Koronavírus étkezési kisokos – Hogy ne essünk túlzásokba

A Napi Táptudás blog úgy döntött, hogy táplálkozástudományi szakemberek és dietetikusok, valamint szervezetek összefogásával elkészítenek egy tájékoztató infografikát, ami segíthet a lakosságnak a legégetőbb kérdéseket megválaszolni az élelmiszerekkel kapcsolatban.

A szakértők célja az volt, hogy a legfontosabb információk gyorsan és közérthető formában minél több emberhez eljussanak. Érdemes-e élelmiszert felvásárolni? Miből mennyi legyen otthon? Biztonságosak-e a tartós élelmiszerek? Mire figyeljünk fokozottan az élelmiszerbiztonság kapcsán? Szükséges-e étrendkiegészítőket szedni? Az elkészült anyag ezekben a kérdésekben segít támpontokat adni.

Forrás: Készítette: Kőfaragó Anna

Az ötletgazda, Papp Andrea táplálkozástudományi szakember volt, az infografikát pedig Kőfaragó Anna grafikus készítette.

A szakemberek szerint a legnagyobb veszély, ami most az élelmiszer-ellátást fenyegeti az az, ha az emberek megrohamozzák a boltokat és hónapokra betáraznak. Így valóban akadozhat majd az ellátás.

Készítette: Kőfaragó Anna

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára azt hangsúlyozta, hogy fontos a karantén idején is betartani az egészséges táplálkozás szabályait. Elmondása szerint készítsünk zöldséges ételeket, együnk naponta egyszer valamilyen teljes értékű gabonából készült ételt, fogyasszunk rendszeresen sovány tejtermékeket, hüvelyeseket, olajos magokat, halat, tojást. Folyamatos nassolás helyett pedig tartsunk napirendet, amihez napi három-öt étkezés tartozik.

Készítette: Kőfaragó Anna

A Felelős Gasztrohős Alapítvány igazgatója az élelmiszerpazarlás megelőzésére hívta fel a figyelmet. Kiemelten fontosnak tartja, hogy mindenki figyeljen oda arra, hogy lehetőleg ne pazaroljon el élelmiszert. Érdemes okosan kihasználni a fagyasztók kapacitását, akár előre megfőzni néhány nagyobb adagot, amit később csak ki kell olvasztani. Jól jöhetnek a száraz hüvelyesek, a jól tárolható zöldségek, és az olyan ételmentő receptek, mint a mákos guba.

Az infografikákra természetesen nem férhetett rá minden, de a Napi Táptudás blogjának szerkesztői igyekeznek folyamatosan frissíteni a tippeket és tanácsokat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek