Napvilágot látott az első máltai Michelin Guide a legfinomabb fogásokkal

Az első máltai Michelin Guide február 26-án látott napvilágot, de a három szigetből álló ország gasztronómiai sikereinek a híre még nem járta be a világot. Pedig a megjelenés mellett Michelin-csillagokat is osztottak a szigetországban, méghozzá mérföldkőnek számítókat. A kitüntetéseket három étterem nyerte el.

A Földközi-tenger szívében elhelyezkedő Málta ezzel az elismeréssel a gasztronómiai úti célok rangos táborába lépett – olvasható a guide.michelin.com oldalon. Málta konyhája egyébként nem határozható meg egyetlen jellemzővel, mivel a szigetek történelme során megannyi civilizáció itt hagyta rajta a kéznyomát, kultúrájának egy darabkáját, ízvilágának a hatásait, amit végül a máltaiak magukévá tettek és egybe olvasztottak.

De Mondion étteremForrás: Brian Grech

A Michelin Guide szerint a De Mondion nevű étterem érdemelt ki egy csillagot, Kevin Bonello séf vezetésével, valamint a Noni, melynek konyháját Jonathan Brincat séf irányítja, a harmadik Michelin-csillagos étterem pedig az Under Grain lett, ahol Victor Borg álmodja tányérra az ízeket.

A Guide értékelése szerint a máltai kulináris élet számos olyan tehetséggel rendelkezik, akiket érdemes felfedezni. A Földközi-tenger közepén Málta nagyon vonzó kulturális célpont, egyedi konyhával, amely szépen ötvözi az európai hatásokat és a helyi hagyományokat.

Mézek, gesztenyék és halak kavalkádja

Mivel Málta szigetország, az étlapon gyakran szerepelnek tengeri ételek – töltött tintahal, kalmár, amelyet gyakran fehérborral készítenek. Abszolút kedvencek a lampuki, a dorádó vagy mahi-mahi, amelyet készíthetnek liszttel és tojással, vagy hagyományosan al cartocchio, vagyis fóliába csomagolva, saját lében sütve és citromlével, salátával tálalva.

Halkavalkád - A többi érdekes fogás képeiért kattintsanak a galéria ikonraForrás: Michelin-Guide-Malta

Érdekes módon a vadhús még mindig előkelő helyet tölt be a hagyományos máltai gasztronómiában. A nyúl a nem hivatalos máltai nemzeti étel, amelyet spagettivel és markáns ízű szósszal tálalnak: ez egyaránt kedvence fiataloknak és időseknek.

Az édesség soha nem okoz gondot Máltán. A friss gyümölcssaláta, a szicíliai sütemények, az olasz fagylaltok, valamint a brit torták és krémek mellett olyan hagyományos kedvencekkel is büszkélkedhetnek mint a qaghaq ta' l-gnasel – mézzel és melasszal készült mézgyűrű, a pastizi és a torti tal-lewz – mandulás sütemények és torták, vagy az ízletes karácsonyi imbuljuta – forró csokoládés és konyakos koktélba áztatott, szerecsendióval és szegfűszeggel ízesített sült gesztenye.

Tipikus sült datolyás tésztabatyukForrás: Michelin-Guide-Malta

Akár zöldséges, akár szénhidrátdús fogásról van szó, a legkedveltebb máltai ételek készítéséhez sokszor hozzátartozik az evés utáni szunyókálás, majd a lelkiismeretfurdalás-keltette testmozgás.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek