Idén már nem kell tovább várni a medvehagymaszezonra!

A medvehagyma réteket négy kiemelt helyen találhatjuk meg, de egyébként a nedves, árnyas, enyhén savanyú talajú erdőket kedveli. Ha a Mecsekben járunk, induljunk el Orfű irányába, a Gerecsében pedig Pusztamarót közelében fedezhetünk fel medvehagyma területeket. Bakonybél környékén szintén nagy esély van rá, hogy már találni egy-két foltot, de a legbiztosabb hely az most Zala-megyében az Obornak és Bocska közötti erdős részeken van. Itt, az MTI március 8-i híre szerint már ellepte az erdőt a medvehagyma.

Forrás: Pixabay.com

Szüretelés elött azonban jó ha tudjuk, hogy a medvehagyma leveleivel vigyázni kell, mivel nagyon hasonlítanak a a gyöngyvirág és az őszi kikerics leveleire. Bár a két virág valamivel később virágzik, de leveleik könnyen összekeverhetőek. A tévedés pedig súlyos rosszullétet okozhat – olvasható a SokszínűVidék oldalán.

Fontos tudnivaló még, hogy a medvehagymát csak mértékkel lehet szüretelni, mivel 2009 óta törvény van rá, hogy naponta és fejenként két kilónál többet nem szedhetünk, illetve csak a leveleket gyűjthetjük, a hagymákat szigorúan tilos. 

Bár finom peszto, mártogatós, szendvicskrém és medvehagymás pogácsa készíthető a felhasználásával, nem csak fokhagyma ízével csábít, hanem a gyógyhatásaival is. A növény jó ugyanis a magas vérnyomásra, elősegíti az emésztőrendszer rendes működését, és még a hurutos köhögést is csökkenti. Vitaminok terén pedig gazdag vasban, A-, illetve C-vitaminban. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek