”Forrás: pixabay.com

Tisztában voltunk a spárga szezonjával, ami április végétől júniusig tart, de ekkora mennyiségre nem számítottunk. És nem csak a termelők hozták ládaszámra a zöld és fehér spárgát, hanem a vásárlók is ikeás táskákkal érkeztek, hogy felpakoljanak a kalóriaszegény, de nagyon vitamindús zöldségből. Az egyik vásárló, aki több mint 6000 forint értékben cipelte haza a zöld finomságot, elmondta, hogy egy mosás és gyors, gőz fölötti párolás után már teszi is be a spárgákat a mélyhűtőbe. Így egész télen van friss zöldségük, amit grillezve, párolva és levesnek is felhasználnak.

A legtöbb termelőnél zöldspárgát találtunk, ami azután nyeri el jellegzetes színét, miután kibújik a földből és megfelelő mennyiségű fény éri. Ez a zöldség erőteljesebb és karakteresebb ízű és nem kell meghámozni; nincsenek rostszálai, amiket le kellene húzogatni felhasználás előtt. Csupán egy mosást igényelnek, utána pedig csak az alsó harmaduk környékén kell letörni a szárukat. A spárga ott fog elpattanni, ahol kell, ahol a legfrissebb. Mi nyersen is fogyasztjuk a zsenge zöldséget salátába aprítva, vagy krémes risottóra téve feltétként grillezve, de lehet párolni, sütőben sütni és állítva főzni pár percig, hogy a szárak megpuhuljanak, de a csúcs ne főljön pépesre.

A fehér spárga attól fehér, hogy még a kibújás előtt szedik ki a földből.Forrás: pixabay.com

Persze a fehér spárga is állandó vendég a piacokon ebben az időben, de az íze enyhébb és jobban oda kell figyelni milyen más alapanyagokkal párosítjuk. Míg a zöld grillezéskor elbírja a frissen tört borsot és a kristály sót, addig a fehér a legtöbb estben valamilyen mártás, például a krémes vaj és tojás alapú hollandi után kiállt. Előkészítése is több időt igényel, mint a zöldnek, mivel minden esetben meg kell tisztítani a rostszálaktól. A zöld spárgával ellentétben a fehér legízletesebb és húsosabb része a csúcsa, amit egy centiméterrel alatta érdemes levágni. A maradék szárrészt ismét meg kell hajlítani és ami a csúcs felé törik, azt lehet a továbbiakban felhasználni. Az öregebb rész a szezon vége felé, már annyira fás, hogy nem lehet elfogyasztani.

Akár a piacon, akár zöldségesnél vásárolunk spárgát, mi mindig a vékonyabbakat keressük. A szakértők szerint is ez a jó választás, mivel a túl vastag spárgát lehet, hogy túl későn szedték le, így nem csak fás lesz, hanem ehetetlenül keserű is.

A lila lenne a luxus spárga?

Lila spárgával jóval kevesebb helyen találkoztunk, de a termelő örömmel ajánlotta a figyelmünkbe, mivel frissen és nyersen finomabb az íze, mint a zöldnek. Főként eperrel keverve az igazi, mivel édesebb ízű, mint a társai. Ára pedig azért magasabb – egy 25 dkg-os csomag annyiba kerül, mint egy fél kilós a zöldből és a fehérből, mert sokkal ritkábban lehet szüretelni, kevésbé gyorsan növő növény. Ha a piacon éppen nincs, akkor delikatess boltokban érdemes utánakérdezni.

Forrás: pixabay.com

De megsúgjuk, a Komjádi utcai piacon még jó darabig számíthatunk lila spárgára is, így aki finom epret talál, az válasszon hozzá egy csomaggal; az otthon várakozó, behűtött fehérbor lekerekíti majd az ízeket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek