10+1 étel, ami még az apokalipszist is túlélné

Mielőtt belekezdenénk és felsorolnánk melyek azok az ételek, amik még az apokalipszis után is ehetőek maradnának, fussunk végig azon, hogyan lehet őket a legjobban tartósítani, mert végülis ez az eltarthatóságuk egyik kulcsa. Azok tehát, akik a zombie apokalipszis, vagy a mesterséges intelligenciák támadása és a járványok miatt már foglalkoztak száríttásal, nagyon jól tették, mert ez az egyik legjobb módszere a tartósításnak, utána következik a sóban eltevés, a vákuumozás, vagy levegőmentes tárolás és végül a fagyasztás.

A kép csak illusztrációForrás: Shutterstock.com

Mindegyik célja, hogy lelassítsa a mikrobiális növekedést, vagyis a baktériumok és gombák elszaporodását az ételben. A kutatások szerint a legsikeresebb ezen a téren ha szárítjuk az ételt, mert a nedvesség elvonásával a mikrobák szaporodását is megállíthatjuk. Vagyis minél alacsonyabb a nedvességtartalma egy ételnek, a benne végbemenő oxidációs folyamatok is csökkennek, így a megromlás veszélye is. A sózás is nedvességet von el az ételektől, ezért ez is bevett szokás a tartósításnál - olvasható a BBC oldalán.

A cukros ételek szintén sokáig eltarthatók, de ez nem azt jelenti, hogy a Dörmi, a Jó Reggelt keksz, vagy a táblacsoki kétezer év múlva is fogyasztható, változatlan állapotban áll majd a polcokon. De a méz, a kristálycukor, a kemény cukorkák, amikben általában 80 % cukor van szacharóz és glükóz formájában, azok évekig elállhatnak különösebb ízelváltozás nélkül. De ha tejtermék, tojás, zselatin, keményítő vagy magvak kerülnek a képbe, azok már megrövidíthetik a tartósságát ezeknek is. Éppen ezért a vajkaramella és a csokoládék egy idő után penészedhetnek.

A méz bizonyítottan 3000 évig is kibírjaForrás: Shutterstock.com

A legöregebb és legkülönbözőbb ételek és italok a világon, amik fennmaradtak az utókor számára egy 3000 éves csupor méz volt, amit egy grúziai sírboltban találtak, illetve egy üveg 1700 éves bor, ami Németország területén, egy ókori római sírban bújt meg. Az üveg tartalmát senki nem merte megkóstolni. Szintén nem evésre, inkább elrettentésül szolgál az a Big Mac, amit 2009-ben vett meg az egyetlen és utolsó izlandi Meki egyik vendége. A szendvics kissé megvisel és fakó, de 2020-ban sem látszik rajta egyetlen penészfolt sem. Nem véletlen, hogy pár hónapja a nagy rivális étteremlánc egy jó kis reklámban a tartósítószermentes „elmúlásra ítélt" hambik mellett tette le a voksát.

Ezen a polcon felhalmozott édességek fele nem él túl egy évet semForrás: Shutterstock.com

Meg kell még említeni a fagyasztásos tartósítás hátrányait is, mert például az éveken, apokalipszis esetében évtizedeken keresztül fagyasztott hús, csak addig tűnik ehetőnek, amíg fagyott. Amint kiolvad elindul az oxidáció és a gusztusosságnak egy csapásra annyi.

"A szárítás az egyik legjobb módja a tartósításnak ""Forrás: Origo "
A legtartósabb élelmiszerek tehát a következők:

1. A méznek gyakorlatilag nincsen lejárati dátuma, kicsit összeáll és becukrosodik, de ehető marad.

2. A gőzöletlen sima rizs elvileg 30 évig is eláll. A főzőzacskós és fehér rizseknek 5 év a szavatossága.

3. Háromtól öt évig áll el a magas cukor és olajtartalmú mogyorókrém; és felbontatlan állapotban hűteni sem kell.

4. Jól lezárt üvegben, direkt napfénynek nem kitéve az alkohol is megmarad egy jó ideig.

5. A megfelelően csomagolt és tárolt szárított bab, borsó akár 30 évig is eláll ízelváltozás nélkül.

6. A szárított húsok, amiket a boltban kapni, bontatlan csomagolásban kb. egy évet bírják.

7. Az ételízesítő kockák is bírják kb. egy évet. Ha nem kaptak sehol nedvességet, akkor ehetőek maradnak.

8. A kutatások szerint egytől öt évig állnak el a konzerv gyümölcsök, zöldségek és löncshúsok.

9. A tejpor egy igazi túlélőétel, bár van lejárati dátuma, de akár 25 évig is elállhat bontatlanul.

10. A lezárt, originál sima instant kávénak – nem a három az egybennek – szintén van egy 20 éve hátra.

Az MRE akár három évig is elállForrás: Shutterstock.com

A tizenegyedik pedig az amerikai katonáknak kifejlesztett Meals, Ready to Eat (MRE) ételcsomag, ami egy teljes értékű étkezésnek felel meg, és akár 3 évig is eláll bontatlanul, illetve szinte minden környezeti hatást kibír. Ahogy az űrhajós ételadagok is, melyeket dehidratált és vákuumozott formában csomagolnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek