A pagi sajtot - egyediségének köszönhetően - védett termékké nyilvánították.
A szóban forgó finomság sokak szerint a horvát sajtok királya, a pagi juhok ugyanis kevés, de nem mindennapi ízű tejet adnak.
![](http://cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/1911/20191128juhok-legelo-legeles.jpg?w=800&h=533&t=5)
A birkák gyógyfüves legelőkön táplálkoznak, ráadásul a tenger közelségének köszönhetően a legelőkre is átkerül a só, amely különleges sós ízt ad a sajtnak.
A híres pagi sajt előállítási területe magába foglalja a Pag szigetet, valamint Maun és Skrda szigeteket is. A pagi juhok tenyésztésének sajátossága, hogy az állatok egész nap kint legelnek, méghozzá aromás gyógynövényeket. Az új elismerés egyben azt is jelenti, hogy a vásárlók autentikus és minőségi terméket kapnak a pénzükért.
Horvátországban egyébként, a pagi sajttal együtt 24 terméket nyilvánítottak védetté. Ezek mind regisztrálva vannak az Európai Unióban (eredetmegjelöléssel és földrajzi jelzéssel) - írja a horvát Hr Turizam magazin.