Szezonja van: az áfonya legyen velünk!

    Nem azt mondjuk, hogy úgy leesett az ára egy kiló áfonyának, hogy kapkodunk utána, de a kezdeti 3800 forint helyet az 1600 forintos ár már egy kicsit szimpatikusabb, és így talán belefér hetente 10-20 deka az étrendben. Sőt, állandó helyének kellene lennie a heti menün egészen addig, amíg szezonja van, mert nemcsak finom, de felettébb egészséges is.

    Forrás: Pixabay.com

    Az Észak-Európából származó, Észak- és Közép-Európában honos gyümölcs, a havasi, alpesi tájak és középhegységek savanyú talaját kedveli; a tölgyerdők, bükkösök és fenyvesek legfinomabb vadgyümölcse. Érdekessége, hogy egészen 2500 méteres tengerszint feletti magasságig megél. Hazánkban a Soproni hegységben, az Alpokalján, a Nyírségben és Nógrád megye vidékén terem szép számmal.

    Az áfonyának a közelmúltban annyira megugrott a népszerűsége, hogy még a superfood-ok – szuperélelmiszerek – közé is beválasztották. Ezek olyan ételek, amelyek az átlagosnál jóval nagyobb mennyiségben tartalmazzák az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat.

    Mivel nálunk elsősorban a sütikben szokta végezni, ezért csak egy-két jó tulajdonságát soroljuk most fel: a benne található erős antioxidáns vegyületei miatt a fekete áfonya támogatja a szemek egészségét. Hozzájárul a megfelelő szívműködéshez és természetes vérhígítóként is helytáll. A kutatások szerint az áfonyalé rákellenes hatásai is biztatónak mondhatóak, illetve gyomorfekély ellen is bevethető.

    Amit viszont mi tudunk garantálni, az az, hogy muffin tésztába szórva is remekül hozza a formáját. Ha tehát szombaton lecsapnak egy 10-15 dekás dobozkára, amiben majd kicsattannak az áfonyaszemek, és a családban mindenkin úrrá lesz a sütiéhség, akkor ezt a gyors tésztát, még talán azelőtt sikerül összedobni, hogy a gyümölcsnek lába kélne.

    Süti a lelke mindennek

    Első lépésként mossunk meg körülbelül 10 dkg áfonyát, tegyük tálba, és szórjuk meg egy kevés cukorral. Forgassuk össze, és hagyjuk, hogy felkészüljön a sütivé válásra.

    Forrás: Pixabay.com

    Vegyünk elő három keverőtálat, az egyikbe a száraz, a másikba a folyékony alapanyagok kerülnek, a harmadikban pedig majd tojásfehérjét verünk fel. A nagyobb tálba szitáljunk 22 dkg lisztet, fél zacskó sütőport és egy csipetnyi sót. Keverjük össze, és tegyük félre.

    A kisebb keverőedénybe üssünk bele a két tojás sárgáját, adjunk hozzá 14 dkg kristálycukrot, majd alaposan keverjük el. A fehérje külön várakozzon a harmadik tálban. Ha a cukrot kikevertük a két tojássárgával, hozzá önthetjük a 250 milliliter tejet, amit ízesíthetünk egy kis vaníliakivonattal. (Bár az alap muffin tésztához olaj is kell, ebbe a változatba nem kerül.)

    Harmadik lépésként a száraz alapanyagokhoz öntjük a cukros tojásos keveréket, és összekeverjük. Ha kész, jöhet a két tojásfehérje habbá verése. Végül ezeket óvatosan összeforgatjuk. A kész masszát tölthetjük muffin papírokba, ahogy a képen is látni, de mehet kivajazott és lisztezett kapcsos tortaformába is, vagy tepsibe.

    Végül a tészta tetejére egyenletesen kanalazzuk rá az áfonyákat, de dobálhatjuk is őket, ahogy jólesik. Ha az összes gyümölcs elfogyott, de a tál alján maradt egy kis cukros lé, azt rákanalazhatjuk a süti tetejére. Ezzel végre irány a 200 fokra előmelegített sütő, amit 170 fokra visszaveszünk, és addig sütjük a sütiket, amíg ruganyosak nem lesznek, és a gyümölcslé is bugyogni kezd. Langyosan a legfinomabb, de aki kibírja, az még másnap egy tea mellé is eleszegetheti.

    Szóljon hozzá
    0 hozzászólás
    Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

    Utazzon!
    Az oldalról ajánljuk!